JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az idei jazz Grammy-díjasok – Esperanza Spalding

Esperanza Spalding „12 Little Spells”-ét (A legjobb énekes album) Nagy Emmára osztottam ki! – A szerk.

Amikor Esperanza Spalding neve valahol elhangzik, mindenkinek egy másik Esperanza Spalding jut eszébe. A legtöbben talán rögtön az "I Know You Know", vagy a "Precious" című szerzeményével azonosítják attól függetlenül, hogy azóta négy albuma készült. Ráadásul mindegyik album teljesen más. Mondhatnánk, hogy az egyetlen közös bennük Esperanza Spalding, mondhatjuk is - hiszen jellegzetes zenei fogalmazásmódja nyilvánvaló. Mégis, mintha az összes eddigi lemez különböző nézőpontból, újabb felismerésből született volna - mintha a mások és saját magunk által kialakított kép összezúzásának majd újrarendezésének egyszerű gyakorlatát látnánk minden alkalommal.

Ezek közül a legszembetűnőbb kétség kívül a 2016-ban megjelent „Emily's D+Evolution”, ami nem csak egy zenei anyagban, hanem egy összművészeti alkotásban teljesedett ki.

Esperanza Spalding hetedik szólólemezével elnyerte a negyedik Grammy-díját 2020-ban. A „12 Little Spells”-t már két éve a legjobb albumok közé sorolta a New York Times, idén pedig a legjobb vokális jazz albumnak ítélték.

Attól függetlenül, hogy ez valóban egy "vokális jazz album"  és ebben a kategóriában kapott díjat, elsősorban nem úgy gondolnék rá. Matthew Stevens-szel és Justin Tyson-nal kiegészülve Esperanza Spalding egy olyan egységes és egymásra épülő számokból álló lemezt készített, ami felesleges elemektől mentesen képes egy nagyon összetett hangzást adni a hallgatónak. A hangszerelés és a váratlan fordulatok nem engedik, hogy figyelmen kívül hagyjunk bármilyen történést, mindezt apró részletekbe rejtve.

A mozaikokból mindig összeáll a teljes egész, legyen az egy gyerekdalszerű rövid téma, vagy egy kibogozhatatlan sűrű hangzás.

Itt az ének szerepe csak a többi szólammal, vokállal nyer igazán értelmet. Amikor jön egy harmadik szólam és hátulról megböki a vállunkat, majd feltesz egy újabb váratlan kérdést - és elindul egy másik zenei anyag.

A 12 Little Spells tökéletes példa arra, mennyire vizuális is tud lenni a zene.

https://www.youtube.com/watch?v=6oatUy70Ceg

Vissza a hírekhez