JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

HÁROM KÉRDÉS (Kézdy Luca)

Első évfolyam, második szám. Az áprilisi három kérdésre ezúttal a Santa Diver - és még több társulás - hegedűse, Kézdy Luca válaszolt. Megtudhatjuk Tőle az idei terveket: koncertekkel, az új lemezzel kapcsolatban. Igazán izgalmas időszak következik számára!

kezdy-luca.JPG


MI ÚJSÁG - HOGY VAGY?

Köszönöm szépen a kérdést, nagyjából jól, a család/gyerekek menedzselése mellett mostanában sokkal több időt töltök gyakorlással, és zeneszerzéssel, mint az elmúlt években. Az utóbbi időben megírtam a következő Santa Diver lemez anyagát - a metódus más volt, ezúttal zongorán szereztem a kompozícióim nagy részét. Ez a különbség szerintem (és a minket követő közönség szerint is) jól hallható, kicsit lágyabb, könnyebben hallgatható, kevésbé karcos, mint az eddigi anyagok.

Két érdekes új formációnak is a tagja vagyok mostanában, az egyik egy trió Török Ádámmal és Papp Gyulával, ahol kamaramuzsikálva játszunk főként Bartók átiratokat - ide ugyancsak írtam egy átdolgozást -, valamint a Nagy János vezetése alatt újjáéledt Free Style Chamber Orchestra-ban is muzsikálok, Húsvét hétfőn volt a zenekar első koncertje.


MIRE KÉSZÜLSZ?

Szerencsére sok izgalmas feladat vár a közelebbi és a kicsit távolabbi jövőben is. Májusban két koncert lesz - érdekes módon mindkettő duó -, amiknek nagyon örülök. Az egyik az A38-on Barabás Lőrinccel, a másik pedig a Nyitott Műhelyben zsenge ifjúságom ikonjával, Lantos Zoltánnal. Nagyon örültem mindkettejük meghívásának, szerintem érdekes, unikális párbeszédek születnek majd a koncerteken.

Június elsején szóló koncertem lesz Kapolcson a Bondoró Utcaszínház Fesztiválon, ez egy igazán különleges alkalom lesz - legalábbis számomra - fejben már egy hónapja elkezdtem a felkészülést, egy nagyon szépen felépített egy órás műsort szeretnék kidolgozni addigra, nagy kihívás, de minden körülmény adott, amitől egy ilyen jól sikerülhet.

A nyár folyamán természetesen lesznek Santa Diver koncertek is, vidéken és Budapesten egyaránt, amelyeken a leendő lemez anyagot játsszuk. Ezt a nyarat szeretnénk arra áldozni, hogy a meglévő számokat csiszolgassuk, alakítsuk, a bennük lévő "történeteket" minél részletesebben kitaláljuk, megérleljük. Ha ezen a folyamaton túl leszünk, felvesszük a lemezt (ősszel) és remélhetőleg még idén meg is jelenik majd.

Még egy nagy esemény közeleg - bár ez kicsit még a távolabbi jövő -, idén december 8-án a Zeneakadémián játszunk a Santa Diver-rel, ami számomra már önmagában is egy csodálatos és megtisztelő lehetőség. A koncert kapcsán létrejött párbeszéd során világossá vált, hogy a szervezők nyitottak lennének, illetve kifejezetten szeretnék, ha hívnánk vendéget, és hajlandók áldozni is erre. Mivel a New York-i együttműködésem Chris Potter-rel fantasztikus élmény volt számomra, elsőként rá gondoltam. Hatalmas megtiszteltetés, hogy elfogadta a meghívásomat erre a koncertre.

Természetesen erre az alkalomra teljesen egyedi műsort fogunk összerakni, elsősorban a hely szelleme és a felállásból adódó lehetőségek fogják meghatározni a műsort. Lesz olyan kompozíció is, amit kifejezetten erre az estére, a quartet-re írok, és biztosan játszunk majd Chris szerzeményeiből is.

HOGYAN MERÜLT FEL A(Z IDEI) KONCERT(EK) ÖTLETE?

A jövőbeli koncert napja előtt pontosan két évvel, azaz 2017. december 8-án játszottam először a Zeneakadémia Solti termében Márkus Tibor zenekarának vendégeként. Nagyon ihlető volt a helyszín légköre, és úgy éreztem, hogy a Santa Diver jól működne ebben a közegben.


Vissza a hírekhez