JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Kozmikus lélekbúvárkodás

Santa Diver lemezbemutató - Opus Jazz Club, 2023. 05. 18.

dsc-9984.jpg

Legújabb, immár ötödik lemezét mutatta be teltház előtt az egyik legeredetibb hangú magyar jazztrió, a Santa Diver.

kl.jpg

Kézdy Luca hegedűművész és két társa, Szesztay Dávid basszusgitáros (zeneszerző és multiinstrumentalista szólóban és több zenekarban) és Szegő Dávid dobos, ütőhangszeres a Santa Diver legkiérleltebb, legegységesebb albumát alkotta meg a világjárvány alatt és után. A pandémia nagyon sok alkotónak áldott időt adott az elmélyüléshez, váratlanul megszülethettek meghatározó művek. Sokan követik a Santa Divert, koncertjeik teltházasak, és aki egyszer hallotta őket és megteheti általában visszatérő vendég lesz. A lemezen szereplő műveket már ismerhetik a rajongók, mert a nagyrészt Kézdy Luca zenekarvezető nevéhez kapcsolódó darabok számtalan koncerten nyerik el a lemezre kerülő, kiforrott változatukat. Én is hallhattam már mindegyik dalt, néhányat már az emlékezetes zeneakadémiai koncerten, ami egy repülőtéri sztrájk miatt a koncertet lekéső Chris Potter nélkül hangzott el. A konferált címek alapján néhány dúdolhatóan szép dallam idéződött fel, de a művek frissessége, ereje ezen az estén hatványozottan delejezték a közönséget.

Minden koncert más hangulatú, függ a zenészek és a közönség pillanatnyi lelkiállapotától, a hely szellemétől és talán a csillagok állásától is. A szakmai és művészi színvonal azonban változatlan, csak a legnagyobbakhoz hasonlítható Luca fegyelmezettsége és a produkciót összefogó koncentráltsága.

A koncerttel egy időben Budapesten több rendkívül sok kiemelkedő jazz esemény zajlott, érdemes ránézni a jazzma.hu aznapi gazdag koncertajánlójára (2023.05.18.). A teltház mégis garantált volt már a jegyelővétel alapján. Érdekes megfigyelni, hogy milyen sokszínű és generációkon átívelő a Santa Diver közönsége. Fiatal jazztanoncok mellett a szakma egyetemi szintű képviselői, fiatal és kevésbé fiatal szerelmespárok, egyedül érkező, de a zene hullámain átszellemülten utazók hallgatják lenyűgözve a triót. Külföldiek, akik tudták, hogy hova érkeznek és külföldiek, akik nem bánták meg, hogy ad hoc beültek az Opus Jazzklubba csütörtök este egy számukra ismeretlen magyar trió koncertjére.

sd1.jpg

A Santa Diver koncerteken mindhárom tagtól hallhatunk remek szólókat, de általában Kézdy Luca lélekhegedűje varázsolja el a hallgatókat a digitális, kozmikus effektektől a klasszikus hegedűszólókon át rockos elektromos gitárhangú zúzásokig. Luca sokoldalúságának bizonyítéka, hogy játéka nyomán született újjá a MINI zenekar bartóki hagyományokat is ápoló formációja. A múlt héten utolsó útjára kísért Török Ádám énekes, zeneszerző, szövegíró fuvolista és Pap Gyula zseniális Hammond- és zongorajátékos megfiatalított lélekkel játszottak Lucával újabb generációkat megnyerve a jazz-rock műfajának. Török Ádám temetésén a sírnál elhangzó rövid, megrendítő siratóval Kézdy Luca búcsúzott a hiteles muzsikustól. De Luca jazz és kortárs zenészekkel is maradandót alkot (Tóth Evelin, Free Style Chamber Orchestra...), ahogy a progresszív zenei hagyományokat ápoló Varga János Projekttel is.

szed.jpg

Ezen az esten Szesztay Dávid kiemelkedően erős jelenléttel meghatározó, egyéni hangú és technikájú basszusgitár-szólókat varázsolt.

szd.jpg

Szegő Dávid is remekelt szikár, tördelt ritmikájú, rendkívül energikus és a cineket gőzgépszelep hangjának idézésével szólaltatta meg drámai hatást idézve ezzel.

sd2.jpg

A trió kamarazenéje az egymásra figyelés és közös improvizatív zenei teremtés iskolapéldája. Fegyelem, figyelem és biztos zenei tudással, szilárd lelki alapállásból indított hatalmas amplitudójú szárnyalást mutatva be a lélek mélységeiből a magasságba.

vege.jpg

Ez jellemezte a két egy-egy órás etapból álló, a hálás közönség részéről hangos ovációkkal megjutalmazott hangversenyt, amit visszatapsos ráadás és CD dedikálás zárt.

santa-diver-morning-air.jpg

A „Morning Air” lemez (ősszel, ha minden a tervek szerint alakul vinyl formátumban is megvásárolható lesz) teljes anyaga elhangzott a koncerten, a ráadás pedig egy Santa Diver „sláger”, a „68” volt.

Mosolygó arcok, sorban álló dedikált CD-re várakozók, és a pultból a zárószám vezérdallamát dúdolgató kedves pultoslány képe búcsúztatta az elvarázsolt közönséget.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez