JazzMa

Friss Hírek

Scofield, John: Combo 662018. október 14.
SZAKCSI Jr. 502018. október 09.
IN MEMORIAM SZABÓ LACI2018. október 08.
Szabó Laci emlékére2018. október 07.
JAZZ BLUES FUSION2018. október 07.
Játék – 2018 október2018. október 07.
Egy elszánt tanító2018. október 06.
#INTERMEZZO#2018. október 04.
Vörös Niki koncert2018. október 02.
Loueke, Lionel: The Journey2018. október 02.
Springs, Kandace: Indigo2018. október 01.
A JUNIOROK ESTJE2018. szeptember 30.
JAZZ GÁLA AZ ARANYTÍZBEN2018. szeptember 26.
MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Sztárinterjú

Sztárinterjú - Szőke Nikoletta

Tavaly novemberben született Szőke Niki második gyermeke, Milán. Május óta volt már egy-két fellépése, de az igazi visszatérésre most ősszel készül. Ennek kapcsán készült vele az alábbi beszélgetés.

MR: Amikor 2005-ben megnyerted a Montreuxi Jazzfesztivál énekversenyét, azonnali hatállyal elintéztem Szekeres Juditnál, az EMI Hungary akkori főnöknőjénél, hogy jazzlemezt készítsen Veled. Azonban akkor az irodájában előkészített szerződést nem írtad alá, mert ahogy férjed, Barcza Horváth Józsi mondta, Ti inkább poplemezt szeretnétek. (Amiből aztán nem lett semmi...) Emlékszel erre? És most hat évvel az említett eset után mégis körvonalazódni látszik a régi ötlet. Vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz?
SzN: Amit most csinálunk, az nem popzene, annak ellenére, hogy jóval könnyebb hangvételű, mint amit eddig megszokhatott tőlünk a közönség. A korábbi próbálkozásainkhoz annyiban van köze, hogy akkoriban írtunk egy számot, ami annyira jól sikerült, hogy azóta is egyértelmű volt számunkra, hogy kezdenünk kell vele valamit a jövőben. Most, hat évvel később, ez a bizonyos „Mégis jók lettünk” című R&B dal adta meg az új projekt alapstílusát.

MR: Mi az együttes neve?
SzN: Szőke Nikoletta "B" Verzió Projekt. Azért választottam ezt a nevet, mert jelezni szeretném, hogy ezúttal egy másik oldalamról ismerhetnek meg.

MR: Kik vannak ebben az új formációban?
SzN: Tulajdonképpen az állandó quartettemhez csatlakozik három rendkívüli zenésztárs. Robi az akusztikus zongorát lecseréli elektromos zongorára, Józsi nagybőgő helyett basszusgitáron játszik, Andris dobol, Lamm Dávid gitározik, vokálozik, rapel, a fúvósszekcióban pedig Bolla Gabi szaxofonozik és Pecze Balázs trombitál.

MR: Ki írja a zenéket?
SzN: A számokat közösen írjuk. Józsi, Robi és Dávid írja az alapokat és a témák egy részét, én írom a témák másik részét és a magyar nyelvű szövegeket. A hangszerelés kialakításában mindannyian részt veszünk a próbák során.

MR: Hogyan neveznéd ezt a stílust?
SzN: Egy szóban R&B-jazz. Kicsit bővebben kifejtve, van benne nu-soul, funk (NEM funky), blues és persze improvizáció.

MR: Hány fellépésetek volt eddig?
SzN: Egy, ami tulajdonképpen egy elő-bemutatkozás volt. Rövidített programmal léptünk fel az idei Művészetek Völgye Fesztiválon, a kapolcsi jazz színpadon.

MR: A közeljövőben is láthatunk benneteket? Hol és mikor?
SzN: A hivatalos debütálás a Budapest Jazz Clubban lesz október 6-án, másnap pedig a Nagykanizsai Jazz Fesztiválon játszunk. A többi fellépés szervezése jelenleg folyik, minden információ fent lesz a honlapomon.

MR: Mikorra várható CD ettől a formációtól?
SzN: Jelenleg nem tervezünk CD-t az új formációval, ha csinálunk is valamit, az egy legfeljebb néhány számból álló kislemez lesz. Van egy élő lemezszerződésem a japán Atelier Sawano kiadóval a quartettemmel , így egyelőre koncertezni szeretnénk, aztán majd meglátjuk.

Vissza az összes interjúhoz