JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nézőcsúcs az Alba Regia Feszt 2019-en – 2019. augusztus 1. és 3. között nagy érdeklődés mellet zajlott le a székesfehérvári jazzfesztivál – III. rész

A nagy múltú fesztivált hosszabb szünet után 2014-ban keltették életre Vörös Tamás és Mits Gergely basszusgitárművészek és tanárok. Vörös Tamás a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium és Kollégium művészeti igazgatója, Mits Gergely pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékét vezeti. Oktatói pályájuk sikerességét semmi sem bizonyítja jobban, hogy a hazai sztárok nagy számban ezekben az intézményekben (is) tanulhattak. Azóta minden évben a magyar jazz legjobbjai és külföldi sztárok kapnak bemutatkozási lehetőséget a gyönyörű helyszíneken. Többek között már szerepelt a fesztiválon külföldi vendégként Birléli Lagrène, Richard Bona és a Dirty Loops is. Az idén hazai művészek muzsikáltak, világszínvonalon. A nyolcvanéves Deseő Csabától a fiatal generáció zseniális zenekaráig a Mörkig, minden fellépő elkápráztatta a közönséget. A pénteki esős nap ellenére nézőcsúcsot döntött a fesztivál. Sajnos, a pénteki eső miatt a kezdő koncert elmaradt sokak sajnálatára. A D.A.S. Trio tagjai a legfiatalabbak generáció rendkívül tehetséges képviselői, rengeteg díjat, elismerést kaptak, sajnos nem tudták most bemutatni műsorukat. Nehéz megállni, hogy ne hosszabb méltatást írjak néhány koncertről, de csak néhány mondatban szeretném feleleveníteni kronologikus sorrendben a programot.

2019.08.03.


-dsc0001.jpg


-dsc0002-2.jpg


A zárónap ragyogó napsütésben, már a kezdés előtt is nagy közönséggel köszöntött be. A szintén bodajki diákként induló, és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén diplomázó Kész Petra együttese, a Cymbal Rush mutatkozott be elsőként szombaton. Remek vokál, sokszor kortárszenét idéző énektechnika, feszes ritmusok és tiszta zongoraszólamok jellemzik a zenekart. Friss, mai hangzás, looperhasználat a többszólamúsághoz, és magával ragadó vidámság a sokszor komoly témák ellenére. Nagy közösségsikert aratott a Vikukel Dániel billentyűs, Ardai Dániel basszusgitáros, Szumper Ádám Ákos dobos, és a zenekarvezető Kész Petra kvartettje.


-dsc0010.jpg


-dsc0048-1.jpg


-dsc0058.jpg


-dsc0059-1.jpg


Ismét „teltházassá” vált a Zichy-liget, a Deseő Csaba 80. születésnapját ünneplő koncertre. A magyar jazz doyenje doktori disszertációval felérő friss, koncentrált, a mainstream jazz legszebb hagyományait bemutató hangversenyt adott professzori szintű zenésztársaival. A remek ritmusszekció (Jeszenszky György – dob, Oláh Zoltán – bőgő) mellett a régi harcos- és duótárs, Gyárfás István „Gyafi” voltak a partnerek. Komolyzenei karrierje mellett és azzal párhuzamosan a jazz egyik legjelentősebb hegedűse is lett, játszott többek között Jean-Luc Ponty-val is. Gyárfás István világszínvonalú gitárjátéka elvarázsolta a közönséget, és az allstars zenekar zajos sikert aratva ünnepelhette a zenekarvezető örökifjú Deseő Csabát.


-dsc0177.jpg


-dsc0194.jpg


-dsc0222.jpg


-dsc0242.jpg


-dsc0248.jpg


-dsc0251.jpg


A magyar jazz-rock születésénél bábáskodó Török Ádám és a komolyzenei végzettségű zongora és Hammond-varázsló Papp Gyula a legzseniálisabb fiatal hegedűssel, Kézdy Lucával léptek színpadra. A „Bartók on Rock” című lemezanyag 2017-ben készült és azóta is nagy sikerrel turnéznak akusztikus és kibővített nagyzenekaros felállásban is. Most az intimebb trió változatot láthatta a közönség. Sokan nem gondolták volna, hogy Bartók nem könnyű zenéje akusztikus előadásban egy szabadtári fesztiválon ekkora közönségsikert fog aratni. Török Ádám hiteles személyisége, jólismert fuvolajátéka, Papp Gyula virtuozitása, fantasztikus zene átiratai és Kézdy Luca világszínvonalú játéka (nem véletlenül játszott egyenrangú partnerként Chris Poter-rel és többek között Stefano di Battista-val is). Hatalmas ováció és visszatapsolások a Bartók darabok mellett a Mini klasszikusok előadásának is szóltak.


-dsc0271.jpg


-dsc0358-1.jpg


-dsc0380.jpg


-dsc0381.jpg


-dsc0409.jpg


-dsc0431.jpg


-dsc0434.jpg


A ragyogóan megrendezett, színes, szagos, ízes fesztivál zárókoncertje a megújult Bin-Jip fellépése volt. A 2010-ben alakult triót Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Andrew J. alkották. Többszöri újjáalakulás után 2018-tól az alapító DJ-producer Andrew J. mellett Lantos Zoltán hegedűs, Eszes Viktória énekes és Jász András fúvós alkotják a jelenlegi Bin-Jip-et. Elektronikus ritmus- és basszusalapok, valamint a hegedű, szaxofon, emberi énekhang izgalmas, táncra és figyelmes zenehallgatásra is alkalmas intelligens ötvözete jellemzi a Bin-Jip világát. Hatalmas sikert aratva elhangzott a formáció egyik legsikeresebb dala is, a „Heavy”, amelyhez hangulatos animáció is készült a dal születésekor. A nehéz énekszólamot Eszes Viktória hibátlanul adta elő, nekem ez a nóta jelentette a zárókoncert legszebb pillanatait.


-dsc0499.jpg


-dsc0501.jpg


-dsc0504.jpg


-dsc0515.jpg


-dsc0554.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez