JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Relax Eni-time előszilveszteri koncert az iF Caféban

Már a zenekar neve is szellemes, ui. azt jelenti, hogy a Relax zenekar tagjai Soós Enikővel együtt játszanak, az any time meg azt, hogy bármikor, a relax meg azt, hogy pihentető zenét hallhatunk majd, tehát jó kis szójáték a név.

(Rengeteg koncertjüket hallottam, hiszen saját zenekaromban is Vincze Pál a zongorista-zeneszerző és Somos András a fuvolás.)

Ezekre a koncertekre az a legjellemzőbb, hogy mind egyenletesen igen magas színvonalú, nem a sajnos időnkénti "Mit játsszunk, ma gyerekek?" stílusú kottakeresős, erősen kottát bújó parti, megvan előre a műsor, próbálnak rendszeresen, igényes az egész produkció.

A közönség ezt honorálja is, ui. mindig teltház van, eltelik egy fél óra, s már a csilláron is lógnak.

Erős kezdésnek egy Al Jarreau szám megy, Soós Enikő énekel; igen szép, képzett hangja van. Egy kidolgozott unisonot is előadott Somos András fuvolán Enikővel.

Talán meglepő lehet, de Enikő mostantól tagja az Operaház kórusának is, meg is néztem Leoncavallo „Bohémek”jében, remek előadás volt. Na, az Opera kórusába azért nem vesznek fel akárkit.

Vincze Pál elektromos zongorán játszott, ami többféle hanghatásra is képes, amint meg is hallhattuk.

Somos András - Demes Réka „Ne nevess ki” c. száma jön, jazz-funk karakterű, remek dobjátékkal - Csomós Feri -, ill. Pali remek szólójával, s a fuvolaszóló is csodálatos, s a közönség azt is élvezi, hogy érti, miről szól a dal, merthogy magyarul van.

A következő szám érdekessége, hogy a szövegírást családon belül oldották meg, mert Vincze Pál szerzeményéhez, a „What About”- hoz Vincze Miklós írt angol szöveget, aki időnként egy derbuka nevezetű ütőhangszeren is játszik, amit már biztos szinte mindenki látott, csak a neve nem mindenki előtt ismert.

Itt Molnár Orsi, szegedi énekesnő is közreműködik, s mivel már régen duóznak Enikővel, igen jól megy nekik, megvan a harmónia köztük, a barátság, ami igen sokat segít, élvezik is a lányok nagyon az együtt éneklést. Természetesen mi is.

Orsit is már sokat hallottam, és már többször megállapítottam, hogy igen jól énekel, és csak egyre jobban, nagyon tetszik. Régebben még nem volt ilyen magabiztos, most már az.

A következő számban is énekel, Vincze Pál szerzeményében, a „Smoke under the Water” címűben, aminek a szövegét Pali egy angol ismerőse írta. A dal címe a Deep Purple egyik híres számára, a „Smoke on the Water”-re utal, mivel a két dal az első három hang erejéig egyformán kezdődik.  Minden hangszeres szólózott benne.

Nagyon érdekes, hogy ennek a szám végén a variált témavisszatérésben Eni egy pici részben igen érdekesen, kissé cigánydalosan frazírozik, igen szép volt.

A következő énekesnő Eck Léda, aki a híres „Love for Sale” c. számot énekli, amit pont sikerült közvetítenem, Facebook lapomon meg is hallgatható. Teli érzelemmel, igen szépen énekel Léda, nem is tudom, honnan van benne ennyi minden, amit általában csak egy kb. 30 éves nő tudhat az életről - ő pedig még csak 16. Remekül improvizál is, nincs előre megkomponálva semmi, minden ott születik.

A következő szám egész friss, Vincze Pál szerzeménye (egy régi szövegemre), a „Clumsy Love”, azaz „Ügyetlen szerelem”. Igen dinamikus, shuffle tempójú szám. Igen jó lett a dallam, Enikő remekül énekli, ragyogó szólók vannak benne.

Aztán jön egy duó, Soós Enikő és Éder Ferenc Lá adja elő az „Overjoyed” c. számot, amit én először Szőke Nikoletta előadásában hallottam, és ez is igen kitűnő; nagyon érdekes az ének-basszusgitár duó. Ilyet még nem is hallottam magyar színpadon, csak ének-bőgő duót (a Lakatos Ágnes-Csuhaj-Barna Tibor, Kovács Linda-Bögöthy Ádám ill. előtte Szanday Mátyás duót ill. Esperanza Spaldingot, aki az énekét kísérte bőgőn.)

Enikő nagyon finoman, tisztán énekli, igen szenvedélyesen, nagyon jól áll neki ez a dal. Mindenkinél zajos tetszést aratnak.

Az "Éjjeli madár" c. dal (Somos András és Demes Réka kompozíciója) inkább komolyzenei, mint jazz darabnak mondható, népzenei ihletettségű, lépcsőzetesen halad felfelé a dallam, nagyon érdekes. phaser effektes Fender-zongora hangszínt használ itt Pali az elektromos zongorán; igen szép szám, Enikő énekli gyönyörűen.

Duke Ellington „Caravan” c. száma az egyik kedvencem, mindig nagyon élvezem Enikő előadásában. Ebben a dalban remek derbuka-dob párbaj hallható Vincze Miklós és Csomós Feri előadásában, igen tetszik mindenkinek, még Hoffmann Gyuri, az iF tulajdonosa is felveszi. Na és hogy ki győz ebben a párbajban? Ahogy szokott lenni, mi.

A szünetet nagyon megérdemli az egész zenekar, de utána még hosszan folytatódik a koncert. Ilyenkor, Szilveszter előestéjén mindig ők játszanak évek óta az iF-ben, talán nem véletlenül, és nem kell pontban este tízkor abbahagyni a zenélést.

A „Roof Garden” c. szám következik, jazz-funk stílusban, először adják elő, nagyon jó kis szám. Itt is Eni énekel.

Most Molnár Orsi jön a „Felling Good” c. dallal, igen szépek a magas hangjai is! Visszafogottan kezd, aztán egyre szenvedélyesebb lesz, szépen fokoz és kristálytisztán énekel, ami nekem külön öröm.

A „Le a hegyről” c. (Vincze Pál - Soós Enikő) számot Enikő énekli, igen érdekes a szövege; s megint egy újabb dob-derbuka párbajt hallhatunk Csomós Feritől és Vincze Mikitől, s Feri ezúttal kolompot is használ, mely igen szép csillogó hangot ad.

A „Peace in Your Heart” egy gyönyörű Vincze Pál - Tisza Bea dal, ezúttal Soós Enikő előadásában, igen szépen.

A „Reggel”-t (Somos András - Demes Réka) Enikő és Léda énekli duóban, igen érdekes így a dal, melyet még duóban sosem hallottam.

A „Moonglow” következik, Léda énekli, lírai, medium swing, elgondolkodva előadva.

A koncert egyik csúcspontja számomra mindig a „Rolling Out, Rolling In” c. szám, melyben megint érintett vagyok, mint szövegíró, egy régi szövegemre írta Pali - és ez az egyik legjobb szám, amit tőle hallottam, Enikő kiváló előadásában. A dallam és ritmus teljesen leképezi a szöveget, mely arról szól, hogy kell egy dalt megkomponálni, és hogy ez olyan, mint amikor két ember megtalálja egymást, mert megtalálják a közös hangot. Szamba, de a refrénben meglepő módon 12/8-os bluesra vált, valamint szép, rubato intro és outro részek is vannak benne, és egy másik rubato rész is. (Próbálkoztam én is dallamot írni rá, de csak közhelyek lettek belőle - a versírási képesség igencsak kevéske dalíráshoz.)

A második csúcspont a „Crystal Silence” – „Spain” c. számok szünet nélküli előadása volt. A „Spain” amúgy is kedvenc Chick Corea számom. Enikő gyönyörűen énekel, csak próbálom keresni az újabb és újabb jelzőket.

Most jönnek a ráadás számok, a jam. Először Eck Léda és én jövünk, kedvenc számom a „Night and Day” - melynek szövegét sikerült egy ponton impróval helyettesítenem - khm...- szerencsére ezt a közönség nem veszi észre. De jókat imprózunk együtt Lédával, s a kitűnő zenekarral, s kellemesen záródik a szám.

Aztán jön még egy jam, a „Sway”, melyben Soós Enikő, Molnár Orsi társaságában énekelünk triózva, - ez is meghallgatható Facebook lapomon - egész hangulatosra sikeredett.

A vendéglátózásban úm. elcsépelt latin/csa-csa-csa, én még sosem hallottam magyar színpadon, pedig elég sűrűn járok koncertre.

A vége már kb. fél tizenegy után van, a „Street Life”, Eni és Orsi előadásában, és igen nagy a taps, tényleg remek a zenekar és az énekesnők. Tényleg nagy a siker, a közönség ragyogó arccal fejezi ki örömét.

(Kicsit fura, hogy saját magamról is írok, de már annyi mindenkiről adódott itt alkalmam írni, és most eme involválódás miatt nem akartam kihagyni ezt a koncertet.)

Nem mellesleg, a Relax az ősszel egy dupla CD-t adott ki „Timeless” címmel; erről mindenki elolvashatja Gáspár Károly kitűnő jazz zongorista kritikáját itt a jazzma.hu-n, amiben többek között azt írja, hogy "nemcsak fekete öves jazz rajongóknak" ajánlja a lemezt.

Elhangzott riport róla a Klubrádión is Halper László műsorában, a Jazzy Rádióban (Bokros László) és a Karc FM-en (Gáspár Karcsi) is.

A lemezen igen illusztris gárda működik közre, Soós Enikőn kívül még Tisza Bea énekel rajta, sőt, a dal szövegét is ő írta; játszik rajta sok híres, kitűnő zenész, mint pl. Juhász Gábor, Makovics Dénes, Czibere József, Lakatos Pál és Stencli Tamás is és még sok más remek művész, mindenkinek szívből ajánlom én is.

1.      Love is Real (Al Jarreau)

2.      Ne nevess ki  (Somos András – Demes Réka)

3.      What About  (+Orsi vokál)  (Vincze Pál -  Vincze Miklós)

4.      Smoke under the Water (+Orsi) (Vincze Pál)

5.      Love for Sale (Cole Porter) (LÉDA)

6.      Clumsy Love (Vincze Pál – Lutring Magdolna)

7.      Overjoyed (Stevie Wonder) (Enikő és Lá duó)

8.      Éjjeli madár (Somos  - Demes)

9.      Caravan  (Billy Strayhorn – Irwing Mills)

II.

10.  Roof Garden (Al Jarreau)

11.  Feeling Good (Nina Simone)(Orsi)

12.  Le a hegyről (Vincze Pál – Soós Enikő)

13.  Peace in your Heart (Vincze Pál – Tisza Bea)

14.  Reggel (+Léda) (Somos András – Demes Réka)

15.  Moonglow (Hudson-Lange-Mills) (Léda)

16.  Rolling out (Vincze Pál – Lutring Magdolna)

17.  Crystal Silence + Spain (Chick Corea)

Ráadások:    

Night and Day (Cole Porter) (Léda, Maggie)

Sway (Ruiz – Gimbel) (Eni, Orsi, Maggie)

Street Life (Joe Sample – Will Jennings) (Eni+Orsi)


Fotók: Katona Lucia

20181230-201804.jpg

20181230-224649.jpg

img-20190102-141203.jpg

img-20190102-141234.jpg

img-20190102-142336.jpg

img-20190102-142537.jpg

img-20190102-142754.jpg

img-20190102-142822.jpg

Vissza a hírekhez