JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Alba Regia Feszt 2020 – Harmadik nap világszínvonalú fesztiválzárással

Hozta a megszokott magas nívót az Alba Regia Feszt zárónapja is, remek koncertekkel szórakoztatva a sajnos kis számú, de lelkes és értő közönséget. A nézők kis létszáma a járvány miatt inkább megnyugtató volt, mint szomorú. A zenészek örültek a játéklehetőségnek, és a találkozásoknak az országban 2020-ban az egyik talpon maradó jazzfesztiválon.

arf2020negyzet.jpg


A rendezés lehetőséget a két főszervező Vörös Tamás és Mits Gergely megköszönte az önkormányzatnak, és a helyszínt biztosító önkormányzati képviselőnek, valamint a Kodolányi János Egyetemnek és a Bodajki Hang-Szín-Tér iskolának is. A technikai stáb fantasztikus munkát végzett. Kiemelkedő volt a hangminőség és a remek, jól koreografált világítás nagyban hozzájárult főleg a sötétedés után kezdődő koncertek sikerességéhez, és a nézők vizuális élményéhez.


Az első fellépő zenekar a Hász Eszter Quintet volt. Hász Eszter 2019-ben elnyerte a Magyar Jazz Szövetség   “Az év fiatal jazz zenésze” díját, de a zenekar többi tagja is kapott már különböző elismeréseket. Minden tag neve ismerősen csenghet, Vadász Gellért szaxofonon, Horváth Albert billentyűs hangszereken (ő a 2020-as “Az év fiatal jazz zenésze”!), Pál Gábor basszusgitáron és Varga Szabolcs dobon játszott. Nagyon fiatal koruk ellenére biztos hangszertudással és jókedvű, összeszokott társaságként álltak a közönség elé. Műsorukban standard-ek és saját szerzemények is elhangzottak. Izgalmas, kiérlelt, ötletes hangszerelési és vokális megoldásokkal szólaltak meg egyéni hangú népdalfeldolgozásaik is. Hász Eszter szerzőként is bemutatkozott a koncerten egy nagyon szép dallal, amit Horváth Albert hangszerelt. Pál Gábor, Vadász Gellért és Varga Szabolcs szólói nagy sikert arattak.


dsc-8404.jpg


dsc-8409.jpg


dsc-8432.jpg


A fiatal egyetemi hallgatók zenekara után a professzorok csapata következett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai alkotják a már 25 éves Equinox zenekart. A Márkus Tibor Liszt-díjas zeneszerző és zongoraművész vezette együttes vállaltan eklektikus, különböző műfajok elemeit vegyítő muzsikája könnyen utat talál a közönség szívéhez. Az eddig jellemző kéttagú női vokál a jelenlegi felállásban női szólistára módosult a fiatal és nagyon szép tónusú hanggal megáldott Molnár Enikő személyében. A másik szólamot Elek István szoprán-, alt- és tenorszaxofonokon pótolja, a tőle megszokott nagyon magas minőségben. Szintén mesteri, illetve doktori szint hallható az állandó ritmusszekció, Jeszenszky György (dob) és Csuhaj Barna Tibor (bőgő) játékában. A koncert “Best of Equinox” műsort mutatott be válogatva a zenekar legnépszerűbb “sztenderdjeiből’, nagy sikert aratva.


dsc-8478.jpg


dsc-8515.jpg


dsc-8534.jpg


dsc-8562.jpg


Az Alba Regia Feszt profiljának megfelelően a műfaji sokszínűség jegyében egy fantasztikus hangú és temperamentumú énekesnő projektje következett. Vörös Janka X Newseries elnevezésű zenekarával székesfehérvári születésűként és a Hang-Szín-Tér művészeti iskola tanáraként a fesztivál visszatérő fellépője. A fiatal énekesnő jelentős szakmai díjakat, sikereket és két remek albumot tudhat magáénak. Elsöprő hangulatú koncertje a mai jazz mellett a 21. századi populáris zenék stíluselemeit és az elektronika adta lehetőségek kreatív használatát is felvonultatta. A zenésztársak a nemzetközileg is jegyzett ikerpár, Gudics Martin basszusgitáron és Gudics Marcell dobokon, valamint gitáron a szintén tanári szinten játszó Fövenyi Máté voltak.


dsc-8637.jpg


dsc-8605.jpg


dsc-8655.jpg


dsc-8659.jpg


dsc-8690.jpg


Ezután az egyik főszervező, Mits Gergő konferálta fel személyes hangú méltatással egykori tanára, pályatársa, a bodajki Hang-Szín-Tér Iskola alapító művészeti igazgatója zenekarát, a Vörös Tamás Projektet. Vörös Tamás amellett, hogy fantasztikus bőgős és basszusgitáros, szervezőként, igazgatóként  nemcsak a térség, de az ország zenekultúrájára is jelentős hatással van. Számtalan tanítványa bizonyít a tehetségkutatókon és a koncertpódiumokon a jazz, rock és populáris zene területén is. Egy-két éve alakult úgy az élete, hogy kedvet kapott újra zenekart szervezni. Hívására, hogy egy unikális, Miles Davis 80-as évekre jellemző, a legnagyobb közönségsikereket elérő zenei világát elevenítsék fel. nem tudtak nemet mondani a zseniális zenésztársak. Ebben az alkotói szellemben születtek a saját kompozíciók és feldogozások is. A tavalyi Alba Regia Fesztiválon történt bemutatkozó koncertjük után rengeteg felkérés érkezett hozzájuk, a hazai turné mellett hollandiai, olaszországi és ausztriai helyszínek is lekötésre kerültek. Ezek aztán mind elmaradtak a COVID-19 járvány miatt. De azóta már a Montreux-i jazzfesztivál is meghívta őket 2021-es dátummal. Nem véletlen ez a hatalmas érdeklődés. A fiatal zenésztársak (akik egyben tanártársak is) friss, a digitális technikát tökéletesen kiaknázó szemlélettel gazdagítják a nagy öreg értékmentő zenei világát, ami a jazz, a blues, a rock és a funky minden értékét magába foglalja. Olyan zenei és szellemi tudással rendelkeznek, ami lehetővé teszi a nagybetűs JÁTÉKot. Hatalmas show-t láthattunk manírok nélküli zenéléssel, lenyűgöző szólókkal. Hámori János trombitás Davis fátyolos trombitahangját tökéletesen idézte fel játékával, Potesz Balázs irgalmatlan ritmuskavalkáddal mozgatta meg az embereket, Horváth János billentyűkön varázsolt, és Gotthard Mike Mihály lenyűgöző gitárszólói sem véletlenül kápráztatnak el világsztárokat is. A zenéjük zenei ötletek százaival tartja frissen a hallgatók és nézők figyelmét.  Aki mindezt megálmodta, összefogta basszusgitár játékával, elektromos bőgőjével és önironikus, szellemes összekötő szövegeivel, az Vörös Tamás volt. Ha ezt a koncertet hallhatta volna Miles Davis, ő is megelégedve csettintett volna. Davis zseniális kompozíciója, a fiának írt “Jean Pierre” című darab olyan formában és minőségben szólalt meg, hogy a világ bármely pontján, bármelyik nagyszínpadon megállta volna a helyét.


dsc-8904.jpg


dsc-8977.jpg


dsc-8949-1.jpg


dsc-8998.jpg


dsc-9024.jpg


dsc-9042.jpg


dsc-9112.jpg


A 2020-as Alba Regia Feszt méltó koncerttel búcsúzott remélve, hogy jövőre már több színpadon, még több fiatal és kevésbé fiatal fellépésével eredeti méreteiben kerül majd megrendezésre.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez