JazzMa

Friss Hírek

JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
Wollny, Michael: Oslo2018. május 09.
Duni, Elina: Partir2018. május 08.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Hírek

52. Montreux Jazz Festival - Előzetes 1. rész - A fizetős programok

Három hete hozták nyilvánosságra az idén június 29-től július 14-ig "működő" fesztivál "nem ingyenes" műsorát. Sok meglepetés nincs, az elmúlt évek tendenciája folytatódik.

image1.JPG


Mi ez a trend? Évek - sőt, nyugodtan mondhatom: évtizedek - óta többségben vannak a "más" műfajok a nagyhírű eseményen. Nyilván megvan az oka (nem nehéz kitalálni...) - csak akkor ne nevezzük JAZZ fesztiválnak... A több mint két hetes rendezvény a nevében foglalt stílust két koncerthelyszínen kínálja az érdeklődőknek: a négyezresre (!) bővíthető (ilyenkor a földszinten csak állóhelyek vannak) Auditorium Stravinski-ban és a 350 ülőhelyes Jazz Clubban. Minden este minimum két rész, de sokszor három is. 
(A jegyárak - forintban és hozzávetőlegesen értendők. A világsztárokat nem fogom /újra/ részletesen bemutatni.)
A nagyobbik terem egyetlen egy (!!!) jazz(hez közelálló) koncertet "bír vállalni": július 13-án a még mindig csak 38 éves JAMIE CULLUM! Az angol pop-jazz-swing énekes-zongorista elsősorban a feldolgozásaival vált híressé. Járt már Montreux-ben évekkel ezelőtt, akkor kisebb közönségnek adta elő "mutatványait" (sokak mellett nekem is): öltöny és tornacipő, fel- és leugrás a zongorára-ról, éneklés egy nézőtéri széken állva... De a hangja és a hangszeres játéka jellegzetes. (Az álló: 25E, az ülőhely: 75E!)


image2.JPG


((Dupla zárójelben: akkor mi lesz még 15 alkalommal ugyanitt? Sorolom - egy részét: Massive Attack, Iggy Pop, Deep Purple, Billy Idol, Nine Inch Nails, Steve Winwood és a legdrágább /az egész fesztiválon!!!/ a záró napon a Jamiroquai! Utóbbira 35E az álló és 90E az ülő jegy! Hát...))
Nézzük inkább a Jazz Club programját! Az itteni árak kisebb ingadozást mutatnak: a legolcsóbb 20E ("jó" messze a színpadtól, de monitorok bőven vannak és kiváló az akusztika) - a legdrágább 60E (kétszer: Gregory Porter és Chick Corea koncertjén), elől, asztalnál. És a 16 estéből "csak" 4, amikor más műfaj szerepel: blues, country, vagy rock. 


image3.JPG


Július 1-én a STANLEY CLARKE BAND (amelynek összetétele még ismeretlen)! 


image4.JPG


Másnap a BRAD MEHLDAU TRIO (LARRY GRENADIER és JEFF BALLARD)! 
(Az első részben B. M. felesége, az énekesnő Fleurine!) 


image5.JPG


Július 6-án az első részben az amerikai zongorista JASON MORAN! 


image6.JPG


A második részben az izraeli bőgős-énekes AVISHAI COHEN! 


image7.JPG


Július 8-án az amerikai zongorista-billentyűs ROBERT GLASPER! 


image8.JPG


Másnap az első részben a trombitás AVISHAI COHEN! (Őt már "elkaptam" ugyanitt, most is láthatom majd.)


image9.JPG


A második részben a CARLA BLEY TRIO (STEVE SWALLOW és ANDY SHEPPARD)! (Ha "igaz", megnézem őket.)


image10.JPG


Július 10-én a "sapkás" énekes GREGORY PORTER! (Terveim szerint ott leszek!)


image11.JPG


13-án az első részben az 54 éves norvég zongorista, zeneszerző BUGGE WESSELTOFT! (Sok más közreműködővel együtt.)


image12.JPG


Szünet után a THE CHICK COREA ACOUSTIC BAND (JOHN PATITUCCI és DAVE WECKL)!


image13.JPG


Szóval azért sok jazz-világsztár (de talán még több más műfajokból) - akkor is, ha esetleg "jobbat" vártunk. Bevallom, én nem. Mert volt ennél messze rosszabb... Lehet "fikázni" a műsort - de nem érdemes. Viszont, ami érdekes: máskor májusra már biztosan volt néhány SOLD OUT. Most nincs. Csak a Jazz Trains, ahol a vonaton tradicionálisan muzsikálnak. Az kapós, mint minden évben. 


image14.JPG


Meg a hajó, a Montreux Jazz Boats. Hát, ez a tömeg igénye - ha tetszik, ha nem. (A még ennél is "szörnyűbbeket" évek óta próbálom elhallgatni...)


image15.JPG


Vissza a hírekhez