JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Ruby Tuesday2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

Csoda a Palotában - Jazzbois feat. Kaláka (MÜPA 2023. 01. 29.)

Fantasztikus koncerttel búcsúzott a 2023. évi MÜPA Jazz Showcase. A háromnapos koncertsorozat a Művészetek Palotája hagyományos tehetségbörzéje, ahol a fiatal jazz titánok és jazz amazonok mutatkozhatnak be ideális körülmények között, nemzetközi zsűri előtt ingyenes koncerteken. Az esti fizetős hangversenyek “A” kategóriás hazai és külföldi művészek fellépésével teszik fel a koronát a napi versenyprogram zárásaként. A koncertjegyeket már tavaly októberben kezdték árusítani és jellemző az érdeklődésre, hogy napok alatt el is fogytak. A kötött program miatt a koncert duplázást nem lehetett megoldani, pedig igény lett volna rá. Sajnos idő hiányában csak a záróprogramra sikerült eljutnom, de hála a MÜPA élő internetes közvetítésének, néhány koncertbe így is sikerült belenéznem. A közvetítés hang- és vizuális minősége is kiváló volt, amit láthattam Barabás Lőrinc és vendége, Niklas Paschburg multiinstrumentalista koncertjének livestreamje alatt.

dsc-3986.jpg


dsc-4085.jpg


A záróest teltházas koncertjének házigazdája a jazzbois trió volt. A fiatal jazzgeneráció három zseniális zenésze a leghallgatottab magyar formáció a világ jazz és soulrádióinak platformjain. Zenéjük minősége határokat tör át, olyan pozitív energiával ragadja meg a hallgatót, ami elől nem lehet, de nem is érdemes kitérni.


dsc-4081.jpg


Molnár Bence egy szimfonikus zenekar sokszínűségével szólaltatta meg a trió végtelenül cizellált kompozícióit. Hangszereit az öncélú hatásvadászat teljes kiiktatásával, a szakmai tudás és a nagybetűs ZENE iránti alázattal szólaltatta meg. Hangmodulok, analóg szintetizátor, digitális zongora és a MÜPA hatalmas Steinway hangversenyzongorája is a katartikus zene születésének segítői lettek a muzsikus előadása közben. Sztoikus bölcseket megszégyenító nyugalommal játszottak bravúros kompozíciókat, az összetett, szofisztikált muzsika, a fantasztikus szólók katartikus pillanatokat idéztek elő. Mindhárom zenész elképesztő szakmai tudással és az ehhez társuló szerénységgel világszínvonalú koncerttel ajándékozta meg a közönséget.


dsc-4055.jpg


Sági Viktor basszusgitáron fantasztikus groove alapokkal és konfortzónából kirántó ritmusváltásokkal húz be a jazzbois soul-reggae-funky-jazz bolygójának pszichedelikus szférájába.


dsc-4072.jpg


Czirják Tamás a ritmusszekció kifogyhatatlan energiájú örökmozgatója és biztos tartóoszlopa. A koncertet nyitó dobszólója megalapozta a három mindenre elszánt muzsikus produkcióját.


dsc-4067.jpg


A jazzbois koncert fúvós szólamaiért Kosztolánszki Dominik “DomBeats” felelt. Fergeteges, mély és intelligens szólóival gazdagította a trió muzsikáját. A jazzbois nem sokkoló, lehengerlő szólókkal és hatásvadász zenei trükökkel, hanem ihletett, hiteles, kiérlelt, tiszta fogalmazású darabokkal emelte meg a közönséget a napi gondok szürke világából egy másik dimenzióba.


dsc-4026.jpg


Ez a zenei filozófia és a mindentudás szerénysége, a tiszta hit, az örökké fiatalon tartó érdeklődés és nyitottság varázsolhatta a MÜPA színpadára vendégként a Kaláka zenekart.


dsc-4172.jpg


Zseniális ötlet volt meghívni a kétszeres Kossuth-díjas zenekart, a magyar kultúra kortárs apostolait a legfiatalabb generáció koncertjére. Nagyszülők és unokák generációjának találkozása és a közös kulturális hagyomány, zenei nyelv, emberi minőség varázsolt felejthetetlen előadást. A Kaláka zenekar fél évszázados működése egy keskeny, de nyílegyenes úton haladva generációk életét tette értékesebbé és teljesebbé a gyerekektől az aggastyánokig. A magyar költészet – klasszikus és kortárs – megismertetése állhatatos, kitartó munkával határon innen és túl, kis kluboktól, templomokon át a koncerttermekig. Ez volt a Kaláka missziója 50 éven át, alkotásban, folyamatos úton, pódiumokon, rádió- és TV-stúdiókban, magánházakban töltött időszakok alatt, politikai rendszerektől függetlenül. A Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Radványi Balázs alkotta zenekar tagjai annyi hangszeren játszanak, hogy a koncertbeszámoló helyét önmagában kitöltené a felsorolás. Ha a zenei stílust szeretném megfogalmazni, az is lehetetlen küldetés lenne. Ahány vers, ahány költő, annyi zenei világ születik megfejthetetlen módon a Kaláka jóboszorkány konyhájában. Nagypapák és unokák zenei világa öt Kaláka dalban teremtett csodát a MÜPA Fesztivál Színházában. Fantasztikus szólók a Kaláka akusztikus arzenáljával a kamarazenekari jazz hangzást teremtett meg Molnár Bence zongorajátékával. Sági Viktor is akusztikus gitárra váltott, hogy a basszus szólam helyét átadja Becze Gábornak és az ő nagybőgőjének. Egészen elképesztő, ritkán hallhatő hangzást produkáltak a muzsikusok, a közönség háromszor tapsolta vissza a hősöket. Bár az előzetesben a MÜPA megismételhetetlen alkalomként említette az együttműködést, azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a kívánsággal, hogy legyen folytatása ennek a zseniális, organikus fúziónak. Remélem a zenészek – az örökifjak és az ifjak – is így gondolják és tovább művelik a csodát!

A fotózási lehetőséget és a szíves vendéglátást nagyon köszönöm Bércesi Barbarának és  Bátai Zsófia Blankának, a MÜPA munkatársainak.


dsc-4123.jpg


dsc-4126.jpg


dsc-4221.jpg


dsc-4233.jpg


dsc-4238.jpg

Vissza a hírekhez