JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 23.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
REMÉNY2019. október 04.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

JazzUp

JazzUp – Munkácsy Eszter

Esztert akkor láttam életemben először, mikor a Jazztanszék Masters végzőseinek diploma koncertjét konferálta a BJC-ben. A látvány sem volt semmi, de amikor a hangját meghallottam, megállapítottam, Pocsai Kriszta óta nem hallottam ilyen „velvet voice”-ot.

munkacsy-eszter-2012.JPG


Mióta énekel?

Tulajdonképpen 9 éves koromban kezdtem el vele foglalkozni, mert néhány énekesnő hangja annyira megérintett, hogy elkezdtem magamtól utánozni őket, és a dalszövegeiket (akkor még fonetikusan) körmölni. Persze akkor még nem volt tudatos cél, hogy egyszer majd énekesnő legyek, de ahhoz képest, amilyen kicsi voltam, ezt mégis nagyon komolyan vettem.

Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Elég szerencsésnek érzem magam, mivel zenész családban nőttem fel, így valamilyen jazz zene mindig szólt otthon. Sokszor nem is tudtam éppen mi az amit hallgatok, mégis kívülről fújtam a lemezt. Amikor észrevették a szüleim, hogy  mennyit énekelek, Apukám bevett az egyik jazz zenekarába  12 éves koromban, néhány évre rá pedig megalakítottuk a MunkácsyJazzDuo –t , amivel nagyon sokat jártunk koncertezni. Így már kisgyerekként bekerültem a sűrűjébe.

Eleinte kik voltak a kedvenc énekesei/énekesnői?

Elsőkét  Celine Dion volt rám a legnagyobb hatással, így tagadhatatlanul a pop éneklés foglalkoztatott leginkább, de idővel elkezdtek érdekelni más stílusok is. Sokat hallgattam Ella Fitzgerald-ot és Frank Sinatra-t , illetve nagy gospel énekeseket  is tanulmányoztam, mint Yolanda Adams vagy a Clark Sisters. Még mindig nagy kedvencem Bobby McFerrin, bár amit ő csinál, azt már nem is lehet éneklésnek nevezni, több annál.

Mikor vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

Két évvel ezelőtt, pont miután leérettségiztem, szerencsére elsőre felvettek.

Mióta tanul jazzéneklést? Kik voltak eddig a jazzének tanárai?

Nem különösebben tanultam tanártól. Tehát főként a magam erejéből tanultam, néhány magánórán voltam csak közvetlenül a felvételi előtt Hava Lajos (Chico)nál és Mujahid Zoltánnál.  A Zeneakadémián immár 2 éve az Akadémia két jazz-ének tanára tanít/tanított, Berki Tamás és Lakatos Ágnes. A jövő tanévben (2012/2013) pedig az a nagy megtiszteltetés ér, hogy Svájcban folytathatom a tanulmányaimat.

Hogy jutott ennek a külföldi lehetőségnek a nyomára?

Az Egyetem minden évben meghirdeti az Erasmus ösztöndíj lehetőséget. Idén én is megpályáztam és megkaptam, így szeptembertől a Zürichi Zeneakadémián tanulhatok 1 évig, aminek nagyon örülök.

Ugye azért még hazajön?

Persze. Főleg, hogy már most érzem azt a bizonyos honvágyat.

Vissza az összes interjúhoz