JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

„Játszani is engedd..”

Megkezdődött Debrecenben a Bor- és Jazznapok idei sorozata: Augusztus 1. és 4. között, egy hosszú hétvégére a Békás-tó környéke ad otthont a jelen formájában 5. alkalommal megrendezett, előzményeivel lassan öt évtizede visszatérő eseménynek. Három helyszínen három-három előadó – a csütörtöki ráhangolódó, „nulladik” napon ennyi koncert várta a műfaj kedvelőit.

A Játszótér színpad estéjét a Rafael produkciója indította. Rafael Márió zongorista-zeneszerző együttese a Black Butterfly című lemezük anyagát játszotta, a névadón kívül Lakatos Gabriella énekelt, Bartók Vince basszusgitározott, Klausz Ádám dobolt, Örsi András pedig a DJ-k által használt effektekkel gazdagította a hangzást. A jazz, a számos könnyűzenei műfaj és az elektronika lehetőségeinek egyidejű elegyítése érdekes világot hozott létre, különleges atmoszférájában látható örömmel játszottak a zenészek. A hosszabb tematikus szakaszok között jutott idő szólókra is, és ezekben is elemében volt mindenki: virtuóz és karakteres módon szólaltak meg mindannyian. A legemlékezetesebb szám talán az volt, amelyikben Rafael Márió énekelte a témát: a zenei érdekességeken túl különös zamatát erősítette a szöveg is, ugyanis (valószínűleg) romani nyelven szólalt meg. Mivel nem értettük a szavak jelentését, csak mint egy plusz kifejezési rétegként hallgattuk a hangzók váltakozását. A koncert nagy sikerrel zárult, elnyerte a közönség tetszését a Rafael műsora.

img-6713-2.JPG

img-6718-2.JPG

img-6719-2.JPG

img-6722-2.JPG

img-6732-2.JPG

A második részben Pálinkás Gergely és együttese játszott, ezzel ünnepelve a gitáros-zeneszerző 50. születésnapját. A műsorban saját szerzemények és feldolgozások is szerepeltek, smooth jazzes hangzásvilággal. A sodró, lendületes előadáson túl kiemelendő, hogy hosszabb, bátor szólókat játszott mindenki, és percről percre forrósodott a hangulat az egyre népesebb hallgatóság soraiban. Pálinkás Gergely nagyszerű zenekarvezetőként vitte az előadást, de Szappanos György látványos basszusgitárjátéka, Nagy Gergely szépen színezett billentyűszólói és Nagy Zsolt biztos alapot adó dobolása is emlékezetes maradt. Helyben nagy tapssal köszöntötte az ünnepeltet a közönség, akinek ezúton is kívánunk további sikeres koncerteket, a komponáláshoz kifogyhatatlan fantáziát és természetesen sok-sok boldog évet!

img-6750-2.JPG

img-6755-2.JPG

img-6761-2.JPG

img-6766-2.JPG

A smooth jazz világából érkezett a harmadik együttes is: Zolbert és zenekara. Bár megközelítésében, stíluselemeiben azonos volt a két előadó, a zene jól megfoghatóan különbözött; a markáns szaxofonhangon túl elektronikát is alkalmaztak, amellyel egy sokkal dúsabb hangzást hoztak létre. A két produkciót a dobos személye is összekötötte, Nagy Zsolt játszott a harmadik részben is; a már megnevezetteken túl Udvarhelyi Gábor gitározott, Kovács Gergő basszusgitározott és Tóth Márton billentyűzött. A műsorban saját szerzemények és a hetvenes-nyolcvanas évek népszerű dalainak feldolgozásai szerepeltek. Zolbert a szó legjobb értelmében vett, igazi showman; színpadi jelenléte, játéka magával ragadó, önkéntelenül járni kezd az ember lába a ritmusra… Zenésztársai is mind kiválóak, a szólók nagyszerűek, a zenekar játéka makulátlan. Így aztán nehezen engedték le a színpadról őket a koncert végén, sokáig követelték a folytatást a hallgatók.

img-6780-2.JPG

img-6784-2.JPG

img-6806-2.JPG

img-6810-2.JPG

2019-08-01-2.jpg

Holnap folytatódik a fesztivál. Érdemes lesz ismét kijönni a Nagyerdőbe, újabb fantasztikus előadók és válogatott borok várják azokat, akik felkeresik a színpadok valamelyikét.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez