JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hogyan reagálnak a jazzfesztiválok szervezői az újabb szigorításokra – Teremi Nóra (Debrecen)

A 2020. július 30-án kelt legújabb rendelet után kikérdeztem a különböző jazzfesztiválok szervezőit. Mindenkinek ugyanazt a három kérdést tettem fel: Mit tervez most? Átviszik jövőre? Vagy esetleg mégis megtartják, mert a nézők száma nem éri el az ötszáz főt?

teremi-nora-1-1.jpg


Sajnálatos módon a kialakult helyzet miatt az idei fesztivál lemondására kényszerültünk.

A 2020-as évre tervezett gitáros tematika köré szerveződő fellépő formációk nagy részét igyekszünk a 2021-es fesztiválra átmenteni. Így együtt rendezzük meg a 49-ik és 50-ik fesztivált!

„Magyarország egyetlen megszakítás nélkül minden évben megrendezésre kerülő jazzfesztiválja 1972 óta. A legnagyobb – legtöbb zenésszel megszólaló – hazai jazzfesztivál három színpadán kizárólag igényes élőzenei koncertek hallhatók.”

Elképzeléseink szerint jövőre a Debreceni Bor- és Jazznapok még az eredeti elképzeléseinket is meghaladó gazdagságú koncertkínálattal igyekszik majd nem csupán kárpótolni, hanem elkényeztetni is a jazzkedvelőket.


debreceni-bor-es-jazz-napok.jpg


(A művészeti tanácsadó –it’s me, you know!- közbevetése. Nóra és Tóth Ernő tavaly október elején felkeresett lakásomon, hogy adjam meg a 2020-as fellépők névsorát! Nos, nem mentek haza üres kézzel! (Meg üres gyomorral sem, mert a www.jazzma.hu főmunkatársa, Szász Gabriella olyant főzött, hogy mind a tíz ujjukat –no jó, húsz ujjukat- megnyalták!) Első neki futásra a Békás-tó körüli 3 színpadon 52 formáció lépett volna fel, ami 260 magyar jazzmuzsikust jelentett volna. Plusz a Szabadtéri Színpadon 3 nemzetközi formáció! Tárgyaltam a 2000-es Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny amerikai zsűri elnökével, Pat Metheny-vel is, aki nem tudott jönni, mert a Pat Metheny Group-nak abban az időpontban -2020 augusztus első hetében- épp skandináv turnéja lett volna! Meg tárgyaltam Randy Brecker-rel is, hogy szeretnénk felléptetni a Halper László Quintet-tel, elsőre beleegyezett. Szívesen jött volna Los Angeles-ből a  Gary Willis-Gergo Borlai Quartet (két magyarral, Gotthárd Mihállyal és Szebényi Dániellel kiegészülve). A harmadik estre Nóra választotta az Electro Deluxe nevű francia formációt.

Jövőre nemcsak a gitárosok lesznek bepótolva, ha jönnek az énekesek is, hisz 2001-ben a Bartók Rádió Garai Attila Jazz Ének Tehetségkutató Versenyét szerveztem és rendeztem meg. A zsűri amerikai díszelnöke Al Jarreau (ejtsd: el dzseró!) volt. Sajnos, ő 2017-ben meghalt, így már nem tudjuk meghívni…

A Bartók Rádióban 2006-ban jazz hegedű versenyt rendeztem, ennek jövőre lesz a 15 éves évfordulója. Jönnek majd a döntőbe jutott versenyzők!

Jövőre 56 fellépő formációval tervezünk, de csak 258 magyar lesz! – Maloschik Róbert)

Vissza a hírekhez