JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

A Gödi Jazz Napok története és idei programja

Ki más beszélhetne erről, mint a fesztivál főszervezője, Wagner László.

wagner-laszlo.jpg


1) Mesélnél arról, hogyan indult a Gödi Jazz Napok? Mikor volt a legelső koncert és ki lépett fel?

Göd várossá avatásának 20 éves évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, a Gödi Jazz Napok története 2008-tól datálódik: Karosi Juli énekelt, Oláh Dezső zongorázott, Bőhm Dániel bőgőzött, és mivel utánuk lépett föl először Gödön a Dresch Quartet, Juli megkérte Baló Istvánt, üljön be hozzájuk dobolni. A Piarista Iskola ebédlőjében zajlott az első jazz nap, kb. 40 fős közönség jött össze, boldogok voltunk, hogy magas szintű zenélésben lehetett részünk.


2) El tudnád sorolni, hogy 20 év alatt ki mindenki szerepelt nálatok?

Elmondható, hogy az elmúlt 11 évben tényleg az ország legjelentősebb jazz muzsikusai fordultak meg már Gödön. Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy akik eljöttek hozzánk zenélni, mindannyian nagyon jól érezték magukat, szép emlékekkel távoztak innen, és szívesen jönnek vissza bármikor. Török Ádámot és a Minit hívtam meg először még 2004-ben a Piarista Juniálisra, aztán Váczi Daniék, Szakcsi Lakatos Béláék, Váczi Eszterék, a Syrius-Zappa Emlékzenekar léptek föl többek között itt évről évre. 2008-tól pedig már külön napot, később napokat szenteltem a jazz műfajnak. Helyszínként szerepelt a Piarista Iskola, a Felsőgödi Művelődési Ház, a Nemeskéri Kúria, az Olajfa Művészház udvara, a Szent István-templom, kb. 2012 óta pedig a Belga Sörház és a Tó Bisztró kerthelyiségei. Rengeteg nevet, együttest sorolhatnék, inkább csak azokat említem, akik a Klasszikus és jazz programban- ami a Te idődben indult útjára a Bartók Rádióban!- vettek részt: Karosi Juli, Karosi Bálint, Varga Bendegúz, Rohmann Ditta, Fassang Laci, Váczi Dani, Holló Aurél, Tömösközi László, Lachegyi Máté, Oláh Kálmán, Klenyán Csaba, Barcza Horváth József.


3) Vannak-voltak visszajáró előadók is. Ők azért szerepelhettek többször is, mert a kedvenceid, vagy a közönség követeli őket újra, meg újra?

Ez a civil kezdeményezést vállaló szerencséje: aki ilyesmire adja fejét, az saját ízlése szerint válogathat. Persze ez csak úgy jöhet létre, hogy olyan zenék szólaljanak itt meg, amire érdeklődés van, meg persze lényeges, hogy a városban és egyéb cégvezetőkben, barátokban, pályázatok elbírálóiban támogatóra találjak. Úgy gondolom, hogy azok a zenészek, akik alázattal, hittel, a zenében való maximális elmélyüléssel adják elő produkcióikat, azoknak többször is helyük van a Gödi Jazz Napokon. Egy zenekar van, akiket 2008 óta minden évben meghívok, ez a Dresch Quartet. Misi lenyűgöző mind hangszertudásban, mind emberi kvalitásokban! Mellette játszik a nem mindennapi hangszeren, a cimbalmon a nem mindennapi játékintelligenciával megáldott Lukács Miki, aztán a mindig háttérben meghúzódó, elképesztő érzékenységű dobos, Baló Pisti, és az épp aktuális, de mindig a Nagy Hármashoz fölnövő bőgős. És ezt a közönség is érzi, mindig rengetegen kíváncsiak az ő föllépésükre.


4) Mesélnél valamit az idei programról?

Ahogy már 2010-től is alkalmat találtam a Syrius együttes zenéjének bemutatására, a legendás 70-es évek nosztalgikus fölidézésére a Syrius Emlékzenekar és a Mini együttes koncertjeivel, úgy most olyan nappal indítunk június 21-én pénteken, amilyen talán még sehol sem volt 47 éve: a Syrius zenét játszó Syrius Legacy játszik 18.30-tól, majd a két alapító taggal- Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre- 20.30-tól a Rákfogó együttes ad koncertet. Óriási az érdeklődés, Ráduly Misi is jelezte jövetelét baráti körével. Egy hétre rá, 28-án egy ötfős gödi együttes bluest játszik, majd 20 órától a Dresch Quartet lép színpadra. Július 12-én másodjára játszik nálunk a Borbély Polygon Borbély Misivel, Lukács Mikivel, Dés Andrissal.

A helyszín az alsógödi Belga Sörház kerthelyisége.


5) Mióta és miért a Belga Söröző a központi helyszín?

Ez egy olyan szuper hely, ahová sokan járnak minden este, hétvégenként pedig még többen.

Talán feleségem ötlete volt, hogy itt biztos, hogy lesz egy megfelelő létszámú közönség, hiszen akik ott töltik az estéjüket, nem lesz ellenükre egy kis élő zene meghallgatása. Bevált az ötlet, és a jó muzsika, a jazz iránt érdeklődők számának növekedése önbizalmat adott az évi legalább 3 nap megszervezéséhez. 2011-ben, vagy 2012-ben találtuk meg ezt a helyszínt, reméljük még sokáig fog szólni itt a jazz! A kerthelyiségben kb. 90 fő ülhet le asztalokhoz, és az érdeklődés függvényében 50-60 széket helyezünk el azoknak, akik csakis a zenehallgatásért jönnek. Eső esetén rendelkezésre áll egy 100-120 főt befogadni képes terem. Az étterem saját készítésű hamburgerét, pizzáját, és a belga sörkülönlegességeket ajánlom a hozzánk ellátogató jazzkedvelő közönségnek.


godijazznapok19.jpg

Vissza a hírekhez