JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Klub-körkép – Szalai Tünde (Balatonboglár)

Tücsit kb. 20 éve ismerem, és támogatom jazz törekvéseit!

szalai-tunde.jpg


1) Legalább 20 éve Te vagy a balatoni jazzkirálynő az A Jazz és Bor Fesztiválja nyári rendezvényed kapcsán, de most a Balatonbogláron egész évben működő jazzklubról szeretnélek kérdezni. Mi a neve a klubnak és mióta üzemel? Te mióta vagy a klubvezető?

Köszönöm a megszólítást, de folyamatosan hangsúlyoznom kell azt, hogy ez nem az én sztárságomról szól, hanem azokról a kollégákról és csapatról, akikkel hosszú évek óta dolgozom ezen programok megvalósításán. A klubok előbb voltak, mint a fesztivál, merthogy egy szakmai értekezleten beszéltünk arról, hogy a klubélet működjön nyáron, fesztiválkeretek között. A klubnak jazzklub a neve, de jó pár éve a külső körülmények miatt nem csak a jazz, hanem minden más élőzenei műfaj a klubkoncertek központjába került. Balatonbogláron, aki élőzenét szeretne hallgatni, az a klubkoncertekre jár. Itt van jazz, rock, folk, élőzene. Nálunk a klub az egy közösségi esemény, mindenki jöhet, aki zenét akar hallgatni, nincs vezető, csak szervező. A klub egyébként a Babel Camp területén van! 


2) Hogy alakítottad ki a programtervet? Gondolom, eleinte csak magyar fellépők voltak? Mikor volt az első külföldi vendégetek, és ő ki volt?

Drága Robi! Sokat beszélgettünk mi már erről, a programterv kialakítása több kiváló zenész segítségével valósul meg. Civil szervezet lévén sok függ attól, milyen pályázatokat nyerünk el, milyen projektekhez tudunk kapcsolódni, és kik a legjobbképű fellépők. No, persze vicceltem most, de az éves programtervek mindezek függvényében alakulnak ki. Nem én lennék a Tücsi, ha nem emlékeznék meg arról, hogy Babos mennyit segített abban, hogy kik a fiatal, feltörekvő zenészek, akiket meg kell hívjunk pl. egy klubkoncertre. Jellemzően magyar művészekkel dolgozunk, dolgoztunk, és az elsődleges célunk az volt, hogy a hazai, fiatal tehetségeknek nyújtsunk bemutatkozási lehetőséget. Minden külföldi fellépő valamely magyar művész kapcsolata révén került hozzánk, most az emlékeim közt kutatva nem akarok senkit megsérteni, úgyhogy engedd meg, hogy ne soroljak fel neveket. Egy biztos, mindegyik fiatal volt és rettenetesen tehetséges. Voltak fellépőink Dániából, Hollandiából, Szlovéniából, Lengyelországból, Amerikából, köszönjük a jó sorsnak, hogy ők itt lehettek.


3) Összeszámoltad már, hogy eddig hány jazzklub estetek volt?

Közel négyszáz klubkoncertet tudhatunk magunk mögött.


4) Kik voltak a legnevesebb magyar vendégeitek?

Robi, viccelsz? Babos Gyula segítette a munkánkat kezdetek óta, tehát Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, László Attila, Balázs Elemér, Egri János, Hárs Viktor, Kollmann Gábor, Berki Tamás, Winand Gábor, Vukán György, Csepregi Gyula, Nagy János, Sárik Péter, Borlai Gergő, Kaltenecker Zsolt, Barabás Lőrinc, Hajdú Klára... Nem fogom tudni mindet fölsorolni, és már most is szégyellem magam, hogy biztos kihagytam olyanokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy sikeres rendezvényeket valósítsunk meg.


5) Szoktatok streamelni? Ha igen, akkor ki lesz a következő fellépő nálatok?

Egy ilyen eset volt eddig, és nagyon küzdünk azzal a ténnyel, hogy COVID van, de az egyesületünk és a klubjaink közel harminc éve az élőzenéről szólnak. Nem fér össze a lelkünkkel, hogy képernyőn nézzék azt, amit mi egy lélegzettel, egy térben szoktunk hallgatni. Pályázataink nagy része is, amit nyertünk, nem engedi meg a stream-et, de ezt mi tényleg nem bánjuk. Most egy rockfesztivál megvalósítása vár ránk, ami ugyan nem stream lesz, de a jelenlegi helyzet csak azt engedi, hogy majd felvételről megnézhetik a rajongók a produkciókat. Kicsit belehalunk ebbe...


6) Van-e ötleted arra, hogy kiket hívsz meg a klubba, ha kilehet majd nyitni?

Nem, hogy ötletünk, hanem kész programunk van a 2021-es évre. Felsorolom azokat, akik fellépnek nálunk, ahogy szabadulunk, és most csak a jazz műfajában kalandozunk, merthogy klubkoncertjeinken más zenei műfaj is megjelenik. Bár reménykedünk mindenben, de júniustól tervezzük a jazz újraéledését Bogláron. Jazz-fellépőink: Rafael Mário, Katibár, Canarro, BJO, Elsa Valle... Júliusban, a XXI. "Jazz és a Bor" fesztiválján még sok, kiváló művész lesz a vendégünk. A COVID pusztuljon, mi meg jazz-eljünk!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez