JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Bemutatkoznak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének új tanárai – Urbán Orsolya

Orsit először 1999. április 16-án léptettem fel Jazz a Márványteremben sorozatomban, akkor még a Classy Four női szaxofon kvartettben játszott baritonszaxofonon. Aztán 2001 tavaszán a Garai Attila Jazz Ének Tehetségkutató Versenyen már énekesnőként indult!

kollmanne-urban-orsolya-2020.jpg


1) Mióta tanítasz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén?

Hivatalosan a 2019/20-as tanévtől vettem át Berki Tamástól a stafétabotot, ami nagyon nagy megtiszteltetés. Korábbi  évben már volt, hogy kisegítettem. Még most is néha furcsa, hogy bemegyek a terembe oktatói minőségben, ahol én is egykor a másik oldalon voltam. Hihetetlen, soha nem gondoltam arra, hogy így alakul.


2) Előtte mikortól és milyen iskolákban oktattál jazzéneket?

Több, mint 20 éve tanítok és szeretem. Szárnybontogatásom a XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskolában kezdődött szolfézstanárként.  A pomázi Teleky Wattay Művészeti Iskolában kezdtem a jazzének oktatói pályafutásomat. Aztán a Benczúr utcai Postás Zeneiskola következett, majd a Bartók Konzi. Emellett megfordultam a British International School-ban, valamint a Thomas Mann Gimnáziumban, és a csepeli Egressy Béni Konzervatóriumban is. Jelenleg a Budapest Bábszínházban is énektanárként dolgozom.


3) A Jazztanszéken milyen szisztéma szerint tanítasz? I mean, a tanszékvezető adott valamilyen direktívát, vagy szabadkezet kaptál?

Nagyon köszönöm a bizalmat ezúton is, mert szabad kezet kaptam Binder Károlytól, és Bacsó Kristóf is megbízik bennem, úgy érzem. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Lakatos Ági támogatásával "nőttem fel", amiért mindig nagyon hálás vagyok/leszek neki, és azokat a tapasztalatokat, irányelveket, amiket használok a tanításomban, neki is köszönhetem.


4) Heti hány órát adsz?

Jelenleg heti 11 órában tanítok.


5) A tanítványaid közül ismersz néhányat, mert már a Bartók jazzkonziban is tanítottad őket, vagy számodra teljesen új arcokkal kell foglalkoznod?

Ez is az is. Sokszor van, hogy már ismerős arcokkal találkozom, de sokszor előfordul, hogy új növendékeke érkeznek. Igyekszünk Ágival és kollégáimmal objektíven mérlegelni a felvételin.


6) De nemcsak oktató vagy, hanem gyakorló jazzénekes is. Milyen formációkban szerepelsz?

Az Urbán Orsi Group egy 5 fős formáció, saját szerzemények és általam szeretett standardek groove-os alapra szólalnak meg. Emellett Révész Richárddal van egy duónk, amivel szintén sokat koncertezünk. Sokszor szerepelek vendégként Ricsi latin formációjában, és a Budapest Jazz Orchestra-val is, akár egyénileg, akár 3 kollégámmal közösen a magyar nyelvű műsorukkal.


7) Legközelebb mikor, hol és kikkel lépsz fel?

November 5., Nagykanizsai Jazz Fesztivál, Urbán Orsi Group.


8) Sok sikert az egyetemi tanári pályafutásodhoz!

Nagyon köszönöm!!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez