JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Theo Croker Band – LANGNAU JAZZ NIGHTS (2019. július 23.) - Svájci nyári jazzfesztivál-szezon-jelentés (negyedik rész első alrésze)

És még mindig dübörög a svájci nyári jazzfesztivál-szezon! Ezen a héten például Langnau i.E.-ben (vagyis Langnau Emmenthal-ban) van egy jazzfesztivál.

ws.jpg


A fesztivált Walter Schmocker rendezi, aki valamikor régen a legnagyobbaknak basszusozott (John Scofield, Franco Ambrosetti, George Adams, Joanne Brackeen, Joe Henderson...), de már nyugdíjas, és borcsinálással, valamint fesztiválszervezéssel foglalkozik. Tavaly már írtam a fesztiválról, és az ementáli sajtról...

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/07/30/langnau-jazz-nights-fesztival-langnau-im-emmental-svajc-2018-julius-24-28

és külön Walterről is:

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/07/31/miniinterju-walter-schmocker-rel-a-langnau-jazz-nights-fesztival-szervezojevel

Idén is remek programot raktak össze Walter és tettestársai.

Az első nap első előadója a Theo Croker Band volt. Theo körül mostanában elég nagy „buzz” van, aminek egy része irreleváns (pl. hogy ő Theo Doc Cheatham unokája), más része megérdemelt, mert valóban remek trombitás, aki tökéletes ízléssel válogatta össze a mai programot saját darabokból és stardard-ekből. A standardek részben a nemrég elhunyt példakép, Roy Hargrove repertoárjából érkeztek (Never Let Me Go...), az eredeti zenék pedig többnyire a legújabb (Star People Nation) lemezről. A koncerten Theo a trombita mellett kipróbálta a szárnykürtöt is, amelyet – elmondása szerint – gyerekkora óta nem játszott, és ma reggel kapott egyet egy híres svájci hangszerkészítő mestertől. Ehhez képest remekül játszott ezen a hangszeren is.


tc1.jpg


tc2.jpg


tc3.jpg


tc4.jpg


tc5.jpg


tc6.jpg


tc7.jpg


A program egyszerre mutatott őszinte tiszteletet a Nagy Elődök előtt, és integrálta az újabb zenei trendek (jazzen belül és azon kívül is) hatásait. Leginkább olyan angol szavakkal tudom leírni, hogy „hip”, „groovy” és „trippy”. Ezekre, ha valaki tud tökéletes magyar szavakat, a megoldásokat Maloschik Robinak lehet továbbítani; a nyertesek között értékes nyereményeket sorsolunk ki... :)


Vissza a hírekhez