JazzMa

Friss Hírek

Blue Monday2024. május 06.
Névnaposok – Tamara2024. május 06.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

JazzUp

JazzUp – Hász Eszter

Hász Eszter (1996) nyerte meg az Év fiatal jazz-zenésze verseny szakmai díját. Ezzel nyert egy fél tucat fellépést. Ráadásul olyan zenészekkel dolgozhat együtt egész évben, akik mentorálják, tanítják, kapcsolatokat építhet a segítségükkel.

haszeszter.jpg

Volt a családban előzménye a zenének?

Közvetlen közelemben nem, de nagypapám testvére - Saru Károly - a MÁV Szimfonikus Zenekarral járta be a Világot, mint szólamvezető nagybőgős.


Mióta zenélsz?

Lényegében 2 éves korom óta, amikor megkaptam az első felvevős kazetta lejátszóm. Viccet félretéve, 6 éves korom óta aktívan énekelek, az általános iskolában emelt szintű ének-zene tagozatos voltam, amihez hozzátartozott a kórus is.


Eleinte kik voltak a kedvenceid?

Legelső inspirációm, aki számomra legközelebb állt a jazz és a soul műfajához, Aretha Franklin volt. Kedvenc bakelitem az 1971-es Gratest Hits albuma. Később, mikor jobban beleástam magam a műfajba nagy kedvencemmé vált Bill Evans, Jane Monheit, Roberta Gambarini és Diana Krall.


Mikor és hol léptél fel nyilvános koncerten először?

Az általános iskolai kórussal minden év Karácsonya előtt énekeltünk a templomban, és ha jól emlékszem, második osztályos voltam, amikor megkaptam életem első szólista szerepét. Az első igazi önálló fellépésem pedig a ballagáson történt.


Hogyan kerültél kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Az említett Aretha Franklin lemez…gyakorlatilag akkor még nem voltam benne biztos, hogy mi ez a műfaj, csak azt tudtam, hogy libabőrös vagyok tőle és ezt én is szeretném csinálni. A gimnázium után különféle keresgélés után jutottam el életem első magánórájára Hajdu Klárához, aki bevezetett a jazz alapjaiba és irányt mutatott nekem.


Mióta tanulsz jazzt?

Ez a találkozás 2014-ben történt, azóta folyamatosan, tehát áprilisban lesz 5. éve.


Kik voltak eddig a jazz tanáraid?

Hajdu Klára, Kanizsa Gina és jelenleg is Vörös Janka.


Milyen zeneiskolákba jártál eddig?

Premier Művészeti Szakiskola (Budapest) és Kodolányi János Egyetem, mely még jelenleg is tart.


Indultál-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket értél el?

A Premier Művészeti Szakiskola három tagintézménye között rendezett versenyen indultam, 2015-ben II., 2016-ban pedig I. helyezést értem el.


Szerepeltél-e már rangosabb fesztiválokon?

Még nem volt szerencsém, így izgatottan várom a verseny által elém tárult lehetőségeket az idei évben.


Mikor és hol láthatunk legközelebb?

Legközelebb április 3-án a Magyar Jazz Ünnepén lépek fel, a Budapest Jazz Clubban, Pintér Zoltánnal, Elek Istvánnal, Orbán Györggyel és Bágyi Balázzsal.


Vissza az összes interjúhoz