JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Mi újság? – Kertész Erika (2023)

Erikát lassan 15 éve ismerem. Vagy lehet, hogy több? Először egy Jazzy Rádiónak küldött demón hallottam. Aztán a Múzeum utcai Budapest Jazz Clubban lépett fel az E.K. Avenue-val, talán 2010-ben, akkor láttam-hallottam először élőben!

kertesz.JPG

1) Miért kellett befejezni az E.K. Avenue-t? De semmi mellébeszélést, a true story-t kérem!

ek-avenue.jpg

A válasz nagyon összetett. Az E.K.Avenue 14 éve alakult, és rengeteg közös élményünk van, amit sosem fogok elfelejteni. Csináltunk három nagylemezt, koncerteztünk, turnéztunk. A kezdeti sikereket nyilván visszavetette az én Hollandiába költözésem, de így is koncerteztünk azért, csak tömbösítve. Aztán amikor hazaköltöztem 2019-ben, folytattuk a koncentráltabb munkát. Nagyon meghatározó volt ez a 14 év az életemben. Pontosan emlékszem, amikor megkaptam az e-mailt Rátonyi Robitól, hogy csináljunk zenekart, azt hittem, álmodom. Rengeteget tanultam ezekben az években a zenekar tagjaitól. Örökké hálás leszek, hogy nyitottak voltak a dalaimra, bátorítottak, és elhitették velem, hogy van helyem köztük. Szendőfi Petitől például iszonyú sok mindent kaptam, és kapok egyébként a mai napig, amiért mindig hálás leszek Neki. És nem csak a hangszereléseire gondolok, hanem emberi dolgokra is. Nagyon felnézek rá, és rengeteget köszönhetek neki.

Aztán az élet folyik, átrendeződnek a dolgok. Közben lett két kisfiam, ezzel a napirendem és a feladataim is átrendeződtek. Túlterheltnek érzem magam, nincs elég energiám, hogy amellett, hogy énekesnő, dalszerző, szövegíró, fotós, videós, stylist, social media tartalomgyártó, énektanár, anya, feleség, barát, háziasszony (és még sorolhatnám) vagyok, zenekarvezető, koncertszervező is legyek. Ez most nekem sok. Régen nem értettem, miért van az, hogy csak ilyen kevés nő van jelen ebben a szakmában a férfi többség mellett. Ma már ezen egyáltalán nem csodálkozom.

Egy zenekar akkor tud sikeres lenni, ha a vezetője minden energiáját a produkcióba teszi és/vagy vannak körülötte olyan segítő emberek, anyagi források, amik támogatják a munkáját. Esetleg felkapja egy olyan áramlat, mely a tenyerén hordozza a kemény munka mellett.

A harmadik dolog, hogy közben csendesedem is, változom belül, más ad már energiát is.

Mindamellett azt érzem, hogy az E.K.Avenue valami nagyon különleges volt. Én írtam a dalokat, Szendőfi Peti és Rátonyi Robi hangszerelték őket, sőt az első lemezen Frey Gyurinak is volt egy hangszerelése. A zenénk nehezen bekategorizálható. Nagyon-nagyon hálás vagyok, hogy három lemezt is felvettünk, melyek mind hallgathatók az online zenemegosztó oldalakon is. Rengeteg ember volt így, vagy úgy része ennek a zenekarnak. Mi hárman, Rátonyi Robi, Szendőfi Peti és én összetartottunk a végig. Basszusgitár-fronton voltak változások - lemezenként. Frey Gyurival indultunk, a „Moonbike”-on Kolta Geri basszusgitározott, és Szuna Peti követte őt a harmadik lemezre. Egytől egyig imádtam (és imádom) őket!  Mindegyik lemezen voltak vendégeink, gyorsan felsorolom: Elek István, Schreck Feri, Magyar Feri, Czibere Józsi, John Gunther, Varga Gergő, és Fekete-Kovács Kornél. Pánczél Lajosnak és Pálfi Balázsnak is rettentő hálás vagyok a lemezfelvételekért, és Havasi Zolikának azért, hogy mindenhova elrepített bennünket, ahol koncertünk volt. Hosszú idő 14 év, na.

2) Mikor és hol lesz a búcsú buli, ahol az összes valaha volt E.K. Avenue tag fel fog lépni?

Nem tervezek búcsúkoncertet. Ha lenne, tuti végigbőgném. A zenekar tagjaival a továbbiakban is fogok zenélni, csak más formációkban. Akinek hiányzunk, hallgassa a lemezeinket, tök jók. :)

3) És akkor innentől csak családanyai teendőire fog koncentrálni?

ke-gyermekevel.jpg

Egyáltalán nem. Az anyai lét csak egy részem (az tény, hogy az egyik legfontosabb részem), de hogy az jól működjön, pont, hogy nem szeretnék mindent alárendelni, hiszen akkor honnan töltődnék? Csak átrendezem a dolgokat, átcsoportosítom a prioritásokat. Saját zenekar menedzselése most sajnos nem fér bele ebbe a képbe.

4) Az utóbbi időben egyszer-kétszer fellépett a Fusio Grouppal is. Ez a kapcsolat nem fog megszűnni?

A Fusio Group egy 30 éves, legendás zenekar, sosem volt énekesnőjük. Én csak vendégeskedem a zenekarban, és amúgy iszonyatosan élvezem!!! Nagyon nagy kihívás Szendőfi Peti dalait énekelni, amik ugye eredetileg nem énekhangra íródtak, hanem instrumentális felállásra. Eleve nagyon szeretem a Fusio Group zenéjét, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen csapattal dolgozhatok most együtt, akármeddig is tart. Az összes zenekari tag fantasztikus zenész, és emberileg is nagyon rendben van ez a banda. Nekem utóbbi különösen nagyon fontos.

5) Tartja a kapcsolatot pécsi barátnőjével, Szabó Gabriellával?

Szabó Gabi az én egyik legkedvencebb barátnőm, naná, hogy tartom vele a kapcsolatot! A mi barátságunk egy éveken, és országokon átívelő kapcsolat, ami szerintem mindig is meglesz nekünk. Sokszor haladt az életünk párhuzamban. Én Hollandiába költöztem, Ő Norvégiába, aztán lett mindkettőnknek két kisfia (akik amúgy nagyon szeretnek együtt lenni egymással). Aztán mindketten hazaköltöztünk Magyarországra, csak én Budapestre, Ő Pécsre. De napi szinten kommunikálunk, mindig ott vagyunk a másiknak. Ebben az évben sokszor beszéltünk egy lehetséges duó produkció elindításáról, de mivel én most egy kis átrendeződésben vagyok, egyelőre még nincsenek konkrét tervek. De több számot írtunk már együtt, szóval abszolút benne van, hogy ezeket egyszer a közönség elé tárjuk ezeket.

6) Férjével nem tervez közös lemezt?

Nem, nem terveztünk egyelőre több közös lemezt. A „Young Soul, Old Soul” című lemezünkre nagyon büszke vagyok, az annak az időszaknak a lenyomata, amikor még nem voltak gyerekeink. :) Ő is csinálja a saját zenéjét, és én is csinálom a saját dolgaimat. Dávid játszott a „Hétmilliárd történet” c. lemezemen, így azért természetesen néha-néha előfordul, hogy összekeveredünk zeneileg is (az itthoni családi jameléseken kívül is). :)

7) Ígérje meg nekem, hogy nem hagy fel az énekléssel!

Nem gondoltam, hogy abbahagyom az éneklést. Egyrészt van pár megvalósítás alatt álló NKA-s pályázatom, ennek eredményeképpen jövőre várható a második magyar nyelvű lemezem, és lesz egy új videoklip is az első lemez „Kék ég” c. dalából, de ezekre tavaszig várni kell majd.

Nem akarom én abbahagyni a zenélést, csak változom, és az új energiák új irányokba visznek, és ez rendben van így. Most inkább szeretnék minél több emberrel együtt dolgozni! Az E.K.Avenue-val való 14 éves boldog kapcsolatom, és békés, szeretetteljes elválásunk után szívesen tennék látogatást más produkciókban, projektekben is. A dalszerzés meg mindig is a szívem csücske lesz. Rengeteg dalt írtam már életemben, nagy részüket saját formációim számára. De sokszor írtam másoknak is, ezt a vonalat szeretném most egy kicsit jobban kiélvezni. Majd meglátjuk, merre visz az út, mindenesetre csak olyan utcába fordulok be, ahol önazonos tudok maradni és ahol a harmóniát fenn tudom tartani.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez