JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A MASZK MÖGÜL - HÁROM RÖVID SZAKASZ - 8. rész

Sajnos újra aktuális a májusban indult és júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A pandémia második időszakának hullámai csapkodnak körülöttünk, de a (jazz)élet nem áll(t) meg! Működnek a klubok (az előírások betartása mellett), készülnek a lemezfelvételek. És egyre több helyen kell maszkot viselnünk.

image1-18.JPG


A Budapest Jazz Club felhívása után nézzünk a jövő havi műsorból egyet: november 2-án lép fel a HARCSA VERONIKA & Gyémánt Bálint Duo. Emlékeimben és régi képek között kutatva: az énekesnő több, mint 12 évvel ezelőtti, a "régi" BJC-ben megtartott koncertjére találtam - quartet-jének 2008. június 27-i fellépéséről készült fotókra. Veronika azóta "meghódította" a világot!


image2-8.JPG


image3-7.JPG


image3-7.JPG


image4-5.JPG


image5-4.JPG


Egy valamivel közelebbi emlék: hét évvel ezelőtt, 2013-ban találkoztam Montreux-ben egy workshop keretein belül a zongorista VIJAY IYER-rel, aki négy napja lett 49 esztendős. A hindu származású amerikai muzsikus éppen abban az évben adta ki első albumát az ECM-nél ("Mutations"). Ezt (eddig) még öt követte a müncheni cégnél, a sorban jelenleg a "The Transitory Poems" (2019) az utolsó: nagyszerű duófelvétel (Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018) a szintén zongorista Craig Taborn-nal.


image6-7.JPG


image7-3.JPG


És egy magyar siker! Szeptemberben jelent meg a dobos PÁNDI BALÁZS közreműködésével a "Cuts Open" (RareNoiseRecords) című album, amelyet a mértékadó, szabad zenével foglakozó honlap ötcsillagosra értékelt!

A felvételen Merzbow (Masami Akita) kezeli az elektronikát és ütőzik, Mats Gustaffson (tegnap töltötte be az ötvenhatodikat) fuvolázik, fluteophone-on, baritonszaxofonon, ütőhangszereken játszik - és ő is elektronikával "színezi" a megszólaló nehéz muzsikát. Kőkemény free, csak haladóknak!


image8-1.JPG

Vissza a hírekhez