JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Évzáró a Little Jazz Pub-ban

A 2019-es év utolsó jazz estjére került sor a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház jazzklubbjában. A Little Jazz Pub házigazdája Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjas zongorista, az Equinox zenekar vezetője ezúttal a megszokottól eltérően nem csak két vendéget, hanem egy egész zenekart látott vendégül.

A fiatal, jazz tanszakot végzett tagokból álló Perpetuum zenekar kapott egész estés önálló bemutatkozási lehetőséget a remek hangulatú solymári jazzklubban. A jazz quartet 2017-ben alakult, 2019-re saját hangját megtalálva, szélesebb közönséget meghódítva nyeri egymás után a tehetségkutatókat. Az I. Solymári Mustra győztese a standard-eket is saját képére formálva funk-os, fúziós, experimentális hangzással és biztos hangszeres tudással aratja sikereit. A Perpetuum frontembere és kitűnő énekese Girincsi Fruzsina, aki szépségével és tüzes temperamentumával ragadja magával a közönséget. Kiválóan kommunikál a dalok közötti öszzekötő szövegeivel is, és gyönyörű szólókkal, izgalmas looper alkalmazással két órán át tartotta magas hőfokon a koncertet. Zenésztársai is ismertek már több formációból, meggyőző összjátékkal és friss szemléletű hangszereléssel nyerték el a közönség tetszését. A dobos Holb Alexandra gyakran váltogatta a visszafogott, swinges seprűzést a rockos, kemény, dobverős, tört ritmusú ritmuskavalkáddal. Takács Dániel gitárjátéka is a dalok hangulatának megfelelő váltásokat erősítette. A nyújtott hangú, steel gitárt idéző szólókat kemény riffek váltogatták, sokszor hosszabban építkező zenei gondolatokkal. Sárosi Áron gyönyörű hathúros basszusgitáron a biztos ritmusalap mellett, egyéni hangú szólókkal és ízléses, a zenei világot szolgáló effekt és looper használattal járult hozzá a Perpetuum hangzáshoz.

Az egész produkció nagyon átgondolt, a stílusbeli dallamkavalkád ellenére egységes, egyéni hangzást nyújtott. Az izgalmas, magas színvonalú hangszerelésben, és Girincsi Fruzsina sokszínű, nagy érzelmi amplitudókat kifejezni képes énekében érhető tetten a különleges hangzás. Hallhattunk Hendrix feldolgozásokat, Thelonious Monk standard-et és egy fantasztikus Radiohead átdolgozást is a sok remek saját kompozíció mellett. Minden dal hitelesen, önazonosan, nagyon személyes előadásban hangzott a fiatal tehetségektől.

Két ráadást is kikövetelt a lelkes közönség, így legújabb dalukat is megismerhettük, ami egészen friss volt még, mégis úgy hangzott, mint egy nagyon jól bejáratott slágergyanús szerzemény.


-dsc0043-2.jpg


-dsc0048-2.jpg


-dsc0056-1.jpg


-dsc0060.jpg


-dsc0092-1.jpg


-dsc0094-3.jpg


-dsc0116.jpg


-dsc0125-3.jpg


-dsc0006-2.jpg


A 2020-as évben Márkus Tibor előzetes közlése szerint először Ávéd János és felesége lesznek az Equinox zenekar vendégei. Az ingyenes koncertre január 31-én pénteken kerül majd sor Solymáron a Little Jazz Pub-ban.

Vissza a hírekhez