JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Sztárinterjú

JazzUp – Eck Léda

Lédára Lutring Maggie hívta fel a figyelmemet 2017 őszén. De nem sokkal utána Gáspár Karcsi is dicsérte nekem. Nem véletlen, hogy betettem az idei Debreceni Bor és Jazz Napok programjába.

Sztárinterjú – Gyafi 50!

Magyarország egyik legjobb jazzgitárosa, Gyárfás István május 14-én lett 50 éves.

Sztárinterjú – Szőke Nikoletta

A napokban jelent meg Szőke Nikoletta negyedik, japán kiadó (Atelier Sawano) által szerződésileg megrendelt és forgalmazott CD-je, az "Inner Blaze". Az elsőn (A Song for You) még csak standaredek és pop világslágerek feldolgozásai voltak. A másodikon (My Song) már volt egy saját kompozíció is. A harmadikon (Shape of My Heart) már öt saját darab szerepelt. A mostanin (Inner Blaze) viszont már csak négy található.

The Joshua Redman interview - 1996

Mint az előző "úti beszámolónkból" kiderült, lapunk nemrég egy franciaországi filmfesztiválon, ha nem is egészen "hivatalosan", de már találkozott a tenorszaxofon 27 éves korára már meg is koronázott új királyával. Akkor a "tömeg" és a menedzsment utunkba állt. Aztán itthon a Warner Brothers-től Bartucz Katika kérésemre "elintézte az exkluzívot" is. Mint megtudtuk, annyira "pezsegnek" az újságírók Joshua körül, hogy csak személyi titkárán keresztül lehet megközelíteni. A kimért férfihang előbb ellenőrizte az előre megadott adatokat, s miután minden stimmelt, csak azután kapcsolta a Redman dinasztia legfiatalabb, de máris leghíresebb tagját. Ez egyébként az első hosszabb lélegzetű interjú, amit magyar újságnak (MaJazz, you know!) és egyben magyar újságírónak adott.

Sztárinterjú - Chris Potter

Verőfényes vasárnap délután közeledek a Budapest Jazz Club felé. Már az építész klubtól érzem a zenét, ami lépésről lépésre vált éteri hangzássá, lüktető ritmussá és kristályos dallammá előttem. Chris Potter gyakorolt a fenti teremben, a Dresch Quartet próbája egy fél órával hamarabb véget ért. Kedvesen üdvözöl, majd a közeli kávézóban leülünk beszélgetni.

Sztárinterjú - Szőke Nikoletta

Tavaly novemberben született Szőke Niki második gyermeke, Milán. Május óta volt már egy-két fellépése, de az igazi visszatérésre most ősszel készül. Ennek kapcsán készült vele az alábbi beszélgetés.

Sztárinterjú - Itt járt Ravi király

A koncert (július 18.) délutánján a Korona Szállóban fogadott bennünket Kámán Ildikó (EMI Hungary) közben járására a jazz történet egyik legjelentősebb hatású szaxofonosának fia, Ravi Coltrane, aki aznap este a Budapest Jazz Clubban lépett fel.

Sztárinterjú – Berki Tamás 65!

Rendhagyó (aki ismer bennünket, tudja, hogy egyáltalán nem rendhagyó!) interjú Berki Tomival. Én egyben teszem fel a kérdéseket, ő meg egyben válaszol.

Sztárinterjú – Lámpafény, avagy Harcsa Veronika és a versek

Nagy fába vágta fejszéjét Harcsa Veronika! Magyar költők verseit (jazz) zenésítette meg. Kritikusunk, Gregorits Ricsi már "ki van ájulva" a CD-től, a közönség pedig már a múlt héten megvette az utolsó jegyet is a koncertre.

Sztárinterjú – Grencsó István 55!

Grencsó Pistáról azt hiszem az 1980-as évek elején hallottam először, mikor is egy győri tehetségkutatón jazz kategóriában a Masina Jazz Csoport győzött, s mivel egy akkori rádiós kolléganőm, Salánki Hédi is valahogy belekeveredett a zsűribe, így Budapestig is elért a hangjuk. „The rest is history”, ahogy a műveletlen skót mondja…

Sztárinterjú – Kozma Orsi

Ezt az interjút szerdán este készítettem Orsival, közvetlenül a MüPa Műhelybeszélgetés után, amiről csütörtökön már beszámoltam. S míg menedzsernője, Bosi a pénztárból begyűjtötte a szerződés szerint nekik járó 20 tiszteletjegyet május 9-ére a Fesztivál Színházba, addig én bekapcsoltam a diktafonomat.

Sztárinterjú - A New York-i adoptált fiú esete a nyugdíjas jazz főszerkesztővel, avagy Mike Stern ismét Budapesten

Mike Stern-ről (1953) az 1970-es évek második felében hallottam először, amikor valaki meghozta Amerikából a Blood Sweat and Tears koncertlemezét, melyen többek között szerepelt a Berklee-n épphogy végzett gitáros neve is. Aztán Miles Davis visszatérő duplalemezén (1982: We Want Miles) olvashattam nevét. Akkor már feleségem Miles Davis LP gyűjteménye jóvoltából. Lehet, hogy Gabi ekkor szeretett bele Stern gitárhangjába?

Sztárinterjú - Pocsai Krisztina

Pocsai Krisztát 1995. április 10-én láttam-hallottam először énekelni a Magyar Rádió Márványtermében. Akkor már majdnem 1 hónapja 20 éves volt. Aztán teltek múltak az évek és 1998. május 29-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékei diplomakoncertjének szünetében odaperdült elém és azt kérdezte tőlem, nincs-e szükségem egy bemondóra a jazzműsoraimhoz, netán műsorvezetőre a koncertjeimhez? Ez történt pénteken, majd a keddi stúdióidőmben megjelent és egy életében először látott szöveget hiba nélkül felolvasott. Ráadásul elsőre meghallottam, hogy nem csak énekhangja kivételesen szép, bársonyos, hanem bemondóként is megállná a helyét. Így onnantól kezdve 2008 nyaráig a Petőfi, majd a Bartók Rádió hallgatói az ő hangját hallották jazzműsoraimban. A mostani beszélgetésünknek két apropója is van. Egyrészt Kriszta születésnapja március 13-án van, másrészt megjelent első önálló CD-je.

Sztárinterjú – Avishai Cohen a jazz Óperenciás tengeren is túlról

A Zsámbék Jazz Open 2005 egyik sztárvendége az bőgős-basszusgitáros-énekes-zeneszerző Avishai Cohen (1971) volt, aki 12 évi New York-i lét után 2004-ben költözött haza szülőhazájába, Izraelbe. Magyarán én voltam az első, aki Magyarországra hozta. Akkor már lassan egy éve „At Home” című CD-jével turnézott Európában. Miután 2008-ban szerződtette a jazz történetének egyik legjelentősebb kiadója, a Blue Note, nem kellett sokat várni az első CD-re, az „Aurora” 2009 márciusában meg is jelent. Most pedig majdnem napra pontosan két évvel később a napokban látott napvilágot a Holt tenger partjairól elszármazott művész második BN lemeze, a „Seven Seas”. Ennek turnéja kapcsán jut el hazánkba másodszor és most először lép fel Budapesten. Ilyenkor a lemezkiadó helyi leányvállalata megpróbál rásegíteni un. „phoner”-ekkel (telefoninterjú), hogy a világsztár még se üres széksorok előtt lépjen fel. Cohen esetében egészen másról van szó, már hetekkel ezelőtt elkelt az összes jegy. Talán ennek hatására mondta le az egyik hazai szaklap az interjút az utolsó pillanatban. Délelőtt az EMI Hungary marketing munkatársa kétségbe esetten hívott fel, be tudnék-e ugrani, hogy ne maradjanak szégyenben a művész előtt. Mondtam, ha egy órával az interjú előtt megérkezik a lemez, hogy legalább egyszer meg tudjam hallgatni, akkor persze, hogy vállalom. Nos, a futár már két és fél órával előbb jött, így alaposan át tudtam tanulmányozni az anyagot. És a megbeszélt idő után 1 perccel megcsörrent a telefon a JazzMa.hu szerkesztőségében.

Korábbi bejegyzések