JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

JazzUp

JazzUp – Zelencsuk Gréta

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Mai delikvensünk mindenképpen „kakukktojás”-nak számít… Hisz az énekesnők un. „I. korosztályában” (kezdők) szerepelt, miközben nyáron már 30 éves lesz… Ráadásul a zsűri a kezdők között megosztott második helyet adott neki. Zelencsuk Gréta (hisz róla van szó) nálam abszolút értelemben harmadik lett.

zelencsuk-greta.jpg


1) Volt a családjában előzménye a jazznek? Vagy egyáltalán a zenélésnek...

Kifejezetten a jazznek kevésbé, a zenének annál inkább. Édesapám fiatalkorában több rockegyüttes énekes-gitáros frontembere volt és a zene pelenkás koromtól az életem része.


2) Ön hogyan lett énekesnő?

Az otthoni Illés, Beatles és Queen lemezek és édesanyám kifogyhatatlan gyerekdalainak hallgatása után egyenes út vezetett a Magyar Rádió Gyermekkórusába, mellyel szüleim nagy vágya is teljesült. A kórusmuzsikálás töltötte ki általános iskolás koromtól szabadidőmet, az MR kórus után saját kamarakórusban, a Reményi János Énekegyüttesben, majd a könnyűzenei átiratokat előadó Glamour Singers csapatában volt szerencsém a zenéléssel, énekléssel foglalkozni. Mellette pop-rock-funky feldolgozásokat játszó együttesemmel, a Hoz'n'Trogers-szel 6 éve tartunk bulikat kisebb pub-okban, ahol rengeteg stílust van szerencsém kipróbálni.


3) Mikor határozta el, hogy jazzénekesnő lesz?

Hangképzésben 2 és fél éve részesülök, de kifejezetten jazzénekléssel csak az utóbbi fél évben kezdtem el foglalkozni. Régi vágyam volt, hogy jazzkonziban tanulhassak, csak a bátorságom hiánya tartott eddig vissza.


4) Mióta jár az Etüd konziba és ki/kik a tanára/tanárai?

Fél éve vagyok az Etűd diákja, és azóta minden nap tanulok valami újat. Fantasztikus tanáraim vannak Winand Gábor, Magyar Szilvia, Nesztor Iván, Tóth Marcell, Dargay Marcell és Vass Ágnes személyében.


5) A verseny előtt titkon reménykedett abban, hogy Ön fog nyerni?

Nem tagadom, eljátszottam a gondolattal, de egyáltalán nem a helyezés volt számomra fontos. Olyan zenészekkel volt lehetőségem egy színpadon játszani, akikkel talán soha nem adatott volna meg. Ennél többet nem nyerhettem volna semmilyen más díjazással sem.


6) Milyen díjakat kapott? Mert én nem bírtam megjegyezni, olyan sok volt...

A második helyezésemért egy kupát, egy érmet és egy oklevelet kaptam, valamint egy jazznagyjainkról szóló könyvet, egy CD-lemezt vokális jazz-zenével és fellépési lehetőséget.


7) És most hogyan tovább? Kapott-e már vasárnap óta felkérést? Egyáltalán, hol fog legközelebb fellépni?

Nagy meglepetésemre két fellépési lehetőséget is kaptam, az egyik egy turné egyik állomásán való szereplési lehetőség, a másik pedig a Budapest Jazz Club március 25-i 'felfedezett-koncertjén' egy megmutatkozás. Ezúton is hálásan köszönöm a felkéréseket!


8) Van már saját együttese?

Könnyűzenei feldolgozásokat játszó együttesemmel szoktunk táncos bulikat tartani, valamint új formáció a '25 fok' nevű zenekar, amellyel sokféle zenei stílusban készítünk saját számokat. Rövidesen viszont szeretném megalakítani jazz-zenekaromat is.

Vissza az összes interjúhoz