JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Alba Regia Fest 2020 – Tökéletes első nap

A nagy múltú, rengeteg külföldi világsztért is felléptető, 1967-ben alapított jazzfesztivál több megszakítás után 2014-ben indult újra Alba Regia Feszt néven. Vörös Tamás és Mits Gergely a fesztivál főszervezői nagyon színes, műfajilag a mainstream jazztől a dixielanden és fúziós jazz-rockon át a kísérleti zenékig bezárólag minden műfajt felvonultatnak.

arf2020negyzet.jpg


Így volt ez a nyitónapon is. A járvány miatt csak nagyon szűk költségvetésből gazdálkodhattak a szervezők, ezért csak hazai, leginkább székesfehérvári kötődésű zenészek szerepelnek a programban. Ez egyben garantálta a magas minőséget is, hiszen a jazz és rockzenei utánpótlás jelentős része végzett a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolában és a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékén. Előbbi intézmény művészeti igazgatója Vörös Tamás, a művészeti tanszék vezetője pedig Mits Gergely, mindketten basszusgitár művészek és nagy szerepük van a magyar jazzoktatás felfuttatásában.


dsc-7063.jpg


Az első fellépő a bodajki szakgimnázium idei végzőseiből alakult D.Á.M. Trio volt. Egy saját szerzeményem kívül a jazz-rock és rockzene klasszkusainak feldolgozásai hangzottak el nagyon magas színvonalon.

A zenekar frontembere a nagyon tisztán és virtuóz módon játszó Dékány Dániel volt a gitár és ének szólam felelőseként.

Basszusgitáron remek szólókat is bemutatva, Németh Ákos játszott.

A tehetségét szintén nagyon meggyőzően bizonyító Vendl Máté dobokon mutatta be, mit tanult Bodajkon. Mestere Potesz Balázs büszke lehetett rá, ahogy a többi tanár is.


dsc-7112.jpg


dsc-7138.jpg


dsc-7142.jpg


A következő csapat a tanárok közül verbuválódótt, mindannyian székesfehérvériak, még az egyéb elfoglaltsága miatt hiányzó Horváth János billentyűst is egy tiszteletbeli fehérvári, Nagy “Jancsa” János helyettesítette, aki a jazz tanszak tanára. A Mits Jazz Band vezetője az országosan méltatlanul kevéssé ismert Mits Márton. Minden kompozíció az ő nevéhez fűződik, és a humoros címek rendkívül komoly és nehéz témák előadását takarják a nagytudású társak szakmai csúcsteljesítményeivel. Dobokon Potesz Balázs színes, ötletes, a hangszert biztos szakmai tudással uraló tagja volt a ritmusszekciónak, és a közönség örömére több virtuóz dobszólóját is élvezhettük. Basszusgitáron lélegzetelállító tempót és hangmennyiséget produkálva Kovács Gergő játszott rezzenéstelen arccal, mozdulatlanul. Nagy Jánost senkinek nem kell bemutatni annak, aki érdeklődik a magyar jazz iránt, nem véletlenül játszik sokszor világsztárokkal. Ő az egyik legszofisztikáltabb és legsokoldalúbb hazai billentyűs az egyébként nagyon színvonalas hazai palettán. Most sem maradt a közönség katartikus Jancsa szóló nélkül. A Mits szerzemények dallam- és ritmusvilága színes és dallamossága ellenére nagyon összetett, mindenki a szakmai tudása legjavát mutatta meg előadásuk során. Intelligens, elgondolkodtató és felemelő zenei világot hallhattunk a Mits Jazz Band koncertjén.


dsc-7267.jpg


dsc-7278.jpg


dsc-7222.jpg


dsc-7284.jpg


Utánuk következett a házigazdák konferálása szerint is a hazai generáció egyik legizgalmasabb formációja, a Shinterz. trió. A zenekarvezető gitáros Bécsy Bence formációja nemrég tagcserén esett át, basszusgitáron Szeifert Bálint csatlakozott Szabó Dániel Ferenc doboshoz. A tagcsere csak erősítette a trió kohézióját, hiszen a dobos és basszusgitáros a zseniális Mörk tagjaiként élnek zenei szimbiózisban. Bécsy Bence kompozíciói és feldolgozásai megfogalmazása szerint az akusztikus hangszerek és az elektronika szerves együttműködésének köszönhetően experimentális zenét fogalmaznak meg. Még nem hallott, szokatlan, az ipari zajoktól az éteri hangokig, a totális, de megkomponált káosztól a gyönyörű harmóniákig sokminden hallható a kíssérletezés során megtalált kincsekből. Ha valaki nyitottan, elfogultság nélkül hallgatja a Shinterz. koncertjeit, fantasztikus és nagyon ritka élményben lesz része. Egészen kivételes szakmai tudás társul a még ismeretlen zenei hangzásokat megszólaltatni kívánó zenészek világához. Az elektronika, az effektek használata soha nem öncélű, a jövő zenéjének megdöbbentő és egyben gyönyörű hangképeit segítik csak megszületni. A szabad zene és a populáris zene, a csend, a szélzúgés és a háborús zajok apokaliptikus dubstepje hatalmas dinamikai tartományt magába foglalva egy saját zenei univerzumot varázsol a közönség köré. Ritka, hogy egy fiatalcsapat saját, hiteles, önazonos zenei arculatot hozzon létre már indulásakor. Ez a Shinterz.-nek sikerült.


dsc-7374.jpg


dsc-7462.jpg


dsc-7410.jpg


dsc-7483.jpg


dsc-7517.jpg


dsc-7535.jpg


A fesztivál első napjának záróprogramja levezetésként egy befutóban lévő  már országosan is ismert székesfehérvéri popzenekar, a NENE koncertje volt. A zenekar tagjai a Hang-Szín-Tér zenei istállójából kerültek ki, koncertjük nagy sikert aratott a fiatal, nagyszámú közönség soraiban. Zenéjük jazzt nyomokban sem tartalmazott, de igényességük miatt megtalálták helyüket az Alba Regia Fest színpadán is.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez