JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Hazahúzó a Magyar Zene Házában

2022. szeptember 23.

magyar-zene-haza.png


Tálas Áron a 32 évesen már rengeteg díjjal (Junior Príma, Artisjus, Gramofon...) kitüntetett több hangszeren is mesteri szinten játszó muzsikus szerzői estjére került sor a világ egyik legszebb zenepalotájában. Minden túlzás nélkül lehet így aposztofálni a gyönyörű, természetbe simuló, emberi léptékű Sou Fujimoto japán építész által megálmodott épületet. A ház barátságos személyzettel, remek hangminőséggel és kifogástalan szervezettséggel fogadta a nézőket és adott teret a fellépő művészeknek.


mzh-elott.jpg


A 325 ülőhelyes koncertterem teltházzal várta Tálas Áron trióját és a két népdalénekes vendégművészt, Szalóki Ágnest és Palya Beát.


kozonseg.jpg


A koncert kezdete előtt Karosi Júlia jazzénekesnő beszélgetett a főhőssel a zenéjét meghatározó inspirációkról, svájci ösztöndíjának (Focusyear Bazel, Wolfgang Muthspiel), világsztárokkal töltött időszakának hatásáról, ami saját zenei gyökereinek megerősítését is hozta.


kj.jpg


A koncerten Tálas Áron zongoristaként és szerzőként mutatkozott be, de dobosként, énekesként és már tíz éve korrepetitorként is résztvesz a felsőoktatásban és a zenei életben. Karosi Júlia a beszélgetés végén egy népdal eléneklésével a közönséget is bevonta a magyar népdalok és a jazz jegyében születő előadás hangulatának megalapozásához. A „Megrakják a tüzet” című népdalhoz Áron zongorakísérete varázsolt swinges ritmikájú kíséretet.


ta-solo.jpg


A koncert első részét Tálas Áron szóló etapja adta az idén 2022-ben megjelent „Blue Enough” című lemezről. Elsősorban olyan szerzeményeit hozta erre az előadásra, amik Bartók és Kodály hatását viselték magukon. Dallamcentrikus, képfestő, rendkívül kifinomult, sokrétű kompozíciók hangzottak el. Ez a zenei világ kapott teret a 2020 óta ifj. Tóth István bőgős és Csízi László dobos alkotta Tálas Áron Trió rendkívül érzékeny, de erőteljes kamaramuzsikájában is.


tat.jpg


A ritmusszekció minkét tagja jól ismert, rendkívül tehetséges zenész, rengeteg formációban felbukkannak felismerhető, sokszínű, saját hangú résztvevőként. Az elhangzó számokat Tálas Áron a korábbi trió lemezekről válogatta, így a „Floating Island”-ről és a „Little Beggar”-ról. De elhangzott szólólemezéről is dal, amelyen minden hangszert Tálas szólaltat meg. A friss, izgalmas, naprakész „Beats from my Heart” című albumról most akusztikus trió hangszereléssel hallhatta a közönség a címadó szerzeményt. ifjabb Tóth István és Csízi László a tőlük megszokott frenetikus szólókkal kápráztatta el a közönséget. Nagyon visszafogott, halk, intim, de erőteljes energiákat sugárzó összjátékkal ajándékozták meg a közönséget és önmagukat.


tp.jpg


csl2.jpg


A koncert második részét két csodálatos népdalénekes csatlakozása tette még varászlatosabbá. Szalóki Ágnes népdalénekesként vált ismertté, de jazz zenészekkel alkotott remek lemezei, koncertjei sokkal szélesebb közönséghez is utat találtak. Emlékezetes a Borlai Gergő dobossal alkotott Kishúg elnevezésű duó projektje és gyermeklemezei is. Áron, mint dobos csatlakozott több koncerten is műsoraihoz.


sza.jpg


Palya Bea hasonlóan ezerszínű művész, saját projektjei rengeteg zenei világot egyesítenek markáns személyiségén keresztül. Felsorolni is nehéz alkotótársait. Dolgozott sokak mellet Dresch Mihállyal, Lajkó Félixszel és Boban Marković-csal is. Tálas Áron írt az általuk választott népdalok köré jazz kíséretet, ami új minőséget szült a két zenei világ szintéziseként a közönség nagy örömére.


pb.jpg


A két temperamentumos énekesnő nem csak a magyar népzenei örökségből (moldvai, bukovinai, kalotaszegi, tiszamenti népdalok...) de Palya Bea választásaként balkáni, szerb cigány dalból is szőtte az est zenei szövetét. Szalóki Ágnes pedig elérte, hogy a világon valószínűleg először jazztrió játszon széki négyest.


sza-pb.jpg


sza-pb-2.jpg


ta-sza-pb.jpg


Az este egyik unikális, nagy sikert arató meglepetés produkciója Tálas Áron első, magyar szöveggel, két női hangra írt dala volt. A „Hazahúz” című dal szövegét Takács Noémi Felvidékről Budapestre származott énekes-dalszerző írta. A magyar népzene dívái által láthatóan nagy kedvvel előadott alkotás a közönség reakciója alapján, akár jövőbeli sláger is lehet.

A majdnem kétórás koncert végén ráadásként a moldvai „sztenderd” az „Édes Gergelem” hangzott el. De ez sem volt elég. A „Csillagok, csillagok” című népdal zárta a közönség énekével együtt Tálas Áron zenei világokat összekötő nagysikerű szerzői estjét a Magyar Zene Házában.


ta1.jpg


ta2.jpg


vege.jpg

Vissza a hírekhez