JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Blumen Therapie koncert a Montázsban (2020.01.31., 19:00)

Megérdemelt teltház fogadta a fiatalokból álló Blumen Therapie zenekart péntek este a Montázs Art Caféban. Már régóta szerettem volna eljutni a zenekar egy önálló koncertjére, és most, hogy sikerült, pozitív érzésekkel távoztam utána.

blumen-therapie.jpg


A Blumen Therapie tagjai:

Drippey Máté - szaxofon

Virág Benedek - gitár

Kapolcsi-Szabó Levente - zongora

Kuti Laura - basszusgitár

Majsai Roland - dob


A zenekar kicsit több, mint egy éve alakult és eredetileg quartetként indult, melyet Laura, Roland, Benedek és Levente alapítottak. Ismeretségük a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakához kötődik. Az eredetileg Lau Quartet néven futó projekt 2018-ban vált teljessé, amikor a Zeneakadémián éppen abban az évben végző Drippey Máté szaxofonos csatlakozott hozzájuk.

A formáció kiegészülését névváltoztatás követte, ekkor vették fel a Blumen (jelentése németül: virágok) nevet, amelyet később a Therapie szóval egészítettek ki.
Így írt a zenekar a név jelentéséről:

"A virágok a színességre utalnak, a terápia pedig a legigazabb dologra: az együtt zenélés mindnyájunk számára terápia jellegű."

2019-ben elnyerték a III. Szentendrei Nagyszínpad Könnyűzenei Tehetségkutató 2. helyét a jazz kategóriában.

A zenekar repertoárját szinte csak saját számok alkotják, melyeket a dobos, Majsai Roland és a zongorista, Kapolcsi-Szabó Levente írnak, de az utómunkát közösen végzik, így a számokban mindenkiből benne van egy darab. A tegnap esti koncerten is főként saját szerzeményeket játszottak. Azokon kívül még két John Coltrane kompozíciót adtak elő. Nagyon eltalálták a kezdést. Az első szám a „Mondd” címet kapta és a két zeneszerzéssel is foglalkozó fiatal, Roland és Levente közös szerzeménye.

Az erős kezdés után erős folytatás következett a „Holnap” (Majsai Roland) című saját számuk formájában.

Ezután egy Kapolcsi-Szabó Levente kompozíció következett, ami az „Anxiety” címet viseli. A zenékben végig érződött az összhang, az egymásra figyelés és az, hogy mennyi munkát tettek bele abba, hogy ilyen szinten meg tudjanak szólalni a dalok. Ez az összhang csiszolta eggyé a zenéjüket és emelte magas színvonalra azt.

Nagyon örültem, amikor Drippey Máté felkonferálta a következő számot, a „Galambok”-at, ugyanis nemrég stúdiózott a zenekar és többek között ezt a dalt is felvették, sőt a napokban már elérhetővé vált a YouTube csatornájukon is, így én is meghallgattam és az alábbi linken Önök is meghallgathatják:

https://youtu.be/3tT6GFOYtqE

Ezt követte a két John Coltrane szerzemény, először a meredek tempójú „Song of the Underground Railroad”, majd egy csodálatos ballada, a „Lonnie's Lament”, amelyben kiemelném Kuti Laura basszusszólójának szépségét.

A szett második felében az első elhangzott saját dal ismét Roland szerzeménye és a címe: „Runnin’”. A zene lendületessége igazán emlékezetessé tette.

Igazán izgalmas meglepetéseket tartogatott az ezt követő „Escape” (Kapolcsi-Szabó Levente). Leginkább a basszus-zongora együttes játéka fogott meg, de az egész szám dinamikája és dallamvilága végig lekötötte az emberek figyelmét.

Egy igazán különleges utolsó számmal lepte meg a Montázs közönségét a Blumen, ugyanis egy olyan számot tartogattak a végére, amit eddig még nem játszottak koncerten ezelőtt. A szám címe: „Dobozba zárva” (Majsai Roland). Személy szerint nekem ez a dal tetszett a legjobban az est folyamán, különleges volt, hogy az introban az egész zenekar együtt alkotta a ritmusszekciót tikfák segítségével. A különböző ritmusok kavalkádja igen izgalmas alapot adott a zenének, vártam, hogy mi fog kikerekedni belőle. Végül egy számomra végtelenül vidám hangulatot idéző dal körvonalazódott ki, a szólisták, mint az este folyamán végig itt is a legjobb formájukat hozták, de a fantasztikus zongora- és dobszóló mellett külön tetszett a szaxofon és a gitár együttes improvizációs játéka.

Egy ilyen erős finálé után nem is engedte el a közönség a fiatal zenészeket ráadás nélkül, így még eljátszottak egy Thelonious Monk szerzeményt, az "I Mean You"-t.


img-20200131-194053.jpg


img-20200131-194118.jpg


img-20200131-195026.jpg


img-20200131-202619.jpg


img-20200131-203726.jpg


img-20200131-204656-1.jpg


Köszönöm az élményt, már várom a következő Blumen Therapie koncertet!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez