JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

..én táncolnék Veled

Új helyszínen folytatódott a Lamantin Jazzfesztivál június 26-án, kedden este: az AGORA Művelődési- és Sportház átrendezett küzdőterén lehettünk részesei annak a fergeteges bulinak, amelyet az est három fellépő zenekara tartott.

coquette5.jpg

Három korszak, három világ. Más hangzás, más karakterek – ami mégis összeköti őket, az az erő, amely mozgásra, tapsra, táncra készteti a hallgatót. És persze a saját stíluson belüli fantasztikus előadás.

Először a 20-as, 30-as, 40-es évekbe utaztunk vissza a The Coquette Jazz Band programjával. A többnyire táncos alapú zenékből felépülő, dixies hangszerelésű show lendületes kezdést adott az estnek. A két éve alakult zenekar gyönyörűen összecsiszoltan szólt, és igen virtuóz egyéni hangszerjátékokat is hallhattunk, különösen a fúvósok részéről, akik: Hofecker Dániel (trombita), Milos Milojevic (klarinét, szaxofonon) és Papp Mátyás (harsona) voltak. A zenekar többi tagjai – Bartha Mátyás (zongora), Hofecker Mátyás (bőgő) és OlegMarkov (dobok), valamint a fiatal énekesnő, ElinaViluma – nagyszerű zenészek, és mindenki önfeledt könnyedséggel, humorral vett részt a muzsikálásban.

A nagyobb zenekari létszámok miatt kicsit hosszabbra nyúltak az est átállásai; az első után a Kéknyúl foglalta el a színpadot. Az együttes „védjegye” a hammond orgona, Premecz Mátyás zenekarvezető azonban más egyéb billentyűs hangszereken is játszott a koncerten. A műsorfüzetben található bemutató külön kiemeli, hogy egyenrangú zenészek csapatának tekintik az együttes tagjai magukat, és a bemutatásuk sorrendjén gondolkodva, ez a tétel abszolút igazságnak is tűnik. Andrew Hefler vokálként megfogalmazott jelenléte vagy a fúvóskar muzsikálása, a ritmusszekció által létrehozott alap, mind-mind dicsérő szavak után kiáltanak, és az ezek összességéből létrejövő egész is egyéni és nagyon izgalmas. Hefler énekelt, táncolt, színészi módon létezett a színpadon; Puskás Csaba (trombita), Jász Andris (szaxofon) és Kováts Gergő (bariton szaxofon) fölényes virtuozitással játszottak és sokat hozzátettek a show erejéhez is. A ritmusszekcióban Csókás Zsolt gitározott, Bata István basszusgitározott és Badics Márk dobolt. A hetvenes évek soul- és funkzenéjéből származtatott stílus erőteljes és vérpezsdítő hatású volt, nagy sikerrel zárult ez a harmad is.

Az utolsó rész a Budapest Jazz Orchestra (művészeti vezető: Kollmann Gábor) és Tóth Vera műsorából állt. A húsz éves együttes és a gyakori vendég énekesnő színes, változatos műsorral érkezett, és percről percre fokozták az este hangulatát: szép hangzás, kiváló arrange-ok, virtuóz hangszeres- és vokális technika jellemezte az elhangzottakat. Akár jazz standardek, akár Vera saját dalai szólaltak meg, érződött az összeszokottság biztonsága, a zene szeretete és a hangról hangra fokozódó öröm, amit a játék okozott. A közönség is élvezettel hallgatta a műsort és szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a koncertet.

Az új helyszín kiválóan mutatkozott be, reméljük, sokáig lubickolhatnak majd itt a jobbnál jobb zenékben a lamantinok.

coquette1.jpg

coquette2.jpg

coquette3.jpg

coquette4.jpg

coquette6.jpg

keknyul1.jpg

keknyul2.jpg

keknyul3.jpg

keknyul4.jpg

keknyul5.jpg

keknyul6.jpg

keknyul7.jpg

keknyul8.jpg

keknyul9.jpg

keknyul10.jpg

keknyul11.jpg

bjo1.jpg

bjo2.jpg

bjo3.jpg

bjo4.jpg

bjo5.jpg

bjo6.jpg

bjo7.jpg

bjo8.jpg

bjo9.jpg

bjo10.jpg

Vissza a hírekhez