JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Belső utazás a Fonóban

Akik figyelemmel kísérik a Fonó programjait tudhatják, hogy a népzene és világzene mellett rendkívül erős a Budai Zeneház kínálata a jazz és az experimentális zenék világából is. A havi rendszerességgel jelentkező Kamaracsütörtök program fellépési lehetőséget biztosít az említett zenei szcéna művészeinek és ingyenes az érdeklődő közönség részére.

Az október 22-i koncerten a Tóth Viktor Tercett lépett fel. A zenekar tagjai mindannyian a hazai és nemzetközi jazzélet kiemelkedő részvevői.

Tóth Viktor (1977) évről évre szerepel a jazzma.hu szavazói listáinak élén, sokszor több kategóriában is.

Orbán György (1978) a közép nemzedék egyik legsokszínűbb, legvirtuózabb bőgőse, rengeteg formáció tagja, a Coltrane Legacy alapító vezetője.

Hodek Dávid (1997) a kisgyerekkora óta csodagyerekként ismert, és ma már világhírű dobos, számos hazai és külföldi zenekar sikeres tagja.

A három kiemelkedő zenész személye garancia, hogy erős, művészileg hiteles, világszínvonalú programra számíthat az, aki bármelyik koncertjükre ellátogat. Tóth Viktor nemcsak az altszaxofon és más fúvóshangszerek mestere, de mint zeneszerző is a legnagyobbak között számon tartott művész. Egészen különleges, magától értetődő kapcsolatot képes létrehozni zenésztársai és a közönség között is. Zenei világa szintetizálja a klasszikus jazz stílusjegyei mellett a világ népzenéinek motívumait, zenei világát is. Természetszeretet és spiritualitás, ami emberi és művészi létét jellemzi. Ennek a varázslatos univerzumnak teremtő tagjai zenésztársai és a két énekesnő, akik a lehető legtermészetesebben vesznek részt az alkotói folyamatban és az interpretációban is.

Pocsai Kriszta (1975) a jazz vérbő és egyéni hangú előadója, aki nyitott az új zenékre és stílusirányzatokra.

Horváth Sára Nina a népzene felől érkezett, ezzel a világgal gazdagítva a koncertet, de szólóiban megcsillantotta improvizatív, szöveg nélküli, jazzes, révülő sámánénekét is.

Aki ott volt, nem tudta kivonni magát az öt muzsikus mágikus zenei utazásának hatása alól. Az első perctől az utolsóig rendkívül magas hőfokon égette a COVID rossz hatásait tisztítótűzként a fantasztikus muzsika. Zenészek és a közönség is megtisztult a művészek katartikus előadása alatt, rendkívüli élménnyel gazdagodva és feltöltődve a nem túl szépnek ígérkező elkövetkezendő hónapok küzdelmeihez. Horváth Sára Nina, Pocsai Kriszta, Tóth Viktor, Orbán György és Hodek Dávid a tökéletes szakmai tudás mellett a közös alkotásban alázattal és érezhető, látható szeretettel vettek részt, ami nagyon ritkán nyilvánul meg ilyen erős produkcióban.


dsc-5786.jpg


dsc-5948.jpg


dsc-5883.jpg


dsc-5884.jpg


dsc-5916.jpg


dsc-5902.jpg


dsc-5938.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez