JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Alba Regia Feszt 2020 – Második nap fotós malőrrel

Fantasztikus második napi programmal folytatódott új helyszínén az ország egyik legigényesebb jazz fesztiválja. Székesfehérvár Szárazrét-Feketehegy városrésze nagyon könnyen megközelíthető és a parkolás is biztosított a nagyon szép környezetben. A járvány limitált nézőszámot kíván, amit a hosszú hétvége is elősegített azzal, hogy rengetegen elutaztak. De a kisebb számú közönség is remek légkört biztosított a szervezés profizmusa miatt tökéletes komfortérzetben fellépő zenészeknek. Példamutató a székesfehérvári fesztivál hangosítása és a fények minősége, ez hét év távlatából is jól látszik. Talán nem véletlen az extra odafigyelés a zenészekre, hiszen a két főszervező, Vörös Tamás és Mits Gergely is zeneművészek, vezetői pozícióik mellett.

arf2020negyzet.jpg


dsc-7608.jpg


dsc-7615.jpg


Az első fellépő Bágyi Balázs zeneszerző-dobos zenekara, a Bágyi Balázs New Quartet volt Pocsai Kriszta vendégszereplésével. A hagyományos, swing alapú jazz nemzetközileg is jegyzett művészei egy felszabadult, virtuóz koncerttel ajándékozták meg a lelkes közönséget. Pocsai Kriszta remek formában volt, csodálatos hangszínével tökéletesen és hitelesen interpretálta Jerome Kern örökzöldjeit, amik a ráadásszám kivételével a műsor teljes repertoárját adták. A  kivétel pedig Morgan Lewis “How High thr Moon” című jazz standard-je volt. A zenekar tagjai: Bágyi Balázs - dob, Oláh Dezső – billentyűs hangszerek, Oláh Péter – bőgő, Soso Lakatos Sándor – szaxofon. Fantasztikus szólók, tökéletes megszólalás húzta be a közönséget a műfajilag mindenki által klasszikus jazznek ismert hangzásvilágba. Nem véletlenül kapott a dalok szerzője, Jerome Kern rengeteg filmzene Oscar-díj jelölést és két Oscar-díjat is, ezek a kompozíciók voltak talán a legnagyobb hatással a jazz világhódító útjára.


dsc-7668.jpg


dsc-7673.jpg


dsc-7680.jpg


dsc-7682.jpg


dsc-7757.jpg


A fesztivál felvállaltan a különböző stílusok közötti átjárást tűzte zászlajára, a nap szerkesztése most is szem előtt tartotta ezt az igényt. A következő formáció a gitáros, egyetemi tanár Birta Miklós triója volt. Amit hallhattunk az fúziós jazz volt, kemény ritmusalappal Szedőfi Péter világszínvonalú játékával, és a basszusgitáros Fonay Tibor Jaco Pastorius korai munkásságát idéző, rendkívül gazdag, harmóniákat megszólaltató, összetett játékával. Nagyon sokszínű, sokszor már a kísérleti zenéket idéző zúzásokat felemelően szép kamarazenei részek követték, nagyon magas színvonalú zenészi teljesítményekkel. Az egyik meghatározó példakép John Scofield tiszteletére komponált Birta szerzemény bemutatása volt a koncert egyik emlékezetes része. A “Black Sco” című nóta a többi elhangzó dallal együtt a most megjelent Birta CD-n, a “Generation X” című anyagon hallhatók. A lemezen is a két zseniális, rendkívül sok formációban közreműködő Szendőfi Péter és Fonay Tibor hallható.


dsc-7885.jpg


dsc-7890.jpg


dsc-7891.jpg


dsc-7952.jpg


A következő program egy a jazzhez kevéssé köthető, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium ének szakos tanulója, Kovács Alíz fellépése volt. Ő lett 2019-ben Fehérvár Hangja a Fejér megyei tehetségkutató megnyerésével. Alkalmi formáció kísérte, akik korrekt hátteret nyújtottak a színpadot hangjával és kedves, minden ízében muzikalitást sugárzó személyiségével uraló fiatal tehetségnek. Kovács Alíz műsora funky, blues és rock dalok feldolgozásaiból állt, de hangja és az előadásmód dinamikája, energiája jazzénekesi pályára predesztinálja. Talán nem véletlenül hallgatta végig érdeklődéssel Pocsai Kriszta és Bágyi Balázs kvartettjének koncertjét.


dsc-8069.jpg


A vasárnapi záróprodukció a kubai énekesnő Elsa Valle és férje, Winand Gábor duó koncertje volt. Winand Gábor is sok szállal kötődik Székesfehérvérhoz.  Mohai Tamás és Vörös Tamás zenekaraiban, lemezein, alkalmi  formációiban is közreműködött. Tanárként is részt vett a fehérvári egyetemi és a középiskolai oktatásban is. Énekesként nemzetközileg is nagyon elimert művészek, de Winand Gábor kiváló szaxofonos, fuvolista és billentyűs hangszeres is. A latin ritmusok és dallamok uralták előadásukat, kubai népdalok és Elsa szerzeményei hangzottak el nagyon intim előadásmódban. Két egymást szerelemmel szerető ember szenvedélyes, temperamentumos és néha szinte drámai koncertjét hallhatta a hálás közönség. Nagyon hiteles és őszinte előadásnak kell születnie ahhoz, hogy ekkora színpadon és ekkora térben ez a kétszemélyes zeneszínház működjön. Az emberi hang a legtökéletesebb hangszer, ha két olyan nagy művész birtokolja, mint Elsa és Winand Gábor. A fuvola és az elektromos zongora csak kíséri a varázslatot, amit az énekespár létrehozott. Aki ott volt, ennek a csodának lehetett tanúja. Sajnos erről a koncertről egy szakmai baleset miatt megsemmisültek a fotók. Ezért szerepel a malőr szó a beszámoló címében. Fájó szívvel vettem tudomásul és remélem lesz alkalmam a közeljövőben megörökíteni Elsa Valle és Winand Gábor előadását.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez