JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Az utolsó mohikán? – Brad Mehldau 50!

1970. augusztus 23-án, a floridai Jacksonville-ben született Bradford Alexander Mehldau, vagy ahogyan minden jazzrajongó ismeri, Brad Mehldau, aki ma ünnepli 50. születésnapját.

brad-mehldau.jpg


A zseniális zongoristát lemezen első alkalommal az 1991-ben megjelent „The Natural Moment” című albumon hallhattuk, mely Christopher Hollyday altszaxofonos nevéhez fűződik.

Azt gondolom, igazi áttörést azonban 1993-as trió lemeze, a „When I Fall in Love”, és a következő évben megjelent Joshua Redman Quartet korong, a „MoodSwing” hozott számára.


91ygcsadyml-ss500-.jpg


Számomra az első nagy élményt, egyben megismerkedést Mehldau-val az 1996-ban napvilágot látott „The Art of the Trio – Volume One” hozta el, melyen Larry Grenadier bőgőzik és Jorge Rossy dobol. (Az utóbbi jó néhány évben már Jeff Ballard felel a ritmusokért a trióban.)

A saját kompozícióit és jazz standard-eket felvonultató CD meghallgatása után azt éreztem, gondoltam: végre itt van valaki, aki méltó utódja olyan géniuszoknak, mint Bill Evans, Paul Bley, Herbie Hancock és Keith Jarrett!

Mehldau játékában és szerzeményeiben azt az egyetemességet véltem felfedezni, mely valóban csak a legnagyobbakra jellemző. Van benne/bennük klasszikus zene (főként Bach, Chopin, Debussy, tán még Satie is), és a jazz több vonulatának (be-bop, hard bop, cool, vagy általánosságban a modern mainstream) értékeit is felvonultatja improvizációiban és dalaiban, egyaránt perfektül.

Mindezt teszi valami megfoghatatlan, jó értelemben vett lazasággal, „pimaszsággal”, ugyanakkor már-már meditáció szintű koncentrálással.

Minden hangjából sugárzik számomra, hogy tisztelettel, alázattal közelíti a zenét, ennek is tudható be a stílusok, vonulatok közti ízléses átjárása, hiszen „dögösen” és romantikusan, modernül és „érthetőbben” ugyanolyan magas szinten zongorázik. (Jut eszembe, újabb koncertjein viszont feltűnően alacsonyan, Glenn Gould-ra emlékeztetve ül a hangszernél.)

Hatalmas tudás, nagy-nagy szív lélek, hamisítatlan jazz - ez számomra Brad Mehldau, aki remélem nem lesz „utolsó mohikán” a legendás, egyéni világú zongoristák sorában, mert hamarosan követni tudja Őt valaki ezen a gyönyörű, de nehéz úton.

Köszönök/köszönünk mindent, és nagy izgalommal várom/várjuk az új lemezeket, koncerteket!

Isten éltesse sokáig Brad Mehldau-t!


brad-mehldau-solo.jpg


Végül legyen itt a Joshua Redman-nel, Christian McBride-dal és Brian Blade-del a New York-i The Falcon jazzklubban július 22-én ezelőtt játszott koncertje!

https://www.youtube.com/watch?v=SVNKQtPvv00


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez