JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2020 január (V. évfolyam - 2. rész)

Minden hónap elején megjelenő írás: az előző időszakra vonatkozó évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - aktualitások, vagy kevésbé friss zenei események - egy jazzrajongó felvetései a műfajról. Ötödik évfolyam - második rész.

Nyolc muzsikus - először nincsenek többségben az amerikaiak.

Húsz éve, 2000. január 2-án hunyt el az amerikai kornettos, trombitás NAThaniel Carlyle ADDERLEY. Bátyja, Julian "Cannonball" Adderley mellett vált ismertté; a számtalanszor feldolgozott "Work Song" komponistája. Mindössze 68 esztendőt élt. Egy 1991-ben kiadott lemezét ajánlom - könnyű, laza, színvonalas jazz: „Talkin' About You” (Landmark); Vincent Herring - altszaxofon, Rob Bargad - zongora, Walter Booker - bőgő és Jimmy Cobb - dob. Vajon kiről van szó az album címében?


nat-adderley.JPG


Tíz esztendővel ezelőtt, január 13-án távozott a földi színpadokról az amerikai dobos EDmund Leonard THIGPEN. Hat évig az Oscar Peterson Trio tagja volt, de - például - Ella Fitzgerald kísérőjeként is feltűnt. Volt szerencsém találkozni Vele személyesen Montreux-ben, 2006-ban (a kép is ott készült), nagyon kedves, közvetlen ember - sajnos, már csak volt, 79 évet élt.


ed-thigpen.JPG


Január 14-én lett volna 90 esztendős a kanadai trombitás, szárnykürtös, zeneszerző Kenneth "KENNY" Vincent John WHEELER. Mindenféle életrajzi adatok közlése helyett angyali dalokat hallgattam meg az emlékére. „Angel Song” (ECM, 1997), minden kompozíció K. W.-től; Lee Konitz - altszaxofon, Dave Holland - bőgő és Bill Frisell - elektromos gitár.  Egyszerűen gyönyörű.


kenny-wheeler.JPG


Január 22-én töltötte be a nyolcvanadik életévét a német bőgős, zeneszerző EBERHARD WEBER, aki elektromos bőgőn és csellón is játszott. Húsz éven át Jan Garbarek zenésztársa volt, ötödik (!) évtizede az ECM kiadó muzsikusa. Jellegzetes, elektromos bőgő sound-ja dallamos, kreatív, azonnal felismerhető.


eberhard-weber.JPG


Január 20-án lett hatvan esztendős "a főnök", az amerikai dobos JEFF "TAIN" WATTS. (Becenevét a fiatalon elhunyt zongoristától, Kenny Kirkland-től kapta.) Wynton és Branford Marsalis, Alice és Ravi Coltrane, valamint Michael Brecker (volt) zenésztársa "sideman" szerepben sokkal több lemezen alkotott eddig, mint önálló albumokon. A kép 2017-ben készült a Budapest Jazz Clubban.


jeff-tain-watts.JPG


Január 19-én töltötte be az ötvenediket a finn zongorista IiRO Emil RANTALA. Klasszikus tanulmányok mellett egy ideje a jazzt részesíti előnyben. Szólóban és a gitáros Ulf Wakenius-szal duóban is "volt szerencsém hozzá" Montreux-ben. Az ACT kiadó muzsikusa, 2011 óta ez a cég adja ki saját műveit és közreműködéseit.


iiro-rantala.JPG


Január 22-én lett (már - vagy még csak) negyven éves az amerikai énekesnő Elizabeth "LIZZ" LaCharla WRIGHT. Hat önálló lemeze jelent meg eddig, többször járt Budapesten - nekem a 2018 áprilisi koncert "jutott". Egyéni stílus, változó megjelenés.


lizz-wright.JPG


Isten éltesse a "már" 40 esztendős Oláh Árpádot, TZUMO-t! (Születésnapi beszélgetés január 29-e óta honlapunkon.)

Az alábbi kép egy sajnos már nem létező társulás koncertjén a Budapest Jazz Clubban készült. 2015. április 9-én a CET trió játszott: Charlie - ének, Egri János – bőgő, Tzumo - zongora.


tzumo.JPG


Január 19-én nagyszerű koncertet láthatott-hallhatott az Opus Jazz Club teltházas közönsége. A Grencsó Collective Special vendége a kiváló amerikai szaxofonos, klarinétos Ken Vandermark volt. (Beszámoló, képek a honlapon.)


grencso-vandenmark.JPG


Végül: február 21-én jelenik meg az új Pat Metheny album „From This Place” címmel a Nonesuch Records gondozásában. Közreműködnek: Gwilym Simcock - zongora, Linda May Han Oh - bőgő, Antonio Sanchez – dob, és a Hollywood Studio Symphony.


pat-cd.JPG

Vissza a hírekhez