JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a friss Artisjus-díjas Kézdy Lucával

Mindig örülök, mikor az általam felfedezett muzsikusokat a “szakma” is felfedezi. Luca 2006-ban Közönség-díjas lett a Bartók Rádió jazzhegedű versenyén. Tehát már épp ideje volt, hogy az Artisjus is felfigyeljen rá.

psx-20191107-201024.jpg


1. Hétfőn kitüntetett az Artisjus. Mit jelent ez számodra?

Nagyon jó érzés egy ilyen szakmai elismerés. Nyilván mindenki örül, ha értékelik a munkáját, és megerősítést kap arról, hogy jó irányba halad. Ezt a kezdetektől leginkább a közönségtől, a hallgatóktól - ahogy a Te versenyeden is - kaptam meg, az ő lelkesedésük, örömük, pozitív visszajelzéseik voltak leginkább azok, amik megerősítettek és energiát adtak a folytatáshoz. A pályám elején (amit a jazzversenyhez datálok) a profi, tanszakot végzett fiatal jazzmuzsikusok nem igazán vettek komolyan, mert nem rendelkeztem azzal a zeneelméleti és gyakorlati tudással, amit ők az egyetemen megszereztek, hiszen a bölcsészkarról jöttem. Tehát elég sokat kellett tanulnom, és a tanulás mellett viszont kitartanom a saját hangom mellett - amiben Szesztay Dávid a kezdetektől a partnerem volt -, hogy egy idő után, lassan valóban elfogadjon jazz zenészként a szakma, és a trióm jazz fesztiválokon és klubokban léphessen fel. Szerencsére azért ez már jó ideje megtörtént, bár az egyik budapesti jazz klubban sajnos a mai napig nem tudunk játszani. Tehát mindig volt bennem egyféle kívülállóság érzet, de ez az életem nagyon sok rétegére, részletére igaz, nem csak arra, hogy a bölcsészek között mindig zenésznek számítottam, a zenészek között meg bölcsésznek.


psx-20191107-201325.jpg


Ez a szakmai díj számomra elsősorban az elfogadást, befogadást jelenti. Azt, hogy most már tényleg ide tartozom, és ez nagyon jó érzés. Malek Miklós laudációja megható volt, mert úgy éreztem, hogy tényleg megértettek, megláttak belőlem valamit.


psx-20191107-201153.jpg


2. Lesz ennek folytatása? I mean, rendeznek valami gálaestet, ahol fellépsz Te is?

Ilyesmiről nincs tudomásom.


3. Mi van a Santa Diver-rel? Lesz a közeljövőben CD?

Ez nem is lehetne aktuálisabb kérdés. A lemezt most vettük fel a hétvégén Pécs mellett, Lovasi András stúdiójában, Mackó Róberttel, most érkezenek meg éppen a rough mixek.


psx-20191103-172206.jpg


A lemez anyagát nagyrészben én írtam, ezúttal zongorán, emiatt felkerül a lemezre egy zongorás téma is, mintegy bonus track-ként, leválasztva az anyag törzséről, hogy egy kicsit bepillantást kaphasson a hallgató, miként születtek ezek a dalok. Szerintem hallhatóan más jellegűek lettek a számok az eddigiekhez képest, és szépen sikerült a feljátszás is, most jönnek az utómunkák, a lemezbemutató március 6-án lesz az Opusban.


photostudio-1572711886246.jpg


4. Erről jut eszembe, mi van a családdal? Hány évesek már a kislányok? Szüleik nyomdokain haladva zeneiskolába járnak?

Igen, nagyon sok zenei hang vesz körül a mindennapokban, néha tényleg az az érzésem, hogy egy non-stop dallamban élek :) Lili 12 éves és hegedül, nagyon szereti az új hegedűtanárát, Surján Katalint. Zorka 9 éves, és zongorázik, nagy mázlista, mert egy fantasztikus zongoratanárnál, Nyírő Gábornál tanul, aki olyan érzékenyen, bölcsen és szeretettel foglalkozik vele (és a többi tanítványával is), hogy sokszor meghatódom, amikor látom őket munka közben. Ügyesek, gyakorolnak, élvezik a zenét, időnként kamaráznak is, tanulják az együtt játszás technikáit, ezt főként Bertalan Örsnek köszönhetik.


5. Az utóbbi időben olvastam a neten, hogy kiállítás megnyitókon játszol. Lesz ennél is komolyabb történés Veled?

Nagyon szeretem a kiállításmegnyitókat. Jó dolog megtalálni azt a zenei szövetet, témát, ami leginkább illik, erősíti, relációba helyezi az adott kiállítás anyagát. Ilyenkor azt érzem, hogy a művészeti ágak felemelik egymást. Ez jó.

De természetesen a művészeti ágak akkor igazán jók, ha önmagukban is megállják a helyüket, egy ilyen esetre készülök most, ami azt hiszem eddigi pályafutásom csúcspontja lesz. December 8-án a Zeneakadémián játszom a triómmal, ami már önmagában is jelentős esemény lenne, viszont úgy, hogy Chris Potter lesz a zenekar vendége! Ennél jobbat, többet egyelőre nem tudok elképzelni, ami megtörténhet velem és a zenekarommal. A programunkat a Solti terem atmoszférájához igazítjuk, hangszereljük, valamint lesz két ősbemutató is, amit kifejezetten erre az estére írtam.

Emellett is lesznek izgalmas események a közeljövőben. November 14-én Tóth Evelin énekesnővel duózunk a Fonó Kamaracsütörtök elnevezésű sorozatában, 16, 17-én Török Ádámmal játszom a Budavári Művelődési Házban, december 19-én Lantos Zoltánnal adunk duókoncertet az Opus Jazz Clubban. Január 3-án a Free Style Chamber Orchestra-val nyitjuk meg az évet a Várkert Bazárban, 20-án a Müpában lesz egy közös esténk Dragomán Györggyel, Szabó T. Annával és Tóth Evelinnel, ahol a szövegek a zenémmel és Evelin fantasztikus orgánumával szövődnek eggyé - erre az estére szinte már az összes jegy elfogyott. 23-án pedig a Harmadik Hely nevű lakásszínházban játszunk a Santa Diver-rel, ahová egy ismét teljesen egyedi műsorral készülünk, kiegészülve Borbáth Péter íróval, és természetesen szövegeivel. A távolabbi jövőben is várnak inspiráló lehetőségek, a nyáron egy holland és egy német jazzfesztiválra is kaptunk meghívást. Hollandiában a fesztiválfellépés mellett le van kötve egy koncertünk Amszterdamban a helyi Müpába, a Bimhuisba is.

Vissza a hírekhez