JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Hírek

Mi lett velük? – Bakaja Péter (London)

Pétert 2001 januárjában a jazztanszak félévi vizsga koncertjén láttam először basszusgitározni, majd 1 évvel később bőgőzni. De személyesen csak 2002 őszén ismertem meg, mikor jelentkezett a Bartók Rádió párhuzamosan futó bőgő és basszusgitár tehetségkutatójára!

bakaja-peter.jpg


1) Mikor (év, hónap, nap) és hol (város) született?

1982. január 13-án, Miskolcon.


2) Volt a felmenői között zenész?

A felmenőim között profi zenész nem. A bátyám brácsa szakon végzett az Akadémián.


3) Mi volt az Ön első hangszere?

3 évesen, majd később 6-12 éves koromig hegedültem.


4) Mikor váltott bőgőre, majd basszusgitárra?

14 évesen kezdtem gitározni, amiből hamar basszusgitár lett. Klasszikus bőgőre 1998 őszén iratkoztam be.


5-6) Milyen zeneiskolákba járt? Kik voltak a tanárai?

Hegedülni Miskolc összes zeneiskolájába jártam és szerintem Miskolc akkori hegedűtanárainak 70%-a tanított, jó pár diplomatanításon részt vettem. Ha jól emlékszem 6 év alatt 10-11 tanárom volt.

A jazztanszak előtt Kerékgyártó István, Studniczky László és Glaser Péter tanítottak basszusgitározni. Miskolcon az Erkel Ferenc Zeneiskolában egy évig Kőhegyi András, majd egy évig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépben Lőkös Péter voltak a klasszikus bőgő tanáraim. A jazztanszak mellett elvégeztem a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközepet Budán, ott Enreiter István tanított.


7) Mettől meddig volt a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke?

2000-2004 között jártam jazz basszusgitárra Lattmann Bélához, és 2001-2005-ig jazz bőgőre Berkes Balázshoz. Így 2000 és 2005 között nyolc évet töltöttem a tanszakon.:)


8-9) Miskolcon kikkel játszott együtt? És Pesten?

Miskolcon a Stream zenekar volt a „gyerekkori” zenekarunk egy gitárossal, Tom Lumennel. Ez a kezdeti rockosabb vonal után egyre inkább jazz irányba mozdult. 18 évesen Pestre költöztem a jazztanszak miatt, és a Stream itt is működött egy darabig. Jazzformációk közül Pesten a Rák Béla Combo-t tudnám megemlíteni, aminek huzamosabb ideig állandó tagja voltam. Ezen kívül nyilván rengeteg zenésszel játszottam akár alkalmilag, akár hosszabb távon mindenféle stílusban. A honlapomon megpróbáltam összeszedni legalább zenekarnév szinten, de nem hiszem, hogy túl jól sikerült…(peterbakaja.com)


10) Készült a maga közreműködésével CD Magyarországon?

Azt hiszem az egyetlen kiadott nagylemez, amin játszom Filip Gyuri „Csak a zene marad” című albuma.


11) Mikor határozta el, hogy külföldre megy?

2011 elején és októberben költöztünk.


12) És miért pont Londonba?

A feleségemmel mindketten angolul beszélünk. Amerika messze van, Európában akartunk maradni. Nem volt komoly zenei/szakmai megfontolás mögötte.


13) Ott kikkel játszik?

Ezt valamivel lelkiismeretesebben sikerült felrajzolnom a honlapomra, mivel gyakorlatilag pont azért születtek ezek a listák, hogy legyen fent referencia rólam, az angolok ugyanis imádják a referenciákat. Ami jazz szempontból nagyobb név az a Ronnie Scott’s house band-je és Mornington Lockett és persze Dörnyei Gabi, aki az utóbbi bulira elhívott.:)


14) Van saját együttese?

Session zenészként dolgozom, nincs olyan formáció, amit sajátomnak tekintenék, de nyilván van, ami közelebb áll a szívemhez és van, ami kevésbé, különböző okokból. Van, ahol kiveszem a részem a „kreatív munkából” és van, ahol pontosan megmondják, mit csináljak.


15) Azért még néha játszik jazzt is?

Most épp viszonylag sokat játszom jazzt, nagyrészt azért, mert keddenként általában egy jazz jam house band-jében játszom. Így elég sokat bőgőzöm. Mivel a basszusgitárt tekintem első hangszeremnek elég vicces szokott lenni, amikor valaki pár hónap után megkérdezi, hogy „Te amúgy basszusgitározol is?” Leginkább attól függ, hogy milyen körökben forog épp az ember. Amikor sok jazz buli van, akkor abból más jazz bulik jönnek, amikor nem jazz formációkban játszik az ember, akkor nem jazz formációkba fogják hívni. Ilyenkor én járok jam-ekre, ha jazzt akarok játszani.


16) Londonban hány CD-n szerepelt?

Ezt nem tudom megmondani. Biztos nem annyin és olyanon, mint amennyin szeretnék, vagy kéne, mert akkor híres lennék.:) Sokszor nem is tudom, hogy mi lett azzal, amit felvettünk, ha pl. csak odamegyek, valahova feljátszom és kifizetik, vagy ma már oda sem kell mennem, hanem otthon felveszem és elküldöm. Aztán esetleg hónapokkal később bedob a postás egy CD-t, vagy küldenek egy e-mailt benne egy linkkel.


17) Meg lehet élni zenélésből? Vagy tanít is?

Meg lehet élni, és tanítok is.


18) Milyen sűrűn látogat haza?

Lehetőség szerint évente kétszer.


19) Legközelebb mikor jön?

Elvileg áprilisban, gyakorlatilag, amikor lesz a gyereknek útlevele, és nem törlik a járatokat…


20) Sok sikert a kinti élethez!

Köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez