JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 30. rész

Még időszerű - de remélem már nem sokáig! - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány már több, mint egy éve alakítja át "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek egyelőre még online közvetítenek. De a nyitás már nincs messze! Azért még egy darabig maszkot kell viselnünk. A (jubileumi) harmincadik részben Montreux, az újranyitással kapcsolatban, egy születésnapos muzsikus és egy free album.

image1-8.PNG


image2-57.JPG


image3-55.JPG


image4-49.JPG


Nagyon készülnek az 55. MONTREUX JAZZ FESTIVAL szervezői (is). A program majd május 26-án lesz nyilvános, de a tavaly elmaradt fesztivál poszterei ("Silent Shores Posters") után versenyt hirdettek az idei újrakezdésre "Restart Postrers 2021" címmel, rendes díjazással. Ezek közül látható néhány alkotás fentebb.

image5-36.JPG


image6-35.JPG


Két napja, április 27-én lett 61 esztendős az amerikai fúvós hangszeres muzsikus SCOTT ROBINSON, aki a fafúvósokon kívül trombitán és olyan "érdekességeken" is játszik, mint például a sarrusophone, az ophicleide és a theremin. Különlegesség egy Prágában készült albuma: "Summertime" (Cube Metier, 2004) - cseh zenészekkel játszik: Emil Viklicky zongorázik, Frantisek Uhlír bőgőzik és Laco Tropp dobol. Standard-ek és saját szerzemények.

image7-16.JPG

Folytatva a minisorozatot, a free jazz honlapján megjelent "Free Jazz Blog's 2020 Top 10s" alkotások sorát - vagyis a kritikusok által a tavalyi év legjobb szabadzenei albumok bemutatását: a "WHO SENT YOU" (International Anthem) című, az Irreversible Entanglements társulás által előadott következik. (Remélem érthető!?) A hosszú nevű zenekar tagjai: Camea Ayewa (ének, szövegek); Keir Neuringer (szaxofon, ütők); Aquiles Navarro (trombita, ütők); Luke Stewart (bőgő, ütők), és Tcheser Holmes (dob, konga) - számomra mindannyian ismeretlenek voltak (eddig). Politikai tartalmú szövegmondással "tarkított" elvont zene. "Stay on it! This is the future!" - írja róla egy kritikus. Azért vannak
kétségeim...

Vissza a hírekhez