JazzMa

Friss Hírek

Wingfield, Mark: Zoji2021. július 21.
Erev, Ari: Close to Home2021. július 18.
Brian Bromberg (1960-)2021. július 05.

Hírek

Magyar bigbandek – Modern Art Orchestra (Budapest)

A zenekart a Budapest Jazz Orchestra-ból Fekete-Kovács Kornél vezetésével kivált muzsikusok alakították 2005-ben.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


A BMC weblapján ez olvasható róluk:

„A zenekar ambíciójának fókuszában a kortárs, elsősorban magyar jazz szerzemények bemutatása, rendszeres műsoron tartása áll. A MAO-t olyan erős művészegyéniségek alkotják, akik közös látásmóddal haladnak az együttes céljai felé, van önálló formációjuk, rendszeresen komponálnak, hangszerelnek.

A megalakuláskor alapvető szempont volt, hogy a hagyományos big band felállással kompatibilis, de megszólalásában egyedi hangzású formációt hozzanak létre. A stíluskellékek közül kiemelendő, hogy új hangszerek is bekerültek az együttesbe. A bőgő mellett markáns basszushangszer a tuba és a kürt, a fafúvósoknál a klasszikus fa-hangzást a fuvolák, klarinétok és a basszusklarinét adják.

A repertoár kialakításában is a korszerűség és az egyedi hangzás volt a legmeghatározóbb szempont, amely részben már adott volt, hiszen Fekete-Kovács Kornélnak az elmúlt hét évben big bandre készült szerzeményei és feldolgozásainak száma meghaladja az ötvenet, ezzel együtt Hárs Viktor, Oláh Szabolcs, Bacsó Kristóf és Mester Dániel darabjai is bővítették a MAO-nak íródott darabok számát. Az együttes zenei arculatának szintén meghatározó része, a kortárs zeneirodalom kiemelkedő darabjainak bemutatása is. Így került a repertoárra pl. Zsoldos Béla Üstdobversenye, Igor Sztravinszkij Ebony Converto-ja, de Eötvös Péter Paris-Dakar című darabja is. (A darabot a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél, a szerző megbízására a MAO instrumentációjára hangszerelte át) A MAO bemutatkozó koncertje 2005. decemberében a műfajok szintézisének jegyében telt.

Fekete-Kovács Kornél és Hegyi György Karácsonyi Napló című darabjának ősbemutatóját követően, a zenekar négy vendége hozott egy-egy szerzeményt. Dés László, Szakcsi Lakatos Béla mellett két énekes, Winand Gábor és Zséda is közreműködött.

A zenekar 2006-ban számos további sikeres koncertet adott nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon. Többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol Julian Joseph Kvartett vendégszereplésével adott nagysikerű koncertet a Művészetek Palotájában, az Európa Jazzhíd-Budapest Jam, a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválját, a Sziget fesztivált, a MOL Budapest Jazz Fesztiválon, Wallace Roney vendégjátékával és a Korunk Zenéje fesztivált.”

Természetesen az elmúlt 15 évben sok mint történt velük: európai fellépések és amerikai turné, számtalan CD-felvétel köztük híres külföldi muzsikusokkal, akik közül Dave Liebman-t emelném ki.

Otthonuk a BMC koncertterme és az Opus Jazz Club.


mao.jpg


A zenekar tagjai:

Ávéd János

szaxofon, fuvola/szaxofon - tenor

Bacsa Zoltán

trombita/szárnykürt

Bacsó Kristóf

szaxofon/szaxofon - alt/szaxofon - szoprán

Bajusznács Mihály

szaxofon/klarinét/szaxofon - bariton/basszusklarinét

Barbinek Gábor

harsona

Bukovinszki Balázs

trombita/szárnykürt

Csáthy Miklós

harsona

Cseke Gábor

zongora

Cserta Balázs

szaxofon/klarinét

Csízi László

dob

Gráf Ádám

trombita/szárnykürt

Komjáti Áron

gitár

Korb Attila

harsona/ének/zongora

Kovács Péter

tuba

Bögöthy Ádám

nagybőgő

Subicz Gábor

trombita

Ülkei Dávid

szaxofon/klarinét

Varga Zoltán

kürt

Vissza a hírekhez