JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Kuti Laura

Laurát 2018 januárjában a Bartók konzi félévi vizsgakoncertjén láttam először játszani.

kuti-laura.jpg


1) Mikor és hol született?

1995.06.14-én születtem Budapesten.


2) Volt előzménye a zenélésnek a családjában?

Apai részről zenészcsaládból származom, a nagypapám (és az ő apukája is) nagybőgős volt. Apukám (Kuti Sándor) cimbalomművész, de nagybőgőn és gitáron is játszik. Mondhatni egy igazi bőgős család vagyunk.


3) Mi volt az első hangszere? Mikor váltott basszusgitárra?

Nyolc évig tanultam klasszikus zongorát Szentendrén. Mindig imádtam a basszust, ha négy- hat-, vagy nyolckezeseztünk állandóan én voltam a kísérő, a basszus. Az utolsó klasszikus zenei éveimben nagyon sok jazzt hallgattam már, ezt érzékelte is rajtam az akkori tanárom, Csizmadia Angelika. Az ő ajánlására iratkoztam át a pomázi zeneiskola jazz-tanszakára, ahol igaz 2 évig jazz-zongorát tanultam, de annak utolsó évében otthon elkezdtem már ismerkedni a basszusgitárral, majd az azt követő 2 évben basszusgitár tanszakon voltam. Tehát 19 éves korom óta basszusgitározom, 6 éve.


4) Járt/jár zeneiskolába? Ki a basszusgitár tanára?

10 évesen kezdtem zenei tanulmányaimat a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Zeneiskolában, ahol klasszikus zongorát tanultam.

Majd 18 éves koromban iratkoztam át a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola jazz-tanszakára, ahol 2 évet jazz-zongorát tanultam, majd 2 évet jazz-basszusgitárt Frey Györgynél.

Ezután sikeres felvételt nyertem a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol idén fejeztem be tanulmányaimat Csuhaj Barna Tibornál.

Most felvételiztem a Zeneakadémiára, remélem szeptembertől ott folytathatom tanulmányaimat.


5) Mióta foglalkozik jazz zenével?

7 éve, bár komolyabban csak 3 éve, a konzi kezdetével.


6) Kik a példaképei?

Oscar Peterson volt az első jazzista, akit hallgattam. Ő nagyon meghatározó volt számomra és a mai napig különleges helyet kap a szívemben. Rajta kívül Bill Evans, McCoy Tyner, Thelonious Monk, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Eddie Gomez, Jaco Pastorius és John Coltrane, akik a legközelebb állnak hozzám.


7) Vett már részt versenyeken? Milyen helyezéseket ért el?

Tavaly a IV. Országos Jazz-zenei versenyen különdíjat kaptam, illetve szintén tavaly a zenekarommal II. helyezést értünk el a III. Szentendrei Nagyszínpad tehetségkutatón.


8) Készült már magával lemezfelvétel?

Még nem, de idén nyárra tervezzük az első saját lemezünk felvételét a zenekarommal.


9) Mi a jelenlegi zenekara neve, és kik a tagjai?

A zenekar neve Blumen Therapie, ami a frissességre és a sokszínűségre utal. Tagok: Drippey Máté – szaxofon, Virág Benedek – gitár, Kapolcsi-Szabó Levente – zongora, Kuti Laura – basszusgitár, Majsai Roland – dob.


10) Mikor és hol lépnek fel legközelebb?

Legközelebb a Budapest Jazz Clubban lesz hallható a zenekar július 18-án, szombaton 20:30-tól. Várunk mindenkit sok szeretettel!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz