JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Egy kalap alatt - Martien Oster és Gyárfás István az iFben

Szöveg+fotók: hofi.

utcai-front.JPG

A végén kezdem, megint egy olyan este, ami a sötét, reménytelenül esősnek tűnő világban is az élet napos oldalát mutatja. Ragyogás, jókedv, jazz. Az élet sója (showja) az iFben.

Könnyű volt a végén elkezdeni, de hol az eleje? Legyen mondjuk ez:1923-ban született John Leslie "Wes" Montgomery a különleges technikájú és emiatt jellegzetes gitárhangú legendás hős. Gyafi és Martien hőse (és még nagyon sok mindenkié). Így került Wes is a kalap alá, sok szerzeményével és nem utolsó sorban játékának az est szólistáira tett hatásával.

A koncert első száma is Wes egyik kedvelt dala, Sam Jones szerzeménye a “Unit 7“, a második pedig Wes saját dala, a “Mr. Walker”. Ezt a videó linken meg lehet nézni (Fb live).

Martien Oster Hollandiából és Gyafi Rákoshegyről két világhírű gitáros. (Nehéz ebben a számokkal és brutális jelzőkkel operáló versenyvilágban eligazodni, nem kevés iróniával használom a szót, de az biztos, hogy büszke lehet erre a két gitárosra és az egész zenekarra.) Martien-t is elérte Gyafi világhíre (gondolom facebook), amikor tavaly néhány hónapra Pestre költözött, megkereste Gyafit és találkoztak. Először az iFben még hangszerek nélkül, aztán már hangszerekkel felfegyverkezve sokszor sok helyen a közönség (és egymás) nagy örömére. Amúgy az is kiderült, hogy Martien ismerte Gyárfás Attilát, az akkor még Kis Gyafi amsterdami évei alatt futottak össze és zenéltek együtt.

Még volt az IFben csütörtökön egy világhírű hangmérnök: Nyerges András, aki kipróbálásra-bejátszásra hozta az új “Pristine 6” erősítőjét: Martien használta végül Gyafi egyik öreg hangszórójára kötve. Gyárfás Attila mesélte, hogy New Yorkban egy gitáros barátjánál is látott Nyerges erősítőt és vannak neves gitárosok (Philip Catherine például), akik ilyet használnak. Gyönyörűen szólt rajta például Martien szívet melengető bevezetője az “Old Folks”-hoz. De jó hallgatni az ilyen örömteli zenei évődést, amit széles mosolyok kíséretében ez a két nagyszerű zenész produkált akár lassú, akár virtuóz játékban.

Vidámságban és profizmusban is remek partner volt a Gyárfás Trio ritmusszekciója, Oláh Zoltán nagybőgőn és Cseh Balázs dobokon.

Észre sem venni talán az iF kiállítást: Bujnovszky Vanda festmény álmai a falakon (álom festményei) is hozzájárulnak a zenei (és társasági) élményhez.

JAZZMA és JAZZ HOLNAP, amíg tehetjük.

facebook video link

https://fb.watch/ktTOZb3Ejp/

1.JPG

gyafi.JPG

3.JPG

cseh.JPG

5.JPG

6.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

12.JPG

13.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

vege-bohockodas.JPG

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez