JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Mágedli Maja

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. Második delikvensünk az alig 17 éves szombathelyi énekes lány, Mágedli Maja, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett első.

magedli-maja.jpg


1) Volt a családjában előzménye a jazznek? Vagy egyáltalán a zenélésnek...

Anyukám klasszikus zenész és elmélettanár, Ő gondoskodott arról, hogy már a kezdetekben igényes zenét hallgassak, rengeteg koncertre jártunk, és sokat énekelt, valamint zongorázott nekem. Szereti a jazzt, de igazából magam figyeltem fel a műfajra, ez fogott meg a leginkább.


2) Ön hogyan lett énekesnő?

Gyönyörű ez a megfogalmazás, de úgy érzem, még nem érdemlem meg a kifejezést :-) Anyukám szerint előbb énekeltem, mint beszéltem. Mindig az ének volt az "örök szerelem", ennek ellenére a zeneiskolában zongorázni kezdtem, később kipróbáltam a fuvolát is. Néhány éve érett meg bennem igazán az elhatározás, hogy énekesnő szeretnék lenni. Nagyon elszánt vagyok, igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni annak érdekében, hogy egyszer abból élhessek majd meg, amit a világon a legjobban szeretek csinálni.


3) Mikor határozta el, hogy jazzénekesnő lesz?

A "Mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre mindig egyértelmű énekesnő választ adtam, megfontolt döntést nagyjából 11 évesen hoztam.


4) Mióta jár a szombathelyi konziba és ki/kik a tanára/tanárai?

A szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában másodéves vagyok, az újonnan indult jazz tanszak egyik kísérleti bárányaként. Nagyon szeretem a sulit a színvonalas oktatás és a különleges, családias hangulat miatt. Tanáraim közül először Magyar Szilviát említeném meg, aki első tanítómként fantasztikus alapokat és technikát adott. Gáspár Szilviához járok jazz énekórákra, és még számos Pestről lejáró tanár segít abban, hogy minél többet fejlődjünk. Szeptembertől kéthetente Pestre utazom, hogy Winand Gábornál vehessek órákat, akire mesterként tekintek: megtiszteltetés egy olyan művésznél komplex tudást szerezni, mint Ő.


5) A verseny előtt titkon reménykedett abban, hogy Ön fog nyerni?

Egyáltalán nem, tapasztalatszerzésből és kíváncsiságból indultam. Kicsit meg is ijedtem a magas színvonaltól, de akkora élmény volt a kísérő, profi zenészekkel együtt színpadra állni, hogy azt gondoltam, már ezért megérte nevezni. Annak is nagyon örültem, hogy a döntős darabokat is elénekelhettem, és álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményt sikerül elérni.


6) Milyen díjakat kapott? Mert én nem bírtam megjegyezni, olyan sok volt...

Az első hely mellett kaptam egy különdíjat Binder Károlytól, Csepel Város Önkormányzatától, Thomas Miklós felajánlásával egy fesztiválos fellépési lehetőséget BigBand-del a nyár folyamán Szlovákiába,Cseh,vagy Lengyelországba, valamint Öntől egy Lamantinos koncertet, és ezt az interjút.


7) És most hogyan tovább? Kapott-e már vasárnap óta felkérést? Egyáltalán, hol fog legközelebb fellépni?

Az eufórikus boldogság még tart, úgy érzem, újult energiával és több motivációval vetem bele magam a gyakorlásba. A nagy cél külföldi továbbtanulás ezen a pályán. Komolyabb felkérést nem kaptam, de pörgősebbek lettek a mindennapok. Sajnos Szombathelyen nem beszélhetünk aktív jazz-életről -kivéve persze a Lamantin Jazz Fesztivált és Improvizációs Tábort, amely egy egész éves lemaradást kárpótol, valamint néhány, de emlékezetes koncert-,így nincsen olyan sok fellépési lehetőség. A Konzi Big Band-del szoktam énekelni: ha minden igaz, a közeljövőben Szentgotthárdra látogatunk, de konkrétumokat nem tudok mondani.


8) Van már saját együttese?

Az iskolában zenekari gyakorlat keretében összeállt egy jó kis csapat, ugyan eddig nem jelentettük ki, de merem remélni, hogy nevezhetem magunkat egy igazi csapatnak. A fiúkkal éneklek majd a Lamantinon is, lelkesen készülünk rá!

Vissza az összes interjúhoz