JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

JazzUp

JazzUp – Nagy-Babos Rebeka

Nagy-Babos Rebekát (1991) 2017 júniusában hallottam először énekelni duóban a Múzeumok Éjszakáján. A tízállomásos koncertkörút nagy felfedezettjének tartottuk kollégámmal. Azóta hallhattam a Harmónia Jazz-Csillagvizsgálójában saját zenekarával, valamint nemrég a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vizsgakoncertjén egy egyetemi zenekarral, és még mindig úgy gondolom, hogy igazán különleges a hangja. A JazzMa.hu Olvasói Szavazólistán ő lett a 2018-as év felfedezettje. Ugyanazokat a kérdéseket kapta, amiket Maloschik Róberttől a többi JazzUp tehetség is.

nagy-babosrebeka.jpg

Volt a családban előzménye a zenének?

Nem tudok arról, hogy valaki a felmenőim közül komolyan foglalkozott volna zenével. A szüleim irodalomtanárok, de mindketten énekelnek a kézdivásárhelyi kórusban, ami nálunk családi hagyománnyá vált. A nővérem és én is csatlakoztunk iskolás éveink alatt ehhez a kórushoz. Édesapám egyébként szeret gitározni, és hegedülni is tanult.

Maga mióta zenél?

Nem jártam zeneiskolába, de a zenének mindig fontos szerepe volt az életemben. Általános iskolás éveim alatt többször jártam népdalversenyekre, ahol jó eredményeket értem el. Hat évig fuvoláztam a helyi fúvószenekarban, és 18 éves koromban egy rock-indie bandában kezdtem el énekelni. 4-5 évig játszottunk együtt, és ebből nagyon sokat tanultam.

Habár Kézdivásárhelyen akkor még nem volt zenesuli, sokat köszönhetek a szüleimnek e téren (is), mert ők mindig gondoskodtak arról, hogy a zene jelen legyen a mindennapjainkban. Apukám mindig gitározott nekünk, sok népdalt tanultam tőlük, koncertekre jártunk, énekórákra vittek stb.

Eleinte kik voltak a kedvencei?

Otthon nálunk mindig szólt a zene. Jazzt nem hallgattak a szüleim, de Szélkiáltót, Cseh Tamást, Kalákát, szimfonikus zenét annál többet. Ezeket mi is imádtuk.

Később a Radiohead, Lizz Wright, Massive Attack, Postishead, Björk voltak rám nagy hatással – a mai napig. A nővérem akkori barátja által hallgattam először Bill Evans, Brad Mehldau, Pat Metheny dalokat.

Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

Az első igazi koncertélményem az előbb említett kézdivásárhelyi zenekarral volt. Egy tehetségkutató versennyel egybekötött rockfesztiválon játszottunk. Ez pontosan 10 évvel ezelőtt történt.

Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

2014-ben mesteri tanulmányaimat végeztem vizuális kommunikáció szakon. Azon a nyáron teljesen véletlenül akadtam rá egy ismerősöm Facebook oldalán a sepsiszentgyörgyi jazztábor plakátjára. Nem gondolkodtam sokat rajta, jelentkeztem. Ott találkoztam olyan zenészekkel, tanárokkal, akik nagy hatással voltak rám. Általuk megismerkedtem a jazzel, és elhatároztam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

Mióta tanul jazzt?

Körülbelül három és fél éve.

Kik voltak eddig a jazz tanárai?

A tábor után Kovács Lindánál tanultam jazzéneket, majd a konzi alatt Lakatos Ágnes, Urbán Orsi és Karosi Juli tanítottak. Jelenleg a Zeneakadémián Lakatos Ágnes és Berki Tamás tanít. Örülök, hogy többen tanítottak az elmúlt évek alatt, mert sok és más-más inspirációt kapok tőlük, és ezeket igyekszem jól hasznosítani.  A főtárgy órák mellett a konziban és a zeneakadémián is számos fontos és hasznos órám volt, van. A csoportos órákat tartó tanároktól is rengeteget tanulok.

Milyen zeneiskolákba járt eddig?

2016-tól a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban tanultam két évig jazzének szakon, 2018 szeptemberétől pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémiára járok ugyancsak jazzénekre.

Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

2017-ben a konzis zenekarunkkal részt vettünk a marosvásárhelyi Nemzetközi Ifjúsági Jazz Versenyen, ahol a döntőbe jutottunk.

Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

A tavalyi Lamantin Jazz Fesztiválon előzenekarként játszottunk trió felállásban két konzis barátommal. Jó élmény volt.

Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Legközelebb február 6-án, a Budapest Jazz Clubban fogunk játszani zeneakadémiás zenésztársaimmal együtt, a Jazz-Csillagvizsgáló koncertsorozat keretén belül.

Vissza az összes interjúhoz