JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Öt éves a JazzKarc – Exkluzív interjú Gáspár Károllyal

A www.jazzma.hu lemezrovatának vezetője 1998 tavaszán a Bartók Rádióban általam szervezett Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutatón robbant be a köztudatba – ő lett a verseny legjobb ballada játékosa. 15 évvel később kértem fel élete első lemezkritikájának megírására. És öt éve jazz rádióműsor szerkesztő-műsorvezetője. Büszke vagyok rá!

gaspar-karoly.jpg


1) Hogyan jutott eszébe jazz rádióműsort készíteni?

2016 első felében keresett meg a Karc FM főszerkesztő-helyettese, Lentulai Krisztián Úr, aki beszámolt arról, hogy a rádió műsorai között egy jazz magazint is elindítanának. Személyemet közös barátunk, a kiváló gitáros Dandó Zoltán ajánlotta a figyelmébe.

Meglepődtem, ugyanakkor nagyon örültem a megtisztelő felkérésnek. Rendkívüli izgalmak közepette mentem el egy beszélgetésre, vagy ahogyan mostanság nevezik: állásinterjúra, melynek során Gajdics Ottó Főszerkesztő Úr fogadott az irodájában, Lentulai Krisztiánnal karöltve.

Megfogalmazták felém a kéréseiket, és nekem is lehetőségem volt felvázolni terveimet.

Ezt követően -ha jól emlékszem, kb. egy hét múlva- azon döntés született a vezetőség részéről, hogy elkezdhetem a munkát a Karc FM-nél, indulhat a JazzKarc!


2) Mikor volt az első adás, és ki volt a vendége?

2016. május 6-án került adásba első alkalommal a JazzKarc. Vendégem a Kossuth-díjas, zseniális szaxofonos, és egyéb fúvós hangszerek mestere, Borbély Mihály volt.


3) Aki még nem hallotta olvasóink közül, mondja el, milyen struktúra alapján épül fel egy műsor?

A JazzKarc minden héten pénteken, 20:00 órától hallható, majd éjféltől kerül sugárzásra az aktuális műsor ismétlése. Minden eddigi JazzKarc visszahallgatható a Karc FM honlapján, az archívumban.

A műsorokat alapvetően próbálom úgy készíteni, hogy vendégeimről átfogó képet tudjak mutatni a kedves Hallgatóknak. Kérdezek gyermekkorukról, tanulmányaikról, karrierjük alakulásáról. Arra különösen figyelek, hogy mindenki számára érthető legyen a riport, tehát a „szakmázáshoz” nagyon óvatosan közelítek, és ha például elhangzik egy magyar, vagy külföldi jazzista neve, és a riportalanyom nem említi, milyen hangszeres, mit kell róla tudni, én megteszem ezt, mert bizony lássuk be, nem mindenki számára egyértelmű, hogy ki volt John  Coltrane, Miles Davis, vagy Pege Aladár.

Egyfajta küldetéstudat is vezérel, hiszen szeretném azok számára is közelebb hozni a műfajt, bemutatni a szépségeit, akik nem „fekete öves” jazz rajongók.


4) Hol lehet fogni a műsort?

A Karc FM indulásakor Budapest vételkörzetében volt fogható, azóta viszont gyakorlatilag országos adóvá nőtte ki magát.

A teljesség igénye nélkül, a Budapesti sáv mellett, felsorok négy nagyvárost -különböző égtájakról-, ahol immáron hallgatható a Karc FM.

- Budapest: FM 105,9

- Debrecen: FM 106,0

- Győr: FM 88,1

- Tatabánya: FM 107,0

- Pécs: FM 94,6

További információk találhatóak ezzel kapcsolatban a karcfm.hu-n.

Ugyanakkor az internet segítségével a világ bármely pontján elérhető a Karc FM.


5) Általában kiket hív meg a műsorába?

Mivel a műsorvezetés mellett a szerkesztés is az én feladatom, kellemes teherrel nézek szembe ilyen szempontból hétről hétre, hiszen hazánk számtalan jobbnál-jobb jazz művésszel büszkélkedhet.

Elsősorban arra fókuszálok, hogy kinek jelent meg új albuma, és/vagy lesz jelentős koncertje.


6) Nyilvántartja, hogy az 5 éves évforduló alkalmából eddig hány adást abszolvált?

Nagy örömmel számolok be arról, hogy 2021. május 7-én 262. alkalommal jelentkezik a JazzKarc! Vendégem a nagyszerű zongorista, billentyűs, zeneszerző, Cséry Zoltán lesz.


7) Szíve szerint kit hívna meg a közeljövőben? Lehet külföldieket is mondani...

Ahogyan fentebb említettem, rendkívül széles körben tudok gondolkozni kiváló magyar jazzistáink között. Még mindig vannak olyan művészek, akikre nem került sor, de igyekszem pótolni a hiátusaimat, és mindenkit meghívni a fiatalok, a középkorosztály képviselői, és az idősebb generáció tagjai közül egyaránt.

Külföldi vendégekben nem gondolkozom, úgy vélem, az én misszióm az, hogy a magyar jazz jeles képviselőit mutassam be a kedves Hallgatóknak.


8) Sok sikert a következő 5 évhez!

Nagyon szépen köszönöm, Robi!

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy hálámat fejezzem ki a Karc FM vezetősége és csapata felé a lehetőségért, bizalmukért, és szeretetükért, illetve a kedves Hallgatóknak, akik megtisztelnek a figyelmükkel hétről-hétre.

No és nagy köszönet Dandó Zolinak is, aki nélkül ez az egész történet nem jöhetett volna létre!

Természetesen hála és köszönet Önnek is, Robi, egyrészt a interjúért, másrészt azért, mert minden héten lehetőséget biztosít itt, a JazzMa.hu-n, hogy a kedves Olvasók figyelmébe ajánljam a JazzKarc aktuális adását!

Engedje meg/engedjék meg, hogy azokkal a szavakkal fejezzem be ezt a riportot, ahogyan a JazzKarcot szoktam.

Ne feledjék, minden héten pénteken, este nyolc órától JazzKarc a Karc FM-en!

Vissza a hírekhez