JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 48. rész: Eli Degibri (Tel Aviv) (2006. július 28.)

A következő hetekben a zsámbéki külföldi fellépőkkel folytatom sorozatomat!

2006 tavaszán jelentkezett nálam az izraeli nagykövetség kultúrattaséja, hogy lenne-e kedvem ismét meghívni Eli Degibri-t, aki ezúttal tel avivi muzsikusokat hoznak magával…

Mondtam, ha ők fizetik az utazásukat és az itteni ellátásukat, akkor nagyon szívesen. De azt is mondtam, hogy már csak a július 28-i dátumra tudom őket betenni.

A nagykövetség munkatársa telefonált Izraelbe, majd felhívott Bartók Rádiós szobámban, és mondta, hogy megfelel nekik a dátum.

Július 28-án a mikrobusz hozta is az Eli Degibri Quartet-et a beálló próbára. Ragyogó idő volt, csak úgy szikrázott a Nap. A 2005 őszén megjelent „Emotionally Avalaible” című lemezről játszottak számokat 60 percben. (A lemezből Degibri a soundcheck után adott egy példányt!)

Az egyik meglepetés Németh Ferike volt, aki itthon töltötte a nyarat és ő szállt be dobolni.

A két izraeli fiút bemutatta Eli, és mondta, hogy a zongoristának magyar szülei vannak, akik az 1970-as évek végén költöztek Izrealbe. Omer Klein (1982) már Netanya-ban született. Kérdeztem tőle, hogy tud-e magyarul. Azt válaszolta angolul, hogy amíg kisgyerek volt a szülei otthon mindig magyarul beszéltek, de miután bekerült az iskolába, ott már héberül folyt az oktatás. Ő már csak egy szóra emlékszik „paprika”. (Akcentus nélkül!) A bőgős Haggai Cohen Milo (1985 – Ramat Gan) volt. (15 évvel később, 2021-ben az Omer Klein Trio a Fonóban lépett fel. A trióban Haggai Cohen Milo bőgőzött!)

eli-degibri-emotionally-avalaible.jpg

A 60 perces koncerten a „Pum-Pum” című Degibri kompozíció aratta a legnagyobb sikert.

https://www.youtube.com/watch?v=761UptyqwNo

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez