JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

15 éve (2006) történt – Duka László

Duka Lacit a hegedű verseny kapcsán ismertem. Nagyon jól nevelt, elegánsan öltöző fiú volt. És most is ugyanolyan, szinte semmit sem változott!

duka-laci.JPG


1) Volt a családban zenész?

Igen, az egész család zenész. Édesapám Duka Attila jazz és bárzongorista volt, az édestestvérem Duka Tibi nagybőgőn és basszusgitáron játszik, a nagyapám id. Duka Laci cimbalmos volt, és a nagybátyám Duka Norbert bőgőművész professzor. Így nem volt kérdés a családban, hogy belőlem is valami zenész lesz majd :-)


2) Úgy emlékszem, hogy maga akkoriban egy népi zenekarban játszott. Honnan tudta meg, hogy lesz a hegedű tehetségkutató?

Akkor a Honvéd együttesben muzsikáltam a Szalai Anti bácsi zenekarában. A Pecek Lakatos Andriska hívott telefonon, hogy lesz ez a jazz hegedűverseny, és hogy mindenképp induljak a versenyen, és így jelentkeztem.


3) Miket játszott az elődöntőben?

Beautiful Love (Victor Young)

You Don’t Know What Love Is (Gene de Paul)

Summertime (George Gershwin)


4) A zsűri tagjai közül ismert valakit?

Persze! Mindenkit.


5) Mikor tudta meg, hogy bejutott a döntőbe? És ott miket játszott?

Na, ezekre már abszolút nem emlékszem :-))


6) Hányadik lett, és milyen díjakat kapott?

3-dik lettem. Kaptam egy vonót (Barcza Horváth József Apukája készítette! – A szerk.), CD-ket, és pénzt, de arra már nem emlékszem, hogy mennyit kaptam :-)


7) Fellépési lehetőségei voltak a verseny után?

Igen, voltak. Úgy emlékszem, hogy a Plútó Fusion Collectiv-vel (2009 óta Finucci Bros Quartet – A szerk.) volt egy pár koncert, ahol én is felléptem velük, mint vendég, például a Zsámbék Jazz Openen. És a Magyar Rádió Márványteremében is volt koncert, de ott már az akkori saját zenekarommal muzsikáltunk.


8) Utána mit csinált? Volt alkalma jazzt játszani?

Utána sok rossz dolog történt az életemben, és nagyon sokáig nem is nagyon muzsikáltam sajnos.


9) Mikor jött haza, és mikor határozta el, hogy megalakítja a Budapest Gipsy Swing együttest?

1999-2000-körül jöttünk haza végleg Brüsszelből, amikor a verseny volt, akkor már itthon éltünk Budapesten.

A Budapest Gipsy Swing zenekar úgy alakult, hogy egy nagyon jó barátom, Illés Ferenc elhívott egyszer a Dérynébe magával muzsikálni. Ez kb. 3-4 évvel ezelőtt volt, akkor még Illés Ferenc Swing Quartet néven volt és két gitár, bőgő, dobbal muzsikáltak. Nem volt a zenekarban hegedű, de ahogy együtt muzsikáltunk rögtön tudtuk és éreztük, hogy nekünk így együtt kell maradnunk, így megszületett a Budapest Gipsy Swing zenekar. Azóta ez a kis zenekar olyan nekünk, mint egy kis család, mert olyanok vagyunk, mint a testvérek. Nagyon remélem, hogy talán még egyszer sikeresek is leszünk így együtt a kis zenekarunkkal.


10) 2019 végén -közel 15 évvel a Bartók Rádiós esemény után- megnyerte a Roby Lakatos Improvizációs Versenyt. Oda meghívták, vagy önként jelentkezett?

Ismét hívtak, hogy induljak a versenyen. Én nem akartam indulni, mert nem nagyon szeretem a zenei versenyeket, nem nagyon bírom idegileg, nem nekem való :-) Számomra a zene az nem verseny, hanem egy gyönyörű játék. Érzés, amit át kell adni a műveken és a művészeten keresztül a hallgató közönségnek, hogy olyan érzelmeket és élményeket okozhassak és adhassak át a zenémen keresztül, amitől jobbá tehetem az embertársaim életélményeit.

Végül nem bántam meg, hogy elindultam a versenyen, mert nagyon színvonalas rendezvény volt, és nagyon szép emlékek maradtak bennem, amire mindig emlékezni fogok.


11) Ráér augusztus 6-án, pénteken? Mert akkor meghívom a zenekarával, lépjen fel a Debreceni Bor- és Jazz Napokon!

Igen, ráérek! Nagyon szépen köszönöm a meghívást, elfogadom. Ott leszünk. :-)


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez