JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Bartha Mátyás - Self-Reflection

Bartha Mátyás: Self-Reflection 2022. április 19., Gáspár Károly

bartha-matyas-self-reflection.png

Bartha Mátyás - Self-Reflection (Alessa Records)


„Jazz lemez!”

Az Ausztriában élő nagyszerű magyar zongorista, Bartha Mátyás (1991) új lemezét hallgatom, mely az Alessa Records gondozásában jelent meg „Self-Reflection” címmel, és készülök leírni gondolataimat a koronggal kapcsolatban.

Az albumon Bartha partnerei: Danny Ziemann amerikai bőgős, és Christian Salfellner osztrák dobos, akikkel a törökbálinti Supersize Studio-ban rögzítette az anyagot a zenekarvezető.

A korongon hét jazz standard csendül fel, és három Bartha kompozíció is hallható.

A standard-ek közül tán a legismertebb Hoagy Carmichael „Stardust”-ja, de nagynevű szerzők ritkábban játszott darabjai szintén megszólalnak; gondolok itt Gershwin „They All Laughed”, vagy Cole Porter „All Through the Night” című munkájára.

A „Self-Reflection” a mostanság lemezeken (is) sajnos kevesebb teret nyerő klasszikus zongora triózás ékes példája. Bartha és társai nem világmegváltó szándékkal érkeztek a stúdióba, „csak” jazzt játszani, azt viszont világszínvonalon. A be-bop és hard bop legszebb területeit bejárva muzsikáltak, megidézve -többek között- Bud Powell, Ahmad Jamal, és Oscar Peterson trióinak játékát. Mindezt úgy, hogy nem utánzás, „copy”-zás megy, hiszen a három művész erős, jól felismerhető stílussal, zenei ars poetica-val rendelkezik, így aztán a nagy elődök szellemének megidézése mellett, önálló, csodás világot teremtettek!

Külön kiemelném a fent már említett „Stardust”-ot, mert a legendás Ahmad Jamal-féle „Poincina” „groove”-jára hajazó előadásban élvezhetjük Matyiéktól, ami rendkívül jól áll a legendás melódiának!

Az egyre inkább a pop zene felé haladó jazz vonatot visszaállítva az eredeti és méltó sínpárra játszanak Bartha Mátyásék, mely megmelengette a szívemet, és erősítette abbéli hitemet, hogy az igazi jazz sosem tűnik el! Köszönet a „Self-Reflection”-ért Matyi, Danny, és Christian!


Mátyás Bartha Trio: Self-Reflection (Alessa Records 2021)

1. They All Laughed

2. Self-Reflection

3. Stardust

4. Now Thank We All Our God

5. Easy Listening Blues

6. Untitled A minor

7. All Through the Night

8. Untitled D minor

9. Somewhere in the World

10. Lullaby of the Leaves


Bartha Mátyás – zongora

Danny Ziemann – bőgő

Christian Salfellner – dob


Vissza a lemezhez