JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nézőcsúcs az Alba Regia Feszt 2019-en – 2019. augusztus 1. és 3. között nagy érdeklődés mellet zajlott le a székesfehérvári jazzfesztivál – I. rész

A nagy múltú fesztivált hosszabb szünet után 2014-ban keltették életre Vörös Tamás és Mits Gergely basszusgitárművészek és tanárok. Vörös Tamás a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium és Kollégium művészeti igazgatója, Mits Gergely pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékét vezeti. Oktatói pályájuk sikerességét semmi sem bizonyítja jobban, hogy a hazai sztárok nagy számban ezekben az intézményekben (is) tanulhattak. Azóta minden évben a magyar jazz legjobbjai és külföldi sztárok kapnak bemutatkozási lehetőséget a gyönyörű helyszíneken. Többek között már szerepelt a fesztiválon külföldi vendégként Biréli Lagrène, Richard Bona és a Dirty Loops is. Az idén hazai művészek muzsikáltak, világszínvonalon. A nyolcvanéves Deseő Csabától a fiatal generáció zseniális zenekaráig a Mörkig, minden fellépő elkápráztatta a közönséget. A pénteki esős nap ellenére nézőcsúcsot döntött a fesztivál. Sajnos, a pénteki eső miatt a kezdő koncert elmaradt sokak sajnálatára. A D.A.S. Trio tagjai a legfiatalabbak generáció rendkívül tehetséges képviselői, rengeteg díjat, elismerést kaptak, sajnos nem tudták most bemutatni műsorukat. Nehéz megállni, hogy ne hosszabb méltatást írjak néhány koncertről, de csak néhány mondatban szeretném feleleveníteni kronologikus sorrendben a programot.

2019.08.01.

A nyitókoncert a fesztivál nagy meglepetése, Vörös Tamás vadonatúj projektjének bemutatkozása volt. Miles Davis hangja szólalt meg intróként, amit a „TUTU” eredeti első üteme után a hangzást nem megtörve Vörös Tamás kompozíciói követtek. A zenészek: Horváth János – billentyűk, Mike Gotthard – gitár, Hámori János – trombita, Vörös Tamás – basszusgitár, billentyűk, Potesz Balázs - dob.  Elhangzottak Davis kompozíciók is olyan zenei és hangminőségben, hogy a világ bármelyik színpadján megállná a helyét a Vörös Tamás Projekt gárdája.


-dsc0098.jpg


-dsc0031-1.jpg


-dsc0040-1.jpg


-dsc0053-1.jpg


-dsc0056.jpg


-dsc0067-1.jpg


-dsc0079.jpg


-dsc0110.jpg


Halper László Jimi Hendrix kompozícióit feldolgozó projektje a 2012-es bemutatkozás (Steve Gadd – dobok, Eddie Gomez – bőgő, Fekete István – trombita, Halper László – gitár) óta kibővített fúvósszekcióval, és Seattle-i énekessel, Ric Toldon-nal, Hajas László dobossal és Kosztyu Zsolt basszusgitárossal hallhatók. Mint a jó bor, minél tovább érik annál nemesebb, olyan ez a produkció. Az első osztályú fúvósok: Fekete István – trombita, Csejtey Ákos – tenorszaxofon, Kollmann Gábor – altszaxofon.


-dsc0121-2.jpg


-dsc0132.jpg


-dsc0144.jpg


-dsc0175-3.jpg


A fiatal generáció egyik legjobbja, a Shaibo mutatkozott be az első napon. A fehérvári születésű Szigeti Zsófia és Nyitrai Péter zenekara varázslatos hangulatú, szövegében és zenei megoldásokban is komoly, rendkívül igényes, fontos dolgokat megfogalmazó produkciót mutatott be. Katartikus pillanatokat hozott az előadás a vegyes korosztályú közönséget elkápráztatva. A zenekar két nagyon jó gitárost is foglalkoztat, mert Komjáti Áron és Bécsy Bence felváltva látható a koncerteken a dobos Kovács Miklós mellett.


-dsc0284-1.jpg


-dsc0280.jpg


-dsc0286.jpg


-dsc0382.jpg


-dsc0357.jpg


Az első nap estéjét a Székesfehérvár Big Band műsora zárta „teltházzal”, Zsédenyi Adrien, Zséda vendégszereplésével. A műsor természetesem jól ismert standard-ekből állt, fantasztikus megszólalással. Zséda szépségével, törékeny alkatával és hatalmas hangjával hibátlan koncertet adott. A fináléban elhangzott a „God Bless the Child” és a „Natural Woman”, Zséda lehengerlő, az egész ligetet betöltő énekével, a tizenhét tagú zenekar telt hangzásával méltó zárása volt az első nap programjának. A zenekarban számos ismert jazz zenész játszik és alapítója, karmestere, trombitása és összekovácsolója Hámori János.


-dsc0493.jpg


-dsc0438-1.jpg


-dsc0447.jpg


-dsc0521.jpg


-dsc0558.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez