JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Antal Gábor - Walking on the Planet

Antal Gábor: Walking on the Planet 2024. február 24., Hegedüs Zsuzsanna

antal-gabor-trio-feat-szoke-szandra-walking-on-the-planet.jpg

Antal Gábor Trió feat. Szőke Szandra - Walking on the Planet (Eastern Deluxe Productions)


Megjelent 2023. március 9.

Nagyon modern, nagyon magával ragadó, nagyon életszerű.

Így foglalnám össze az Antal Gábor Trió „Walking on the Planet” című albumát.

Olyan zene ez, amely magában hordozza a fiatalság útkereső és útmutató állapotát. És nem feltétlenül csak a jazz-fiatalságét.

Számomra ez a lemez korosztályokat megszólító mű.

Bár az album anyaga a pandémia ideje alatt „termett" zene, mégis ma is teljesen aktuális. Sőt!

Nyilván mindenki azt hall bele a muzsikába, ahol az érzelmileg megszólítja őt.

Bár egy éve jelent meg a lemez, most, ezekkel a dalokkal az én lelkemnek fiatal zenészeink érzékenyen mutatják be ennek a mostani világ állapotnak problémáit. Üdén, lendületesen zeneileg transzformálnak, élhetővé és szerethetővé emelik ezeket a helyzeteket. Gondoljunk bele jelenlegi életünkbe! Nemrég múlt el, amit a pandémiás lezárások jelentettek (nem csak a művészeinknek), a jövőnk pedig egyfajta rohanás egy bizonytalan világ felé.

A trió mégis bámulatos könnyedséggel „meséli" el ezeket az élethelyzetet, és teszi fel a kérdést: vajon az élet nem inkább csak egy séta ezen a bolygón? (Pedig az „öregek" inkább azt mondják: az élet nem egy sétagalopp...)

Szórakoztató, könnyed, ám a mélyben elgondolkodtató dalok ezek. A dalcímek természetesen egy elvontabb világ felé hívják az embert, de zenei dallamvilágukban ott van a mindennapi életünk egy-egy darabkája. Így mozaikként találkozunk egyszerre a fentebb említett korszakállapottal és az egyéni sorssal.

Szőke Szandra éterien tiszta éneke, pontosan kidolgozott, igényes szövegei tökéletesen illenek bele ebbe a zenei világba. Az album ékköveiként fellelhető énekes szerzeményekben, mintha egy rendkívüli hangszer szólalna meg Szandra lírai hangulatú, fénylő hangjával.

Az egész lemez zeneileg végtelenül elegáns, intellektuális. Eszköztáruk roppant változatos: funk, pop, jazz-rock, némi pszichedelikus lírai kortárs jazz, progresszív rock - felrázva bennünket, de nem keverve, így teljesen egyedivé teszik ezt a műfajt.

A fiatalság útkereséséről írtam a bevezetőben. Az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra jazzénekesnő első közös nagylemezén található szerzemények sokrétűsége miatt válnak ők maguk iránymutatókká.

A trió 2016-ban alakult Budapesten. 2017 nyarán a zenekar megnyerte a kolozsvári Jazz in the Park Nemzetközi Versenyt. Egy héttel később a Budafoki Pincejárat Tehetségkutató közöségdíjasa lett. 2017 őszén a trió bejutott a Magyar Jazz Szövetség jazzkombó-versenyének döntőjébe, ahol különdíjat nyert. 2018-ban a Laureate World-Jazz Verseny extra különdíjasaként meghívást nyert a hollandiai Amersfoort Jazzfesztiválra.

Szőke Szandra, a Szőke Szandra Quintet létrehozója, a zenekar zeneszerzője, szövegírója, frontembere. „Memory Palace” című daluk a 2014-es Jazzy Dalverseny harmadik helyezettje lett. Dalszövegíróként többek közt Kaszás Péter 2017-ben Fonogram-díjjal kitüntetett „Infinity Project” című albumán működött közre, de írt már Neumann Balázs, Frey György, és Fekete István lemezeire is. A Szőke Szandra Quintetben két nagylemez szerzője.

Számlista:

1, Fractal

2, Plan Again

3, Mr. Mobster

4, Walking on the Planet

5, Galaxies

6, Free Electrons

7, Glass

8, Night Sky Waltz

9, Once upon a Misstep

10, Walking on the Planet (alternativ version)

Közreműködnek:

-pap7813r-1.jpg

Szőke Szandra – ének,

Antal Gábor - zongora,

Szentgallay György – basszusgitár,

Molnár Mátyás - dob


Vissza a lemezhez