JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gitárosok az én szememmel – Barney Kessel – Salvai Ádám sorozata

Ha az időrend lett volna szempont a sorozatom szereplőinek kiválasztásánál, ő már régen feltűnt volna. Kihagyhatatlan egy ilyen felsorolásból, egy újabb „kötelező tananyag” a jazz gitárosoknak. Számos jazz formációnak volt tagja és mindig biztos választásként tekinthettek rá a stúdió-, a film- és a televíziós session-öknél.

barney-kessel.jpg


Barney Kessel 1923. október 17-én látta meg a napvilágot az Oklahoma állambeli Muskogee városában. És bár életének utolsó éveiben már egészségügyi okok hátráltatták az alkotásban, így is bőségesen ellátott minket zenei táplálékkal. A legendás gitáros tinédzserként tánczenét játszó zenekarokban kezdte a pályafutását. Tizenhat évesen zenésztársaitól még a „Fruitcake” becenevet is kiérdemelte, mert tizenhat órát gyakorolt minden nap.

Az 1940-es évek elején költözött Los Angeles-be, ahol a Chico Marx Big Band tagja lett. A „Jammin' the Blues” című filmben is feltűnt, amiben nem kisebb legendával szerepelhetett együtt, mint Lester Young. Ezt követően zenélt Charlie Barnet és Artie Shaw zenekaraiban, 1947-ben pedig Charlie Parker-rel rögzíthetett felvételt. A legendás nevek sorakoznak az önéletrajzában: a Jazz at the Philharmonic is a soraiban tudhatta, majd egy évig a következő évtized elején az Oscar Peterson Trio felállásában is jelen volt.

Ray Brown és Shelly Manne társaságában több albumot is kiadott a The Poll Winners név alatt, ugyanis ők hárman többször megnyerték a Metronome és a DownBeat magazinok szavazásait. Másik fontos mozzanat ebből az időszakból az 1955-ös „Cry Me a River” felvétel Julie London-nal, amiből több milliót adtak el. Az 1960-as évekből a session zenészekből alakult The Wrecking Crew tagja lett. Sokszínűségét, érdeklődését és nyitottságát jól jelzi, hogy egyszerre dolgozott olyan pop előadókkal, mint a The Monkees és a The Beach Boys, miközben Sonny Rollins és Art Tatum jazz legendákkal is közreműködött. Gitáros szemszögből külön ki kell emelnünk a Great Guitars projektet Charlie Byrd-del és Herb Ellis-szel, amellyel 1982-ben a Debreceni Jazz Napokon is felléptek!

A halála után is megjelent albumokkal együtt majdnem az ötvenes számot is elérik a neve alatt kiadott anyagok. Sideman-ként többek között Benny Carter, Billie Holiday, Julie London, Anita O'Day, Milt Jackson, Oscar Peterson, Gene Krupa, Oliver Nelson, és Sonny Rollins lemezein is hallgathatjuk a játékát.

Barney Kessel játékmódjában a jazz gitározás egyik ikonikus példáját láthatjuk, hallhatjuk. A műfaj rajongói ismerhetik Kessel-t az ő kimeríthetetlen tudásbázisa alapján, amikor akkordokról, azoknak fordításairól van szó, illetve az akkordok köré épülő dallamokról. Legnagyobb inspirációi között nem meglepő módon szerepelt a „jazz gitárosok atyja”, Charlie Christian is, ami tisztán kicseng a játékából. Viszont a tény, hogy nem akart csak egy imitátor lenni, emelhette az újabb szintre, ami során sikerült a saját hangját megtalálnia. Kessel stílusa tartalmazta a blues elemeket is, játéka mindig dinamikus és változatos volt.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez