JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Borbély Misi tud varázsolni - Jazz-csütörtök a Meseházban

Borbély Mihály zenei műhelye ismerősen cseng a csabai jazz-kedvelők fülében, hiszen évről-évre visszatérő vendége a Muzsikáló Udvar rendezvényeinek. Idén „Grenadilla” címmel tavaly megjelent lemezüket mutatták be a lelkes közönségnek.

DALBERGIA MELANOXYLON… Az egyik legkeményebb fa, amiből a klarinét és a tárogató is készül… és ebből a fából rendel 38-as „fagolyót” a pisztolyába Adam, a HALHATATLAN SZERETŐK című Jim Jarmusch-film főszereplője… (Szakértő Máthé Feri)

A zsúfolásig telt udvaron kiéhezett rajongók serege várta a Grenadilla hangjait. A meglepetésekkel tarkított est során Borbély Mihály hangszerarzenálja hallatán ismét leesett az állunk, Tálas Áront nemcsak zongorázni, hanem dobolni is hallhattuk, Horváth Balázs nagyon nagyot bőgőzött megint, Jeszenszky György finom ízléssel helyettesített a doboknál. A zenészek és a hallgatóság között jellemző a közvetlenség, az őszinte, keresetlen tetszésnyilvánítás, az együtt lélegzés, mely a diófa árnya mellett, a koncert különleges hangulatának meghatározója.

Borbély Mihály zenéje az egyik legjobb példa arra, a népzenét hogyan lehet/kell ízlésesen beépíteni a jazz muzsika világába. Keskeny ösvényen jár, nem a kényelmes, „jól fizető” utat választja. A zene igazságát keresi-kutatja, őszinte szívvel-lélekkel! - írta 2019 augusztusában Gáspár Károly a jazzma.hu oldalán, és ez összecseng azzal az idézettel, melyet Schéner Mihály vetett papírra a ’80-as évek derekán, miszerint:

„Legyünk a szabadságban játékosak és a játékban szabadok, Közelítsük szépséggel az igazságot.”


bm5.jpg


bm6.jpg


bm4.jpg


bm2.jpg


bm7.jpg


bm3.jpg


bm1.jpg


bm8.jpg


A Borbély Műhely Grenadilla lemezbemutató koncertje a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően jutott el a Meseházba. Sok ilyet még!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez