JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

JazzUp

JazzUp – Gergely Edvárd

Edvárdot most vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére, így épp aktuális ez az interjú.

gergelyedvard.jpg


1) Mikor és hol született?

2000. augusztus 22-én születtem, Budapesten.


2) Volt a családban előzménye a zenélésnek?

A családban szinte mindenki tanult zenét, édesapám és egyik bátyám basszusgitároztak, édesanyám gitározott, másik bátyám pedig dobolni tanult.


3) Mi volt az első hangszere? Mikor váltott szaxofonra?

Még általános iskolában kötelező jelleggel furulyáztam, majd 14 évesen kezdtem szaxofonozni.


4) Eddig milyen zeneiskolákba járt, illetve jár jelenleg?

Zenei tanulmányaimat a Snétberger táborban kezdtem, majd a Bartók Béla konzervatóriumban folytattam, Budapesten. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója vagyok.


5) Kik voltak a szaxofon tanárai eddig, és kik most?

A Snétberger táborban eleinte Bacsó Kristóf, majd Vörös Attila voltak a tanáraim, a Bartók konzervatóriumban Kollmann Gábor tanár úrtól tanultam, most pedig Borbély Mihály és Elek István tanítványa vagyok.


6) A Bartók konzis évei alatt kik voltak a kedvenc szaxofonosai?

A  konzi alatt (és most is) a bebop és a hard bop éra szaxofonosait hallgattam legszívesebben, de öt zenész kiemelkedő fontosságú szerepet játszott a zenei ízlésem kialakulásában, név szerint: Charlie Parker, Lester Young, Sonny Stitt, Paquito D'Rivera, és Sonny Rollins.


7) Van önálló formációja? Ha nincs, akkor milyen együttesben játszik?

Van saját formációm, mely Blackbird Quintet néven fut, tagjai: Fábry Adonisz (dob), Rozbora Ádám (trombita), Bejan Norbert (zongora), Gyányi Tamás (nagybőgő) és jómagam. A zenekar még friss, egyelőre műhelymunkák folynak, a nyáron stúdióztunk, és majd lassan elindulnak az első fellépéseink is, ha a pandémia nem szól közbe.

A csömöri Krammer Big Band a saját zenekaromon kívül a másik állandó formáció, melyben játszom, olyan Zeneakadémista, vagy Zeneakadémiát végzett kiváló zenészekkel, mint például Pohl Nándor, Egri Márton, vagy a zenekar vezetője, Rozbora Ádám.


8) Mikor lesz velük a legközelebbi fellépése?

A kialakult vírushelyzet miatt sajnos majdnem minden fellépést lemondanak, de novemberen érkezik majd egy felvétel, a csömöri Krammer Big Band online koncertje, melyben én is szerepelni fogok.


9) Sok sikert a pályafutásához!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz