JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Bacsó Kristóf - Imaginary Faces

Bacsó Kristóf: Imaginary Faces 2022. november 25., Gáspár Károly

bacso-kristof-imaginary-faces.jpg

Bacsó Kristóf - Imaginary Faces (BMC Records)


„Világ-Csoda-Zene”

Kétszeresen örülök, hogy Bacsó Kristóf új lemezzel jelentkezett. Egyrészt nagyon szeretem fantasztikus szaxofonozását és kompozícióit, másrészt megnyugtató, hogy továbbra is maradt ideje aktív muzsikusként alkotni, játszani, az LFZE Jazztanszékének vezetése mellett.

Ezúttal Triad nevű formációjával vonult stúdióba, hogy Tálas Áron zongorista és Juhász Márton dobos társaságában rögzítse az „Imaginary Faces” című anyagot, mely a BMC Records gondozásában jelent meg a digitális platformokon.

Az anyagon a hármas mellett egy nagyszerű vendégművész, Daniele Camarda is feltűnik, méghozzá a rendkívül különleges héthúros basszusgitárján muzsikálva.

A lemezen nyolc Bacsó szerzemény mellett egy-egy Erik Satie és Bartók Béla darab feldolgozása csendül fel.

A jobbnál-jobb muzsikusok világcsodája zenét hoztak létre! Kristóf kompozíciói és a két feldolgozás minden mai, magas színvonalú trend követelményeit teljesíti, ugyanakkor mélyen gyökeredzik a számokban és a zenekar tagjainak improvizációiban a mainstream vonulat legjava. Nincsen egyénieskedés, mindvégig egymás és a zene felé mutatott tisztelet és alázat uralja az „Imaginary Faces”-t.

Azt gondolom, egyfajta melankólia veszi körül az albumot, de egy pillanatig nem süllyed a depresszió mocsarába a zene, hiszen -érdekes kettőségként- pozitivitás, energia szintén átöleli a dalokat és azok előadását.

Bacsó, Tálas, Juhász, és vendégük, Camarda hihetetlenül értékes anyagot készített, mely kapcsán azt mondom: az év egyik legjobb magyar jazz albuma. Hallgassák!


Kristóf Bacsó Triad and Daniele Camarda: Imaginary Faces (BMC Records 2022)

1. Petite overture á danser

2. Highill

3. Aleil

4. Dozen

5.Twotwenty

6. Mask

7. Piano Music

8. Hope

9. Show Me Your Face

10. Dance from Bucsum


Bacsó Kristóf – tenorszaxofon, effektek

Tálas Áron – Fender Rhodes, zongora, billentyűs hangszerek

Juhász Márton – dob

Daniele Camarda – basszusgitár, effektek


Vissza a lemezhez