JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Exkluzív interjú Kármán Sándorral új könyve megjelenése kapcsán

Ha nem csal emlékezetem, akkor közel három évtizede vagyok jó barátságban Kármán Sanyival a ceglédi Dobos és Ütős Gála főszervezőjével, aki a Dobmúzeum tulajdonosa.

karman-sanyi-2.jpg


1) Először is hadd gratuláljak új könyvedhez! Azt a kifejezést tudnám használni rá: nagyon impozáns!

Köszönöm szépen! Sokat számít az első benyomás! Miután elkötelezett híve vagyok az Art Deco-nak, ez a fekete-arany borító is ezt közvetíti.


hard-cover-a4-book-mockup-1.jpg


2) Mi indított arra, hogy megírd az "Életem ritmusa" című könyvet?

Az a sokminden, ami a 2014-ben megjelent első könyvemből kimaradt, illetve azok a zenéhez köthető kalandok, amik azóta történtek.


3) Tulajdonképpen, hogyan indult a dob szenvedélyed? Szerelem volt első látásra-hallásra?

A dolog ettől prózaibb. A hatvanas években gitáros voltam egy zenekarban, melynek egyik fellépését a dobosunk lekéste. Meg kellett menteni a helyzetet: kevésbé volt feltűnő, ha a három gitárból egy hiányzik, mintha a dob mögött nem ül senki!


4) Mikor kezdted a dobok gyűjtését? Emlékszel arra, mikor és kitől kaptad az első dobot? És a legutóbbit?

1992-ben kezdtem a gyűjtést a szüleim házának garázsában. Már az első darab egy igazi kincs volt: a legendás Arizona mulató hangszere, egy Mogyorossy dobfelszerelés a harmincas évekből. A legutóbbit - ami egy japán "Tama Techstar" elektromos dob a 90-es évekből - azt valóban ajándékba kaptam Perger Guszti barátomtól.


5) Mikor tudtad tető alá hozni a Dobmúzeumot? Jelenleg hány darabból áll a gyűjteményed?

A gyűjtemény 1992 és 2000 között a garázsban volt. 1997-től három éven át alakítottuk ki a város főterén azt a hangszermúzeumot, ahová a gyűjtemény 2000-ben átköltözött. Nagy boldogság volt 20 négyzetméterről 200-ra váltani és impozáns elhelyezést kialakítani az akkori 28 dobfelszerelésnek. Mára ez a szám 130, tehát egy ötször ekkora korszerű múzeumon töröm a fejem.


6) A könyvben dobosok is megjelennek: Los Angeles-ből Peter Erskine és Borlai Gergő, Londonból Dörnyei Gábor, Ceglédről Banai Szilárd, de sorolhatnám őket hosszasan. Miért pont ők lettek kiemelve?

Lehet úgy is interjút készíteni valakivel, hogy megvárod az öltöző előtt és felteszel neki öt kérdést. Én hiszek abban, hogy ha valakit régóta és közelről ismersz, azzal lesz igazán jó a beszélgetés. Ők mind ilyenek voltak.


7) Mennyi ideig dolgoztál ezzel a monumentális művel?

Változó intenzitással, de kb. három évet. Mindig annyi időt töltöttem vele amennyi jólesett, és amennyit termékenynek találtam.


hard-cover-a4-book-mockup-4.jpg


hard-cover-a4-book-mockup-6.jpg


8) Hol és mennyiért lehet megvenni?

Budapesten a Tam-Tam Dobcentrumban és Cegléden a HANGA Könyváruházban lehet megvásárolni. Ára: 8000 Ft.


9) Ezt a könyvet szerintem nem lehet überelni. Tervezel még valami hasonlót? Vagy mi lesz a nagy dobásod 2021-re?

Mindent lehet überelni, biztosan ezt is. Bár nem sürget semmi, máris körvonalazódik egy harmadik könyv ötlete.

A nagy dobásoknak jelenleg a COVID szabja a határokat. Bőven kiegyezek azzal, ha a pandémia miatt elhalasztott 25-ik jubileumi Dobosgálát 2021. május 8-án megtarthatjuk!


7-2.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez