JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Sztárinterjú

Sztárinterjú – Szőke Nikoletta

A napokban jelent meg Szőke Nikoletta negyedik, japán kiadó (Atelier Sawano) által szerződésileg megrendelt és forgalmazott CD-je, az "Inner Blaze". Az elsőn (A Song for You) még csak standaredek és pop világslágerek feldolgozásai voltak. A másodikon (My Song) már volt egy saját kompozíció is. A harmadikon (Shape of My Heart) már öt saját darab szerepelt. A mostanin (Inner Blaze) viszont már csak négy található.

szoke-nikoletta.jpg


Besokalltak a japánok a sok magyar dallamtól?

Nem, ilyenről szó sincs. Egyszerűen az elmúlt időszakban ennyi olyan dal született, ami illik hozzám, a többi dalhoz és jól illeszkedik a zenekar hangzásvilágába is. Például férjem, Józsi az elmúlt évben elsősorban a saját lemezére komponált dalokat, melyek közül csak az eredetileg Mornings I’ll Always Remember című számot - szöveggel ez Mornings to Remember lett - írta úgy, hogy némi áthangszereléssel mindkét produkcióban működjön. Robi is most csak egy vadonatúj számot hozott, amit a Bolla Gabival közösen írtak, az előző lemezen pedig két régebbi szerzeményére írtam szöveget.

Eddig mindig azt mondtad, hogy a két testvér által irányított japán kiadó főnökei adnak nektek egy 30-as listát és abból kell nagyjából tízet kiválasztanotok. Most is ez történt, vagy már abban is szabadkezet kaptatok, hogy ti jelöljétek ki a CD-n hallható dalokat? Ezt csak azért kérdem mert rögtön a nyitó szám a Magyarországon szinte ismeretlen amerikai énekes, Michael Franks szerzeménye...

A 30-as lista csak a legelső, az A Song for You című lemeznél volt. Ott is úgy, hogy én küldtem ki a kedvenc 30 számomat, és ők választották ki az összeset, melyet végül felvettem. Mivel ez a lemez tízezeren felüli példányszámban kelt el kint, a következő, My Song című lemeznél fele-fele arányban választottuk a dalokat. Ők tettek ajánlatokat, melyek közül választottunk. Tavaly már csak három szám volt az ő listájukról, idén pedig kettő. Ezek közül az egyik valóban a Michael Franks szerzemény, az Antonio’s Song, aki Japánban nagyon népszerű, a másik pedig a Fields of Gold Stingtől. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy egyik lemeznél sem volt kötelező akár egy számot is választani az ajánlataik közül, olyannyira nem, hogy fogalmuk nem volt róla, hogy milyen számokat rögzítünk. Akkor szembesültek a dalokkal, amikor kézhez kapták a master cd-t. A művészi megvalósításba pedig sosem bele, ami elég szokatlan, főleg úgy, hogy minden egyes kiadványunknak nagy költségvetése van, amelyet teljes mértékben ők finanszíroznak. Azért választottunk mégis mindig néhány számot a javaslataik közül, mert nekünk is az az érdekünk, hogy minél több emberhez jusson el a zenénk, és a japán piacot ők nyilván jobban ismerik, mint mi.


szoke-niki-jokedv-a-studioban.GIF


Nagyon örülök neki, hogy a Szőke Nikoletta Quartet továbbra is változatlan felállásban játszik. De annak is, hogy két fiatal, több mint nagyreményű tehetség, a gitáros Fenyvesi Marci és a szaxofonos Bolla Gabi. Is szóhoz jutott az "Inner Blaze"-en, hacsak három-három szám erejéig is. Fenyvesi esetében nem voltak kétségeim, hogy csak annyit fog gitározni, amennyi szükséges, viszont Bolla a "tekerős" szaxofonosok közé tartozik. Nagyon örülök, hogy ilyen szépen oldotta meg ő is a feladatát. Őt kb. 10 évvel ezelőtt félig-meddig én fedeztem fel (és ajánlottam be Pallai Pétrnek...), de még soha életemben nem hallottam balladát játszani. Hogyan vetted erre rá?

Nem kellett rávenni, egyszerűen úgy gondoltuk, hogy a “One Day I’ll Fly Away”-be nagyon illene a szaxofon, és ő el is vállalta ebben a számban is a közreműködést. Egyébként az utóbbi időben mi hallottunk tőle lírai játékot, és nem merült fel kétely bennünk, hogy alkalmas lesz erre. Most meg, hogy elkészült, azt mondhatjuk, hogy valódi “ballada-mesterként” mutatja meg magát ebben a dalban.

Melyik a kedvenc dalod a CD-ről?

Nehéz kérdés, mert mindegyik dal úgy került kiválasztásra, hogy vagy nagyon megfogott elsőre vagy már korábbról kötődtem hozzá, ráadásul mivel az Inner Blaze egy nagyon lírai lemez, a dalok maguk azok, amik dominálnak az improvizáció és a bonyolult hangszerelések helyett. De hogy mégis válaszoljak a kérdésedre, a címadó Inner Blaze - Oláh Szabi szerzeménye - , melyre angol szöveget írtam, és az ars poeticánkat fogalmaztam meg benne, az Antonio’s Song, a One Day I’ll Fly Away és a Mornings to Remember, mely a kislányunkkal, Biankával töltött felejthetetlen reggeleket örökíti meg.

Lesz ezzel az anyaggal és főleg a vendégmuzsikusokkal magyarországi turné? Vagy legalább azt áruld el, mikor és hol lesz a hazai lemezbemutató koncert?

A lemezbemutató a Budapest Jazz Clubban lesz április 20-án. Számos koncertünk lesz, többek között Erdélyben, Pannonhalmán, Kapolcson, sok helyszín van szervezés alatt. Azt nem tudom még pontosan megmondani, hogy hány olyan koncert lesz, ahol a Marci és Gabi is fellép velünk, de biztosan lesz ilyen is.

És Japánban?

A Cotton Club már egy évvel ezelőtt visszahívott minket, de a fukusimai tragédia közbeszólt. Idén minden bizonnyal bepótoljuk az elhalasztott koncerteket.


soke-niki-2011-november.JPG

Sándor Katalin fotói

Vissza az összes interjúhoz